Začenja se največji rokometni spektakel v zgodovini

slovenija rokomet uroš zorman
Foto: Aleš Fevžer

Vse je pripravljeno za rokometni spektakel v Nemčiji, ki bo od danes pa do 28. januarja gostila 16. evropsko prvenstvo. Slovenija se v boj za visoka mesta podaja zelo oslabljena, selekcijo Uroša Zorman so namreč močno oklestile poškodbe.

Evropsko prvenstvo v rokometu ni tekmovanje z dolgo tradicijo. Po ustanovitvi Evropske rokometne zveze (EHF) leta 1991 smo prvi turnir stare celine pospremili šele leta 1994, ko je na Portugalskem slavila Švedska.

Turnir v Nemčiji, ki bo potekal v šestih mestih, bo tretji zapored s 24 reprezentancami. Končna razvrstitev bo dala neposrednega potnika na poletni olimpijski turnir v Parizu, vplivala pa bo tudi na zahtevnost nasprotnika v kvalifikacijah za prihodnje svetovno prvenstvo. Na vse to so se slovenski reprezentanti dobro pripravili, ne glede na številne odsotnosti pa so prepričani, da Slovenija premore dovolj kvalitete za visoko uvrstitev. “Od božiča nismo trenirali v polni postavi, ampak zagotovo imajo tudi druge reprezentance podobne težave. Tisti, ki so zraven, so motivirani, željni dokazovanja in srečni, da so tu. Vzdušje v ekipi je temu primerno. Je, kar je, vedno je lahko boljše ali slabše,” je na ponedeljkovi novinarski konferenci pred zadnjim treningom v Stožicah dejal selektor Zorman.

Merkur Spiel-Arena v Düsseldorfu sprejme kar 54.600 gledalcev. Foto: Guliverimage
Lanxess Arena v Kölnu vsako leto gosti zaključni turnir rokometne lige prvakov. Foto: Guliverimage
Mercedes-Benz Arena Berlin rokomet Mercedes-Benz Arena Berlin rokomet
Slovenija bo prvi del tekmovanja igrala v Mercedes-Benz Areni v Berlinu. Foto: Guliverimage
Hamburg, Barclaycard Arena, Außenansicht,Stellingen Hamburg *** Hamburg, Barclaycard Arena, exterior view,Stellingen Ham Hamburg, Barclaycard Arena, Außenansicht,Stellingen Hamburg *** Hamburg, Barclaycard Arena, exterior view,Stellingen Ham
Barclaycard Arena v Hamburgu sprejme 13.300 obiskovalcev. Foto: Guliverimage
Night Shot Of The Brightly Lit SAP Arena In Mannheim At A Home Game Of The Adler Mannheim Team Night Shot Of The Brightly Lit SAP Arena In Mannheim At A Home Game Of The Adler Mannheim Team
SAP Arena v Mannheimu sprejme 13.200 obiskovalcev. Foto: Guliverimage
Olympiahalle Munchen Olympiahalle Munchen
Olympiahalle v Münchnu sprejme 12.150 obiskovalcev. Foto: Guliverimage

Nemčija prvič gosti evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga bodo zaznamovale polne dvorane. Vstopnice za vse tekme se odlično prodajajo, kar le potrjuje brezmejno zaljubljenost Nemcev v rokomet.

Kaj v naslednjih 28 dneh čaka Slovenijo?

Zaključni turnirji na velikih tekmovanjih so vedno specifični. Reprezentanca mora v kratkem času odigrati veliko tekem, možnosti za slab dan pa praktično ni. Vsi upamo, da bo Slovenija v Nemčiji na delu vsaj sedemkrat, saj bi to pomenilo boj za peto mesto. Ples kroglic je Sloveniji namenil skupino D, ki bo igrala v Mercedes-Benz Areni v Berlinu. V njej so še Norveška, Poljska in Ferski otoki, ki so tudi prvi nasprotnik naše reprezentance. “Težka tekma bo. Zdaj sem v tem skandinavskem sistemu in vem, da bodo na tekmo prišli sproščeni, brez pritiska ter s številnimi svojimi navijači. Nekateri igrajo v dobrih klubih, mogoče jih kdo ne pozna, ampak mi vemo, česa so sposobni. Moramo dobiti prvo tekmo, taktično se bomo v naslednjih dneh še pripravili, a presenečenja ne sme biti,” je o uvodnem tekmecu povedal 26-letni Vlah.

Standings provided by Sofascore

Razpored tekem slovenske reprezentance:

 • Slovenija – Ferski otoki (11. januar ob 18:00)
 • Poljska – Slovenija (13. januar ob 18:00)
 • Norveška – Slovenija (15. januar ob 20:30)

Vsi smo prepričani, da se bo Slovenija uvrstila v drugi del tekmovanja, za kar mora osvojiti vsaj drugo mesto v skupini. Idealen razplet bi prinesel tudi prenos dveh točk v drugi del tekmovanja. Dve točki zagotavlja zmaga nad konkurentom iz skupine, ki prav tako napreduje v drugi del tekmovanja.

rokomet uroš zorman jure dolenec aleks vlah slovenija
Uroš Zorman, Jure Dolenec in Aleks Vlah so bili pred odhodom v Nemčijo skrivnostni glede zastavljenega rezultatskega cilja. Foto: Uroš Skaza

Jure Dolenec o tem, kakšno vzdušje pričakuje v Nemčiji: “Igral sem na prvenstvih pred praznimi tribunami, kar ni isto, kot če so dvorane polne. Upam, da bo prišlo veliko naših navijačev in da bo to za vse nas dobro prvenstvo.”

V drugem telu tekmovanja se slovenska skupina križa s skupinama E in F, tako da se bo naša izbrana vrsta, če ne bo večjih presenečenj, za preboj med štiri najboljše ali pa vsaj za tekmo za peto mesto zagotovo borila z Dansko, Švedsko Portugalsko in Nizozemsko. Drugi del tekmovanja bo Slovenija odigrala v Barclays Areni v Hamburgu.

rokomet, švedska, evropsko prvenstvo v rokometu
Naslov v Nemčiji branijo Švedi. Foto: Guliverimage

Kdo so glavni favoriti za evropski naslov?

Slovenija bo na evropskih prvenstvih igrala štirinajstič.  Na 79 tekmah je prišla do 27 zmag, devetih remijev in 43-krat izgubila. Do največjega uspeha je prišla na domačem evropskem prvenstvu leta 2004, ko je proti tokratni gostiteljici Nemčiji klonila šele v finalu. Ob tem velja izpostaviti še leto 2020, ko je Slovenija evropsko prvenstvo sklenila na četrtem mestu. Zadnji turnir stare celine, ki sta ga gostili Madžarska in Slovaška, je Slovenija končala že po prvem delu tekmovanja, prav ta rezultatski neuspeh pa je na klop pripeljal zdajšnjega selektorja Uroša Zormana.

slovenija rokomet evropsko prvenstvo v rokometu 2004
Slovenija je največji uspeh na evropskih prvenstvih doživela leta 2004, ko je v ljubljanski Hali Tivoli klonila šele v finalu. Foto: Aleš Fevžer

Uvrstitve Slovenije na dosedanjih evropskih prvenstvih.

 • Portugalska 1994: 10. mesto.
 • Španija 1996: 11./12. mesto.
 • Italija 1998: brez nastopa.
 • Hrvaška 2000: 5. mesto.
 • Švedska 2002: 11./12. mesto.
 • Slovenija 2004: 2. mesto.
 • Švica 2006: 8. mesto.
 • Norveška 2008: 10. mesto.
 • Avstrija 2010: 11. mesto.
 • Srbija 2012: 5./6. mesto.
 • Danska 2014: brez nastopa.
 • Poljska 2016: 14. mesto.
 • Hrvaška 2018: 8. mesto.
 • Avstrija, Norveška in Švedska 2020: 4. mesto.
 • Madžarska in Slovaška: 16. mesto.

Pri naboru favoritov večjih presenečenj ni. Ob aktualnih svetovnih prvakih Dancih, so tu vselej neugodni in taktično dovršeni Španci ter aktualni evropski prvaki Švedi. Ambiciozni bodo tudi gostitelji Nemci, ki so evropsko prvenstvo zadnjič osvojili leta 2016 na Poljskem, nikoli pa ne smemo odpisati Francozov in Norvežanov. Pri Franciji moramo izpostaviti, da bo v Nemčiji vse v znamenju zadnjega plesa legendarnega Nikole Karabatića, ki se bo želel posloviti v svojem slogu – z novo medaljo. Kot možna presenečenja v boju za prva štiri mesta se v kombinacijah nato že pojavi Slovenija, na velikih tekmovanjih pa so vedno neverjetno motivirani in zedinjeni tudi naši južni sosedje Hrvati. Slednji so leta 2020 igrali celo v finalu.

rokomet danska svetovno prventsvo v rokometu
Aktualni svetovni prvaki Danci so med glavnimi favoriti za uspeh v Nemčiji. Foto: Guliverimage

Najuspešnejše reprezentance na evropskih prvenstvih.

 1. Švedska (pet zlatih medalj in ena srebrna),
 2. Francija (tri zlate medalje in dve bronasti),
 3. Španija (dve zlati medalji, pet srebrnih in dve bronasti),
 4. Danska (dve zlati medalji, ena srebrna in štiri bronaste),
 5. Nemčija (dve zlati medalji, ena srebrna in ena bronasta).

Kakšen rezultatski cilj so si zadali Slovenci?

“Dogovorili smo se, da ne bomo razpredali o nekih ciljih. Gremo tekmo po tekmi, že tako je vsaka naslednja najbolj pomembna. Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne,” je na zadnjem druženju pred odhodom v Nemčijo s predstavniki medijem razpredal kapetan izbrane vrste Jure Dolenec. Ne glede na vse besede in previdne napovedi pri rezultatskem cilju je jasno, da bi bila neuvrstitev v drugi del tekmovanja velik neuspeh. S tem bi si Slovenija tudi otežila pot na na svetovno prvenstvo, ki ga bodo leta 2025 gostile Hrvaška, Danska in Norveška.

Kar se tiče uvrstitve na olimpijske igre, je stvar še vedno zapletena, a se zdi, da je Slovenija v dobrem položaju. Z evropskega prvenstva se bo sicer neposredno v Pariz uvrstila le najboljša reprezentanca, naj pa vas spomnimo, da je Slovenija na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila 10. mesto, ki bi ob ugodnem razpletu evropskega in afriškega prvenstva že lahko zagotavljalo mesto v kvalifikacijah. Na afriškem prvenstvu bodo slovenski reprezentanti stiskali pesti za Egipt. V primeru zmage faraonov na omenjenem tekmovanju in osvojitvi evropskega naslova reprezentance, ki je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu pred našo izbrano vrsto, bi imela Slovenija zagotovljeno vstopnico za kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

Merkur Spiel-Arena
V Düsseldorfu je vse pripravljeno za največjo rokometno zabavo v zgodovini. Foto: Facebook

Uvodni dan prinaša lov na svetovni rekord

Za konec vam moramo razkriti le še to, kdo bo na delu prvi in kdaj točno se 16. evropsko prvenstvu v rokometu prične. Začetek bo udaren, saj so se Nemci odločili, da bo prvi tekmi gostila Merkur Spiel-Arena v Düsseldorfu. Gre za stadion, kjer sicer domuje nemški drugoligaš Fortuna Düsseldorf, in bo v predelavi za rokometno tekmo sprejel kar 54.600 obiskovalcev.

Prvo tekmo bomo pospremili drevi ob 18. uri, ko se bosta v Düsseldorfu pomerili Francija in Severna Makedonija ter nas ogreli za večerni spektakel, ko bo Merkur Spiel-Arena ob tekmi Nemčije in Švice, ki je na sporedu ob 20:45, pokala po šivih. Šlo bo za najbolj obiskano rokometno tekmo v zgodovini in samo upamo lahko, da bo ves turnir poln podobnih presežkov. Kar se tiče rezultatskih presežkov pa vsi v redakciji Sportkluba upamo, da bomo lahko poročali o izjemnem uspehu Slovenije. Naj se lov na evropski naslov prične!