Moška članska reprezentanca odpotovala na EP

Rokomet ostalo 9. Jan 202011:02 > 11:05
Getty Images

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je v sredo popoldne odpotovala v švedski Göteborg, kjer jo konec tedna čaka začetek nastopov na evropskem prvenstvu. Na uvodnem obračunu se bo v petek ob 18.15 pomerila s Poljsko.

Izbrana vrsta se je iz Zreč podala na zagrebško letališče, od koder je preko Münchna na Švedsko prispela včeraj v poznih večernih urah. Selektor Ljubomir Vranješ je v Skandinavijo popeljal 18 igralcev, katere je določil v nedeljo dopoldne in z njimi preživel zadnje treninge v pripravljalni bazi v Zrečah. Na spisek je uvrstil krožne napadalce Blaža Blagotinška, Kristjana Horžena in Igorja Žabića, zunanje igralce Deana Bombača, Nejca Cehteta, Jureta Dolenca, Nika Henigmana, Vida Kavtičnika, Boruta Mačkovška, Roka Ovnička in Miho Zarabca, krila Darka Cingesarja, Blaža Janca, Tilna Kodrina, Gašperja Marguča in Maria Šoštarića ter vratarja Klemna Ferlina in Urha Kastelica. Prvenstvo bo lahko začelo 16 igralcev, njihova imena bodo znana po četrtkovem tehničnem sestanku. Vsaka reprezentanca bo lahko tekom tekmovanja opravila skupno največ šest menjav – po dve v prvem in drugem delu ter dve v končnici tekmovanja.

Letošnje evropsko prvenstvo bo 14. po vrsti, prvič v zgodovini pa ga bodo gostile kar tri države. V prvem delu bosta skupini A in B gostovali v Avstriji (Gradec in Dunaj), C in D na Norveškem (Trondheim), E in F pa na Švedskem (Malmö, Göteborg). Iz vsake skupine prvega dela bosta napredovali najboljši reprezentanci, vse pa bodo v drugem delu nastopale v švedskem Malmöju. Sklepni del bo med 24. in 26. januarjem gostil Stockholm.

Slovenija bo uvodoma nastopala v skupini F. Prvi preizkus jo čaka v petek, ko se bo v dvorani Scandinavium pomerila s Poljsko. V nedeljo 12. januarja sledi obračun s gostitelji Švedi, dva dni za tem pa še s Švicarji. Vse tekme se bodo začele ob 18.15.

V primeru uvrstitve v drugi del evropskega prvenstva Slovenijo v Malmöju čakajo še tekme z najboljšima izbranima reprezentancama iz skupine D, kjer nastopajo Francija, Norveška, Portugalska in BiH, in skupine E, kjer bodo igrali Danska, Madžarska, Islandija in Rusija.

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije: “Veliko smo trenirali. Delali smo tako na telesni pripravi kot tudi na rokometni igri. Odigrali smo dve pripravljalni tekmi, s katerima sem zelo zadovoljen. Ob tem smo na zadnjih treningih v Zrečah naredili še dodaten korak naprej pri igri v napadu. Na prvenstvu nas čakajo tekmeci, ki premorejo vsak svoje moči. Pred odhodom na Švedsko smo z igralci podrobneje začeli razčlenjevati njihove vloge. Pomembno je, da vsak točno ve, kaj so njegove zadolžitve. Mislim, da fantje natanko vedo, kaj pričakujem od vsakega izmed njih.”