To ni turnir, na katerem bi štel umetniški vtis

Reprezentance 14. Jan. 202211:02 > 11:07
Delite:
Foto: Guliverimages

Slovenska rokometna reprezentanca je včeraj popoldne vknjižila prvo zmago na evropskem prvenstvu. Tekma ni bila poslastica za rokometne sladokusce, tudi predstava Slovenije pa ni bila takšna, da bi v domovini zanetila rokometno evforijo. A zaradi vseh okoliščin specifičnega turnirja, to niti ni tako pomembno.

“Precej smo se mučili, igrali v krču, a osvojili smo načrtovani točki, kar je bil tudi naš cilj in to edino šteje,” je po tekmi za kamere nacionalne televizije razmišljal slovenski organizator igre Staš Skube. In to je to. Tu bil lahko tudi končali analizo včerajšnjega obračuna. Slovenci imajo na svojem računu prvi dve točki na turnirju in lahko zdaj precej bolj mirno čakajo zagotovo neprimerno zahtevnejši obračun z Danci. A vseeno poglejmo, kaj je bilo dobro in kaj lahko slovenski rokometaši še izboljšajo.

Staš Skube je ob zmagi proti Severni Makedoniji trikrat premagal nasprotnikovega vratarja. Foto: Guliverimages

Tekmo odločila Baznik in individualna kvaliteta

Zdesetkani Makedonci, ki so ob vseh težavah s koronavirusom na dan tekme ostali še brez super zvezdnika Kirila Lazarova, so dolgo grozili Slovencem. Tu si sicer moramo zastaviti vprašanje, ali ni nemara odsotnost 41-letnega motorja igre Severne Makedonija porušila tudi slovenski načrt za včerajšnjo tekmo, ampak dejstvo je, da je bila poškodba velikana svetovnega rokometa še bistveno večji udarec za Severno Makedonijo.

Slovenski junak dneva je bil nedvomno Jože Baznik. Debitant na velikih tekmovanjih je zaustavil deset strelov nasprotnikov in še enkrat več dokazal, da za uspeh na takšni tekmi potrebuješ dobrega vratarja. A ne samo Baznika, izpostaviti velja tudi individualno kvaliteto slovenskih rokometašev, ki je pretehtala v ključnih trenutkih tekme. Rokometna mojstrovina Mihe Zarabca za 26:23 in gol iz “mrtvega” kota Tilna Kodrina za 27:24 sta dokaz, da ima slovenska reprezentanca v svojih vrstah igralce, ki so sposobni v ključnih trenutkih dodati tisto nekaj več. Zadetek Blaža Blagotinška iz prvega polčasa pa je trenutek čistega rokometnega navdiha.

Dobra novica – Slovenija ima še precej rezerv

Takšni turnirji so tekmovanja, na katerih nobena prejšnja tekma ni enaka naslednji. Led je prebit, začetna nervoza bi morala splahneti, z dvema točkama v žepu bo marsikaj laže. Rezerv v igri Slovenije je še precej, največja je tudi precej očitna. Borut Mackovšek včeraj ni nikakor ni uspel ujeti prave strelske forme, učinek dveh zadetkov iz osmih strelov prav gotovo lahko nadgradi (oziroma mora nadgraditi) na naslednjih tekmah.

Če bo Mackovšek na tekmi z Danci zadel prvi strel z razdalje, se Skandinavcem slabo piše. Foto: Guliverimages

Ljubomir Vranješ je ob zadnjem “analognem” druženju z mediji v Zrečah poudaril, da bosta tekmi z Italijo med drugim dobra priložnosti tudi za to, da Mackovšek dobi nekaj več priložnosti v napadu in dobi pravi občutek za strele z razdalje. Morda gre torej razlog za njegovo slabšo strelsko formo iskati tudi v pomanjkanju teh “šuterskih” treningov, ki sta odpadla zaradi okužb v italijanskem taboru.


Kakorkoli, točke so na računu, rezerv v igri je še precej in Slovenci tako relativno mirno pričakujejo obračun z Danci. Jasno pa je, da bodo morali za zmago, ki bi bila izjemno pomembna v luči nadaljevanja prvenstva in pogledovanja proti drugem delu tekmovanja, prestaviti eno, dve, če ne celo tri predstave višje, kot so igrali na tekmi z Makedonci.

Komentari

Vaš komentar