Po 12 letih slovenske rokometašice spet prihajajo na SP

Rokomet ostalo 30. Nov 201714:03 > 14:09
RZS/Twitter

V Laškem se končujejo priprave na svetovno prvenstvo 2017, ki se za slovensko reprezentanco s tekmo proti Franciji začenja v soboto ob 18.00 in na katerem bo imelo pravico nastopa šestnajst igralk.

Izbrana vrsta bo iz Ljubljane v Trier odpotovala v petek zgodaj zjutraj prek letališča v Frankfurtu, od koder se bo v Trier podala z avtobusom in na lokaciji prvega dela svetovnega prvenstva popoldne opravila prvi trening. Selektor je dan pred odhodom sporočil imena šestnajstih igralk s pravico nastopa, med katerimi ni Žive Čopi in Tjaše Lovšin, prav tako pa ne Elizabeth Omoregie, ki še ne sme nastopiti za slovensko reprezentanco, a jo je Bregar na priprave vpoklical zaradi prilagoditve na sistem igre v prihodnje.

Poleg slovenske ženske reprezentance, za katero bo to peto svetovno prvenstvo v zgodovini, bo v Nemčiji vlogo delegatke opravljala direktorica ženske reprezentance in nekdanja vrhunska rokometašica Anja Frešer, slovenske barve pa bosta med sodniki znova zastopala mednarodno izjemno priznana Bojan Lah in David Sok, ki bosta v prvem delu pravico delila v Leipzigu.

Slovenske rokometašice že v skupinskem delu čakajo izjemno močne tekmice. Francoske, romunske in španske rokometašice so po kakovosti pred njimi, odločilna tekma pa jih bržkone čaka na obračunu tretjega kola z Angolkami, ki so jih Slovenke na zadnji pripravljalni tekmi tudi premagale, zmaga pa bo potrebna tudi proti Paragvaju. V primeru uvrstitve v osmino finala se bo Slovenija v Leipzigu pomerila z eno izmed reprezentanc v skupini B, v kateri najdemo Norveško, Švedsko, Češko, Madžarsko, Argentino in Poljsko, v primeru osvojitve petega ali šestega mesta v prvem delu, pa bo tekmovanje nadaljevala v predsedniškem pokalu.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

“Po lanskem nastopu na evropskem prvenstvu na Švedskem je bil naš osnovni cilj uvrstitev na letošnje svetovno, kar smo po zmagi nad Hrvaško tudi izpolnili, na sklepnem turnirju v Nemčiji pa se želimo prebiti v osmino finala. Odsotnost velikega števila igralk se bo pri nas gotovo poznala, predvsem v naši igri v obrambi. V Nemčijo potujemo z mlajšo in manj izkušeno zasedbo, a prepričan sem, da je to še vedno ekipa, ki premore veliko energije in željo po dokazovanju. Francija, Romunija in Španija so korak pred Slovenijo, zato je bolj ali manj jasno, da se bomo za četrto mesto v skupini borili z Angolo. Na nedavnem turnirju v francoski prestolnici smo jo premagali, a temu medsebojnemu dvoboju ne bi namenjal preveč pozornosti. Oboji smo na tej tekmi marsikatero zadevo tudi zakrili, a dejstvo je, da je Angola zelo sposobna reprezentanca, ki je višja in hitrejša od naše izbrane vrste. Verjamem, da jo bomo z ustrezno taktiko in evropskim slogom igre tudi premagali.”