Slovenci z zmago na stežaj odprli vrata polfinala

Rokomet ostalo 17. Jan 202017:14 > 17:31
RZS/Twitter

Slovenski rokometaši so drugi del evropskega prvenstva na Švedskem na tekmi proti Islandiji odprli z zmago (30:27). Z zmago so naredili pomemben korak proti polfinalu in tudi kvalifikacijam za olimpijske igre.

Getty Images

Slovenska reprezentanca je začela v postavi Ferlin, Bombač, Blagotinšek, Dolenec, Mačkovšek, Henigman in Janc. Tekmo so odprli dobro. Z golom Blagotinška so povedli z 1:0. Tudi v nadaljevanju pa so držali prednost. Mačkovšek je ob igralcu manj zadel za 3:2, malo kasneje pa po obrambi Ferlina še za 4:2.

Islandci so imeli ob slovenski obrambi 6-0 precej težav v napadu. Veliko je poizkušal z zaključkom Palmarsson. V 10. minuti sta Bombač in Janc iz protinapadov poskrbela za vodstvo s 6:2. Tudi po minuti odmora, ki jo je vzel islandski selektor Gudmundur Gudmundsson je Slovenija po protinapadu zabila za 7:2. 

Nato pa se je pri naši reprezentanci v napadu zaustavilo. Islandci so spremenili obrambo, selektor Gumdundsson pa je napravil nekaj igralskih menjav v napadu, ki so se obrestovale. “Vikingi” so bili iz minute v minuto bliže Slovencem. Do izenačenja so prišli v 20. minuti potem, ko je Viktor Hallgrimsson ubranil drugo zaporedno sedemmetrovko, Viggo Kristjansson pa je poskrbel, da je semafor kazal 10:10. V 25. minuti so Islandci prišli do prvega vodstva na tekmi (12:11). Za to je poskrbel Olafur Gudmundsson. Do konca prvega polčasa je sledila igra gol za gol. Vseeno pa so Slovenci na odmor odšli s prednostjo (15:14). S projektilom je v zadnji sekundi za to poskrbel Nejc Cehte

Drugih 30. minut so z izenačujočim golom odprli Islandci (15:15). Sledil je takojšen odgovor Mačkovška. Na +2 so se Slovenci odlepili ob izključitvi Gustavssona. Malo kasneje je bilo +3, ko je za 19:16 zadel Blagotinšek. Slovenija je vse bolj prevzemala pobudo. Po novi obrambi Ferlina v 50. minuti je Bombač s svojim osmom golom na tekmi zadel za 25:19. 

Naša reprezentanca je nato tekmo mirno pripeljala do konca. Štiri minute pred koncem je Dolenec iz sedemmetrovke povišal na 29:25. Na drugi strani je Ferlin ubranil izjemno priložnost Islandije. Zadnji zadetek za naše je dosegel za vodstvo s 30:25 je dosegel Blagotinšek. Sledila sta dva zaporedna zadetka Islandcev in tekma se je končala z zmago naše reprezentance s 30:27.

Pri Slovencih je blestel Dean Bombač, ki je dosegel devet zadetkov, k temu pa dodal še 6 asistenc. Po štirikrat sta zadela Dolenec in Blagotinšek. Tri zadetke sta dosegla Zarabec in Mačkovšek, dva Henigman, Žabić ter Janc. Enega je dodal Nejc Cehte. Klemen Ferlin je zbral 15 obramb. Pri Islandcih je Elisson dosegel šest zadetkov, po štiri sta prispevala Kristjansson ter Smarason. Po tri Gudjonsson, Palmarsson ter Gudmundsson. Dva je dodal Jonsson, po enega pa Kristjannson ter Petersson

Naslednji nasprotnik naše reprezentance bo Madžarska. Tekma bo v nedeljo.