Slovenci dobili tekmeca za SP 2025 in tekmece za OI 2024

Rokomet 27. Jan 202418:45 > 18:50 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Hrvaškem, Danskem in Norveškem, pomerila proti Švici, je ob robu dogajanja na EP danes določil žreb v Kölnu. Slovenci so dobili tudi tekmece v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki bodo letos v Parizu. Merili se bodo s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom.

Slovence v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 prvi dvoboj proti Švicarjem predvidoma čaka 8. ali 9. maja v domači dvorani, povratni obračun pa tri dni kasneje v Švici.

Preostali pari so Španija – Srbija, Ferski otoki – Severna Makedonija, Portugalska – Bosna in Hercegovina, Grčija – Nizozemska, Romunija – Češka in Gruzija – Avstrija.

Štirje pari bodo znani po marčevskih tekmah kvalifikacij druge faze. Na SP bo potoval zmagovalec tekme Finska – Litva proti Madžarski, zmagovalec dvoboja Italija – Belgija proti Črni gori, Islandija proti zmagovalcu para Estonija – Ukrajina ter Poljska proti boljšemu iz dvoboja med Slovaško in Izraelom.

Slovenci so si mesto v bobnu s preostalimi favoriziranimi ekipami zagotovili po treh zmagah v prvem delu EP, ki so ga nato s petimi zmagami ter tremi porazi končali na šestem mestu.

Švicarji so izpadli po prvem delu, v skupini A pa so izgubili proti Nemčiji (14:27), Severni Makedoniji (27:29) ter remizirali proti Franciji (26:26). Zasedli so 21. mesto med 24 udeleženkami.

Za OI s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom

Slovenska je danes dobila tudi vse tekmece za letošnje olimpijske igre. Za nastop v Parizu se bo med 14. in 17. marcem v olimpijskih kvalifikacijah merila v skupini 1 s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom. To je postalo jasno po današnji zmagi Egipta na afriškem prvenstvu. Prizorišče turnirja sicer še ni znano.

Egipt je na domačem celinskem prvenstvu v finalu z 29:21 ugnal Alžirijo in Sloveniji omogočil nastop v skupini 1 kot desetouvrščeni reprezentanci z lanskega SP.

Slovenci so si sicer s šestim mestom zagotovili nastop v olimpijskih kvalifikacijah tudi prek dveh mest, ki sta bili na voljo na EP v Nemčiji. Prednost pri razvrstitvah v olimpijskih kvalifikacijah pa ima uvrstitev z lanskega SP, ki je potekalo na Poljskem in Švedskem.

Egipt si je z zmago na afriškem prvenstvu priigral neposredno mesto na OI v Parizu. Alžirija bo igrala v kvalifikacijski skupini 2 s Hrvaško, Avstrijo s selektorjem Alešem Pajovičem in poražencem obračuna za tretje mesto na EP med Švedsko in Nemčijo. Zmagovalec tega dvoboja bo prejel neposredno vstopnico za Pariz.

Jure Dolenec
Jure Dolenec. Foto: Profimedia

Uvrstitev na olimpijske igre je selektor slovenske reprezentance Zorman že na prvih medijskih srečanjih med pripravami na EP označil kot glavni cilj. S tem so se strinjali tudi igralci.

“Tisto, kar smo si z mojim prihodom na mesto selektorja zadali, smo dosegli, to so kvalifikacije za olimpijske igre. Rezultat na svetovnem prvenstvu nam je prinesel kvalifikacijsko skupino z le enimi dodatnimi evropskimi tekmeci, kar smo si po tihem tudi želeli. Skupine z več evropskimi so namreč vsaj na papirju bolj zahtevne,” je za Rokometno zvezo Slovenije povedal Zorman.

“A nikogar nikakor ne gre podcenjevati, danes vsi znajo igrati rokomet. Tako Brazilija kot Bahrajn sta v preteklosti že dosegala dobre rezultate. Treba bo biti zelo previden. Na tisto, kar nas čaka na kvalifikacijskem turnirju, se bomo kar najbolje pripravili. Cilj je uvrstitev na olimpijske igre in verjamem, da nam bo to uspelo. Priložnost je potrebno izkoristiti. Po vsem, kar smo do danes pokazali, smo tega zmožni in sposobni,” je še pristavil slovenski selektor.

“Bahrajna ne poznam tako dobro, Brazilce toliko bolj. Imajo nekaj zelo kakovostnih igralcev in to ni enostaven tekmec, kot si kdo misli. Špance vsi poznamo. Na koncu sta na voljo dve mesti in v treh dneh moraš doseči dve zmagi, priložnost je vsekakor tukaj. To smo si želeli, prišli smo do tega in imamo novo priložnost. Verjamem, da smo jo sposobni zagrabiti, a moramo nadaljevati na ravni, na kakršni smo bili zadnji mesec,” je po porazu z Madžarsko dejal kapetan reprezentance Jure Dolenec.

Prizorišča kvalifikacij za OI še niso znana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!