Slovenci v Stockholm niso odšli na tekmo za 3. mesto

Foto: Getty Images

Slovenski rokometaši so okoli opoldneva prispeli v švedsko prestolnico, kjer imajo konec tega tedna izjemno priložnost preseči svoje dosedanje dosežke. V nocojšnjem polfinalu jih čaka Španija.

Srebrna kolajna z domačega evropskega prvenstva 2004, bronasta s svetovnega prvenstva v Franciji 2017 in četrto mesto s SP v Španiji 2013 so “ogroženi”, prva ovira na poti do paradiža pa Španci.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so z odliko opravili z obema uvodnima deloma letošnjega zaključnega turnirja v Avstriji ter na Švedskem in Norveškem. V skupinskem delu v Göteborgu so premagali Poljake, Švede in Švicarje, v drugem delu v Malmöju pa Islandce in Portugalce. V obračunu proti Madžarom se tesno izgubili, v revialni tekmi in z rezervno postavo – po zaslugi Portugalcev, ki so jim po zmagi nad Madžari odprli pot v polfinale – pa tudi z Norvežani.

Pred odhodom v Skandinavijo je bila prioriteta preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu, zdaj pa imajo celo možnost, da si v primeru končnega zmagoslavja neposredno izborijo pot v deželo vzhajajočega sonca, v primeru osvojene kolajne pa tudi vozovnico za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Egiptu.

A Vranješevi varovanci ne razmišljajo “tako daleč”, njihova prioriteta so v tem trenutku zadnji evropski prvaki Španci in petkov medsebojni obračun, ki se bo v Tele2 Areni v Stockholmu pričel ob 20.30.

V slovenskem taboru veliko pričakujejo od ene najbolj pomembnih in prestižnih tekem v zgodovini slovenskega rokometa, a najbolj pomembno je, da pred njo ni opaziti nobene evforije in zadovoljstva z doslej opravljenim delom.

Za njihovo mirnost in drugačno razmišljanje je predvsem zaslužen Vranješ. Nekdanji član zlatega švedskega rokometnega rodu in strateg, ki je nemški Flensburg popeljal do zmagoslavja v evropski ligi prvakov, je s svojimi strokovnimi in človeškimi prijemi prebudil elitno slovensko reprezentanco iz dolgega spanca, znova je dobila sloves ekipe, ki si jo nihče od tekmecev ne želi videti na nasprotni strani igrišča.

Finalni del letošnjega evropskega prvenstva bo gostila Tele2 Arena. Nogometni stadion s premično streho bo za rokometne potrebe lahko sprejel kar 22.000 gledalcev.

Slovenski in španski rokometaši so zadnjo tekmo na velikem tekmovanju odigrali pred dvema letoma na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. V drugem delu tekmovanja v Varaždinu je Slovenija zanesljivo zmagala z 31:26, Španija pa je nekaj dni kasneje osvojila zlato kolajno.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
“Skupaj smo šele slab mesec. V tem zelo kratkem obdobju smo veliko postorili, neprestano se učimo drug od drugega ter imamo zelo odprt medsebojni odnos. V polfinalu je vse odprto, o finalistu odloča le ena tekma, popravnih izpitov pa nimaš na voljo. Obeta se zanimiva tekma, Španija je favorit, a tudi mi imamo kakovostno ekipo, kar neprestano dokazuje na tem turnirju.”

Dean Bombač, slovenski reprezentant:
Uvrstitev v polfinale me ni zadovoljila in v Stockholm ne odhajam, da v soboto igram tekmo za tretje mesto. Moj cilj je nedeljska tekma, tedaj želim vse naše podpornike in tukaj prisotne videti v dvorani. Gremo v finale, ni druge. Španci so za mnoge favoriti, a menim, da so možnosti za zmago 50:50. Pred nami je zanimiva tekma, mislim, da bo na koncu vse v naših rokah. Upam le, da ne bomo premagali sami sebe.”

Jure Dolenec, slovenski reprezentant:
Po vsem tem, kar se je v naši ekipi dogajalo v zadnjem letu in pol, bi bil zadovoljen z vsako kolajno. A že na tekmi proti Špancem bomo dali vse od sebe, celo prepričan sem, da jim ne leži in ustreza naš način igranja. Španija premore dobro zmes mladih in izkušenih igralcev in je taktično zelo dobro podkovana. Po telesni plati ni tako močna kot druge reprezentance, a igra pametno in neprestano menjava obrambe iz 6-0 v 5-1. Številnim reprezentancam to povzroča gromozanske težave, a nam bi lahko tudi ustrezala, ker je občasno zelo agresivna in globoka, kar bi lahko izkoristili sebi v prid. Veliko naših rokometašev igra s Španci v svojih klubih in dobro pozna njihov sistem igre. Na tej tekmi imamo svoje možnosti, imeli bi jih tudi proti Hrvatom. Gremo do konca.”

(vir: rokometna-zveza.si)