"Na golu sem branil čast zapostavljenih narodov"

Martin Rose, Getty Images

Selektor Slovenije, Veselin Vujović, je s svojim protestom na tekmi Slovenije z Nemčijo na EP želel opozoriti na to, da so nekatere reprezentance zapostavljene in da je šlo v prvi vrsti za branjenje časti.

Slovenija je v drugem krogu predtekmovalne skupine C z Nemčijo odigrala neodločeno 25:25. Naj spomnimo – Blaž Janc je zadel nekaj sekund pred koncem, Nemci so v zadnji sekundi izvajali s sredine, ker pa so naši fantje stali preblizu, sta litvanska sodnika Nemcem dodelila sedemmetrovko in Blaža Blagotinška izključila.

Sledil je protest, Veselin Vujović je odšel na gol in sugeriral, da bo kazenski strel branil kar on. Slovenska ekipa se je pritožila, odprava je želela celo zapustiti prvenstvo, a na koncu od tega ni bilo nič.

Na gol sem šel zato, da branim našo čast in čast vseh “manjših” držav. Ko vodilni možje EHF-ja pridejo na prvenstvo, jih organizatorji pričakajo kot kakšne ‘lorde’  – draga osebna vozila, hoteli, lože, hrana, glasba, pred njimi padamo na kolena. Nemci so neverjetno zaščiteni. Ni se jim uspelo kvalificirati na SP 2015, IHF pa izključi Avstralijo in njim podari posebno vabilo. Sedemmetrovka se dosodi samo v primeru, da nasprotnika fizično oviraš v zadnjih 30 sekundah. Moj igralec se ga ni niti dotaknil, sodnika pa nista poznala pravil. Za pritožbo so nam vzeli 1000-2000 evrov, potem pa rekli, da nimamo temeljev za pritožbo. Vratar Nemcev vleče sodnika za rokav in ga sili, naj gleda posnetek. Direktor reprezentance pride na teren, kamor ne sme in vrši pritisk. In potem mi nimamo osnove za pritožbo? Vem, da tekme ne moremo ponoviti, ampak korektno je, da priznaš napako, suspendiraš sodnika, ne pa da vse skupaj deluje tako, kot da se ‘Vujo’ joče,” je za Večernje novosti dejal slovenski selektor.

Martin Rose/Bongarts/Getty Images