Ribiška pravljica pred očmi desetine populacije (VIDEO)

Rokomet 14. Jan 20249:03 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ferski otoki so brez dvoma trenutno najlepša zgodba letošnjega evropskega prvenstva. Takoj za domačini Nemci imajo zagotovo tudi najglasnejšo in najštevilčnejšo podporo. Na krilih kar desetine prebivalcev otoške državice so v soboto senzacionalno odščipnili točko močno favoriziranim Norvežanom.

Rokometaše z otočja iz skrajnega severnega atlantskega oceana v Nemčiji bodri približno 5.000 navijačev. Morda se številka na prvi pogled ne zdi tako ekstremna, če je ne podkrepimo s podatkom o številu prebivalcev. Če bi bili Ferski otoki mesto v Sloveniji, bi bili šele tretje največje, tik pred Celjem. Po zadnjih podatkih otočje namreč šteje le 54.500 prebivalcev.

Ferski otoki sploh prvič nastopajo na na velikem rokometnem tekmovanju. Še več, gre za prvo udeležbo na kakšnem večjem tekmovanju v katerem od najbolj popularnih ekipnih športov. Nič čudnega, da se je več kot 10 odstotkov populacije odločilo ta zgodovinski podvig podoživeti iz prve vrste. Naj bi jih želelo pripotovati še več, a je preprosto zmanjkalo letal.

Foto: Profimedia

Slovenci so se v uvodnem krogu pošteno namučili z debitanti in jih strli šele v drugi polovici drugega polčasa. Da še zdaleč ne gre za povprečno reprezentanco, so Ferci pokazali že nekaj dni pozneje.

Čudežni deček junak ob zgodovinski točki

Proti Norveški, favoritu skupine D, so z uspešno sedemmetrovko v zadnji sekundi tekme iztržili neodločen izid (26:26) in tako vpisali zgodovinsko prvo točko. Za njo je zadel čudežni deček rokometa s Ferskih otokov Elias Ellefsen a Skipagotu.

Vrhunci tekme Norveška – Ferski otoki:

“Počutim se čudovito, uresničile so se mi sanje. Nismo zmagali, toda to je zmaga za nas, da smo osvojili točko proti Norveški. To je neverjeten dan za Ferske otoke in naš rokomet,” je po tekmi navdušeno dejal Skipagotu.

Ferski otoki zgodovinsko tudi v nogometu

Klaksvik je minulo jesen postal prva ferska ekipa v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Malček s Ferskih otokov je pomanjkanje kvalitete izvrstno nadomeščal z borbenostjo in jo zagodel tudi Olimpiji, s katero se je srečal v konferenčni ligi. Na gostovanju na Ferskih otokih je Klaksvik Ljubljančane nadigral s kar 3:0.

Vzdušje v Mercedes-Benz Areni je bilo povsem domače za rokometaše s Ferskih otokov in se izkazalo za pomemben dejavnik ob presenečenju. Za napredovanje bodo sicer zdaj potrebovali zmago proti Poljski in tudi pomoč Slovenije, ki mora ugnati še Norvežane. Ob tem pa bi bila v boju za drugo mesto za Ferce pomembna še gol razlika. Že zdaj pa so Ferski otoki dvoma ljubljenci vsakega rokometnega navdušenca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!