Nizozemke svetovne prvakinje!

Rokomet ostalo 15. Dec 201919:21 > 19:29
IHF/twitter

Ženska rokometna reprezentanca Nizozemske je na Japonskem osvojila svoj 1. naslov svetovnih prvakinj! V finalu so bile Nizozemke s 30:29 (16:13) boljše od Španije, ki je osvojila srebrno medaljo. Bronaste so Rusinje, ki so v tekmi za 3. mesto s 33:28 (18:15) premagale Norveško.

Nizozemska je naslov najboljšega na svetu osvojila prvič. Leta 2015 je bila na Danskem srebrna, 2017 v Nemčiji pa bronasta. Nizozemke so vodile že ob polčasu, na odmor so odšle s +3 (16:13). Španke so v drugem polčasu lovile Nizozemsko in jo minuto pred koncem tekme tudi ulovile. Videli smo infarktno končnico. Španija je imela pri 29:29 pol minute pred koncem tekme napad za zmago in naslov prvaka, a ga je zapravila. Ainhoa Hernandez Serrador si je po zapravljenem napadu z oviranjem vratarke prislužila direktni rdeči karton, Nizozemska pa je prišla do 7-m, ki jo je uspešno izvedla LoisAbbingh in svoji državi priborila prvi naslov svetovnega prvaka.

Najboljša strelka finala je bila Estavana Polman, ki je dosegla 9 golov, pri Nizozemski je Abbinghova prispevala 7 golov. Pri Špankah je bila najučinkovitejša Alexandrina Cabral s sedmimi zadetki, enega manj je dodala Marta Lopez.

Bronasto medaljo so po zmagi na tekmi za tretje mesto proti Norveški osvojile Rusinje, ki so slavile s 33:28 (18:15). Slovenija je v uvodu premagala nove svetovne prvakinje, na koncu pa osvojila samo 19. mesto, kar je najslabša uvrstitev Slovenije na SP-jih.

Po finalni tekmi so izbrali tudi najboljše posameznike:

MVP: Estavana Polman, Nizozemska

Levo krilo: Camilla Herrem, Norway
Leva zunanja: Alexandrina Cabral Barbosa, Španija
Srednja zunanja: Estavana Polman, Nizozemska
Desna zunanja: Anna Vyakhireva, Rusija
Desno krilo: Jovanka Radičevic, Črna gora
Krožna napadalka: Linn Blohm, Švedska
Vratarka: Tess Wester, Nizozemska
Najboljša strelka: Lois Abbingh, Nizozemska (71 golov)