Slovenci strli žilave Makedonce, Francozi porazili Hrvate

Reprezentance 13. Jan. 202221:45 > 22:07
Delite:
Foto: Zsolt Czegledi/MTI via AP

Začelo se je evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga bosta v naslednjih tednih gostili Madžarska in Slovaška. Slovenija je nastope začela z zmago proti Severni Makedoniji, v zelo izenačenem dvoboju so naši rokometaši slavili s 27:25. V drugi tekmi skupine A so Danci zlahka porazili Črnogorce (30:21). Derbi dne je pripadel Francozom, ki so s 27:22 ugnali Hrvaško.

Slovenci, evropski podprvaki iz evropskega prvenstva v Sloveniji leta 2014, so slabo začeli dvoboj. Hitro so zaostali z 0:3 in prvi gol dosegli šele po petih minutah igre, a nato hitro tudi prišli do prvega vodstva. V nadaljevanju smo spremljali zelo izenačeno predstavo.

Na odmor so šli s prednostjo treh golov slovenski rokometaši, potem ko so po izidu 10:10 poskrbeli za delni izid 3:0. Jure Dolenec je že do polčasa zbral vseh svojih pet golov iz šestih strelov.

Odbili napade Makedoncev

Slovenci so po odmoru povedli za največ štiri gole, vendar so se žilavi Makedonci vedno znova vračali v igro in se večkrat približali na gol zaostanka, a izenačenja niso zmogli.

Jure Dolenec je bil prvi strelec Slovenije. Foto: REUTERS/Marton Monus via Guliver.

Sloveniji je pot do zmage tlakovala sekvenca od 54. do 55. minute, ko je bil najprej natančen Tilen Kodrin, nato v golu z obrambo zablestel debitant Jože Baznik, nato je na 25:22 povišal Domen Makuc. Vse bolj je dišalo po zmagi.

Kodrin je oba svoja gola dosegel v ključnem trenutku. Drugega v 59. minuti, ko je Slovenija povedla s 27:24, Cvetan Kuzmanovski pa je na drugi strani lahko le še nekoliko omilil poraz in si s sedmim golom zagotovil naziv najboljšega strelca dvoboja. Dolenec je bil s petimi goli prvi strelec Slovenije, po štiri sta dodala Blaž Blagotinšek in Blaž Janc.

Slovenci so Severno Makedonijo strli še četrtič na šestem medsebojnem dvoboju na velikih tekmovanjih. Prvenstvo se za naše nadaljuje v soboto, ko jih čaka še obračun z Dansko. V ponedeljek še s Črno goro. V naslednjo fazo tekmovanja napredujeta dve reprezentanci.

Danci so sicer na drugi tekmi skupine A brez težav porazili Črno goro. Že ob polčasu so vodili z 18:10, po 60. minutah pa je na semaforju pisalo 30:21.

Francozi ugnali Hrvate

Derbi dne je bil odigran v Szegedu, kjer so se udarili trikratni evropski podprvaki Hrvati in trikratni evropski prvaki Francozi. S 27:22 so slavili galski petelini, ki so vodili večji del dvoboja in ves čas nadzirali južne sosede Slovenije.

Prvi strelec Francije je bil Hugo Descat, ki je bil natančen pri vseh sedmih strelih na gol Hrvaške. Na drugi strani je bil s štirimi goli najučinkovitejši veteran Ivan Čupić.

Omeniti velja še Nizozemce, ki so sredi Budimpešte porazili domačine Madžare in tako poskrbeli za prvo večje presenečenje letošnjega prvenstva (28:31).

Evropsko prvenstvo v rokometu 2022, 1. krog

Skupina A (Debrecen)

Slovenija – Severna Makedonija 27:25 (13:10)

Strelci za Slovenijo: Baznik, Kastelic, Skube 3, Blagotinšek 4, Henigman 1, Marguč 1, Janc 3, Dolenec 5, Poteko, Cehte 2, Kodrin 3, Zarabec 1, Sokolič, Makuc, Mačkovšek 2, Suholežnik.

Danska – Črna Gora 30:21

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina B (Budimpešta):

Madžarska – Nizozemska 28:31

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina C (Szeged):

Srbija – Ukrajina 31:23
Hrvaška – Francija 22:27

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina E (Bratislava):

Španija – Češka 28:26
Švedska – BiH 30:18

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina F (Košice):

Rusija – Litva 29:27
Norveška – Slovaška 35:25

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari

Vaš komentar