Mariborčani presenetili v Ribnici

RK Maribor Branik

Na uvodni tekmi 10. kroga Lige NLB so rokometaši Maribora Branika poskrbeli za veliko presenečenje. Na gostovanju v Ribnici so na kolena spravili aktualne podprvake, od katerih so bili boljši z 28:22. Slovenj Gradec pred kamerami Sportkluba v gosteh odpravil Dobovo s 30:29.

Ribničani v tej sezoni igrajo po sistemu toplo-hladno. Novo neprepričljivo predstavo so prikazali na tekmi proti Mariborčanom in v domačem hramu doživeli peti poraz na dosedanjih devetih tekmah v elitni domači ligi. Gostitelji so bili v škripcih že v prvem polčasu, po zaostanku s 4:7 pa so vendarle strnili svoje vrste in v 23. minuti po golu Roka Setnikarja izenačili na 11:11. Tik pred tem so zaradi rdečih kartonov Mariborčani ostali že brez drugega igralca. V 13. minuti si je diskvalifikacijo prislužil Tadej Sok, ki je pri strelu s sedmih metrov zadel domačega vratarja v glavo, v 22. minuti pa se mu je na tribuni po prekršku pridružil še Stefan Žabić. Od tedaj naprej so bili znova v podrejenem položaju, nekdanji trener Ribničanov in zdajšnji Maribora Siniša Markota je vlekel prave poteze, njegovi varovanci pa so na igrišču v celoti izpolnjevali vsa njegova navodila. V 50. minuti so povedli s 24:18 in jasno je bilo, da bo zmaga odšla na Štajersko.

V mariborski ekipi so Sok, Jan Hočevar in Izidor Budja dosegli po pet golov, v ribniški je bil najbolj učinkovit Tilen Strmljan s sedmimi zadetki. Ribniška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Ljubljani, mariborska pa bo gostila Krko.

Damjan Škaper, trener Rika Ribnice:
“Težko je karkoli povedati po taki tekmi. Glave so še preveč vroče, da bi karkoli pametnega povedal. Ključno je bilo, da smo zgrešili vsaj 15 neoviranih strelov in da naši vratarji spet niso imeli svojega dneva. To je v odločilnih trenutkih prevesilo tehtnico na stran gostov.”

Siniša Markota, trener Maribora Branika:
Moram čestitati svojim igralcem. Tokrat so zares pustili srce na igrišču. V Ribnico smo prišli brez treh igralcev in že v prvem polčasu prejeli dva rdeča kartona. Ni bilo veliko možnosti za rotacijo igralcev, ampak fantje so stisnili zobe in odigrali zares fenomenalno tekmo. Čestitam tudi gostiteljem za korektno igro.”

Slovenj Gradec slavil v Dobovi
Korošci so hitro popravili nedavni spodrsljaj na domači tekmi proti Škofjeločanom in novi dve točki osvojili v Posavju. Po po peti zmagi na osmih tekmah so še vedno v zgornji polovici prvenstvene lestvice, osmoljenci današnje tekme v Dobovi ostajajo v spodnjem delu razpredelnice. Izbranci gostujočega trenerja Sebastjana Soviča so večji del tekme imeli vse pod nadzorom, a so jim gostitelji v zadnjih petnajstih minutah povsem zadihali za ovratnik in jih vseskozi ogrožali, odločilne poteze pa niso naredili. V 57. minuti so se po golu Marka Sintiča približali na 29:30, v sami končnici pa kljub nekaterim priložnostim niso zabili izenačujočega gola.

V koroški ekipi je bil najbolj učinkovit Nemanja Živković, v posavski pa Dorian Markušić. Oba sta dosegla po devet golov. Zasedba iz Dobove bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, ekipa iz Slovenj Gradca pa bo gostila trebanjski Trimo.

Benjamin Teraš, trener Dobove:
“Čestitam moji ekipi za borbo, za nepopustljivost. Želim, da v tej borbi in nepopustljivosti na prihodnjih tekmah odpravimo še napake v svoji igri.”

Sebastjan Sovič, trener Slovenj Gradca 2011:
“Čestitke našim fantom. Prišli smo na zelo težko gostovanje. Dobova igra zelo dober rokomet, ima odličnega trenerja in je bila v minuli sezoni v vrhu Lige NLB. V tej sezoni mogoče ni najboljše štartala, ampak je vseeno izredno, izredno dobra ekipa. Mi smo nekoliko v krizi. Imeli smo težave zaradi okužb s koronavirusom, zaradi česar nismo trenirali 14 dni. Odigrali smo zelo slabo domačo tekmo proti Urbanscapu Loki in nujno smo pozitiven rezultat, da se dvignemo. Verjamem, da nam je s to tekmo to uspelo. Tekmo smo začeli zelo dobro in odigrali odličen prvi polčas. V drugem smo zaigrali v krču. Iz napada v napad je šlo težje, roka je bila krajša, noge niso več šle, odgovornost je bila vse večja. A na srečo smo na koncu izvlekli zelo pomembno zmago, ki je mogoče iz naših ramen odstranila nekoliko bremena. Sedaj je na nas, da se dobro pripravimo na naslednje tekme.”

Osma zaporedna zmaga Trebanjcev
Trebanjci so na obračunu proti Ljubljančanom dosegli že osmo zmago v nizu in so še naprej 100-odstotni v Ligi NLB, rokometaši s Kodeljevega so doživeli sedmi poraz. Izbranci Uroša Zormana so zelo taktično odigrali dvoboj proti tekmecem iz slovenske prestolnice. Po hudi preizkušnji v začetku tedna v madžarskem Györu, kjer so na kolena položili favorizirano Tatabanyjo, so za bližnji obračun v Ljubljani proti danskemu Gudmeju prihranili precej moči. Ljubljančani so jim večji del tekme resda kljubovali, v prelomnih trenutkih dvoboja – po izidu 19:19 – pa so Trebanjci pokazali svoje mišice in zmagali. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Leon Rašo s sedmimi, v gostujoči pa Matevž Čemas s petimi goli. Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila ormoški Jeruzalem, trebanjska pa bo gostovala v Slovenj Gradcu.

Uroš Zorman, trener Trima Trebnjega:
“Čestitke fantom in strokovnemu štabu za zmago. Vedeli smo, da LL Grosist Slovan velja za težkega tekmeca, a z borbo smo na koncu prišli do pomembnih dveh točk.”

Ljubljančani brez presenečenja v Ormožu
Ormožani so osvojili načrtovani točki. Na krilih Roka Žurana, z enajstimi goli najbolj učinkovitega strelca dvoboja, ter nekoliko manj učinkovitih Bojana Čudiča in Tilna Kosija, ki sta dosegla po sedem zadetkov, so rutinsko opravili z novinci na prvoligaški sceni iz slovenske prestolnice. Izbranci gostujočega trenerja Bojana Čotarja so korak z gostitelji držali do sredine drugega polčasa, prelomni trenutki pa so minili v domeni Prlekov, ki so se po peti zmagi in nepopolnem krogu prebili na četrto mesto na lestvici Lige NLB. Ljubljančani so na desetem mestu, na sedmih tekmah so dosegli po eno zmago in neodločen izid ter doživeli pet porazov. Ormoška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri LL Grosist Slovanu, ljubljanska pa bo gostila Riko Ribnico.

Celjani suvereni v Izoli
Celjska zasedba je izpad dveh pomembnih tekem ta teden na mednarodni in domači sceni – obračun v Nantesu je odpadel zaradi okužbe igralcev francoskega moštva z novim koronavirusom, tekma z Gorenjem Velenjem pa zaradi današnje obveznosti te ekipe v evropskem pokalu v Italiji – nevtralizirala z današnjo tekmo proti Izoli. Državni prvaki iz Celja na njej niso imeli nobenih težav. Od prve do zadnje minute so imeli vse niti igre v svojih rokah, predvsem prevladujoči so bili v drugi polovici tekme, končni izid zgovorno priča o njihovi premoči. V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Domen Novak, v izolski Vid Miklavec, oba sta dosegla po devet golov.

Fredi Radojković, trener Butana plina Izole:
“Čestitam Celjanom za osvojeni točki, razlika je v tem trenutku prevelika. Fantje so v nekih trenutkih poskušali nekaj pokazati, vendar je bilo to premalo.”

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško:
“Zavedali smo se, da zmaga ne bo prišla sama od sebe in da bo treba vseeno prikazati pravi pristop. V prvem polčasu smo naredili veliko napak, v nadaljevanju pa je prišla do izraza naša daljša klop in moč. Tekom tekme smo dvigovali ritem.”

vir: rokometna-zveza.si