Slovenke z visoko zmago do uvrstitve na SP

Rokomet ostalo 6. Jun 201922:50 > 22:54
RK Krim Mercator

Slovenske rokometašice so brez najmanjšega madeža opravile svojo nalogo v kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Po zmagi na prvi medsebojni tekmi v Skopju s 33:30 so danes v Celju ponovno položile na kolena tekmice iz Severne Makedonije ter si po zmagi z 11 goli priigrale šesti nastop na zaključnem turnirju, ki bo med 30. novembrom in 15. decembrom v deželi vzhajajočega sonca.

Slovenija pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja nadaljuje kontinuiteto nastopov na velikih tekmovanjih. V zadnjih treh letih in pol je dvakrat nastopila na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 in v Franciji 2018 ter na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2017.

Žreb skupin za SP bo 21. junija v Tokiu.

Slovenske rokometašice so že v uvodu izjemno pomembnega obračuna v kultnem Golovcu, kjer se je zbralo lepo število gledalcev – med njimi so bili tudi člani slovenske moške reprezentance, ki se v Zrečah pripravljajo za zadnji kvalifikacijski tekmi z Latvijo in Estonijo za nastop na EP 2020 – v celoti izpeljale svoj taktičen načrt.

Z dobro igro v obrambi so pristrigle peruti tekmicam, z raznovrstno igro v napadu pa so že po vsega osmih minutah priigrale štiri gole prednosti (7:3). Po uvodni lepi zalogi v golih in “kapitalu” s prve tekme v Skopju so se povsem sprostile in Makedonke zasenčile v vseh prvinah.

V prvi polovici tekme so največ vodile za sedem golov (15:8, 16:9, 19:12 in 20:13). V drugem polčasu so nadaljevale v istem slogu in tekmicam v 40. minuti ušle na deset golov (28:18), po tej prednosti pa je bilo docela jasno, da bodo konec tega leta nastopile na svojem četrtem velikem turnirju v nizu.

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Tamara Mavsar z osmimi goli, Tjaša Stanko, Polona Barič in Alja Koren so prispevale po pet zadetkov.

Uroš Bregar, selektor Slovenije: “Če bi mi nekdo pred štirimi leti dejal, da se bomo štirikrat prebili na velika tekmovanja, mu ne bi verjel. A zdaj smo stalnica na velikih tekmovanjih, kar me izjemno veseli. Druge velike ekipe nas več ne podcenjujejo, jemljejo nas izjemno resno. Naš rokometni bazen je majhen, na voljo imamo majhno število igralk, a verjamem v naš mladi rokometni rod, ki prihaja.