Zorman: Težko zaradi pritiskov, a zdaj vemo, kje smo

Rokomet 14. Okt 202211:32 0 komentarjev

Po zmagi Slovenije proti Bosni in Hercegovini (28:20) je bil zadovoljen. Predvsem zaradi preteklih neuspehov, ki so zaznamovali tudi tokratni zbor slovenske rokometne reprezentance. Uroš Zorman poudarja, da so lahko te kvalifikacije prelomnica, po kateri se bo slovenski rokomet znova vrnil v evropski vrh.

Žreb kvalifikacijskih skupin za Evropsko prvenstvo 2024 je Sloveniji namenil balkansko skupino z Bosno in Hercegovino, Črno goro in Kosovom. Uvrstitev na zbor najboljših reprezentanc Evrope ne bi smela biti vprašljiva, nasprotniki pa so več kot primerni za to, da z nekaj zaporednimi zmagami rokometaši, selektor in javnost znova dobijo vero v to, kar počno Uroš Zorman in njegovi sodelavci.

Dobili odgovor na to, kje so

Prva naloga je uspešno opravljena. V mariborski dvorani Tabor Slovenci niso klonili predvsem pred peklenskim vzdušjem, ki so ga pripravili številni navijači Bosne in Hercegovine. Ti so bili zagotovo najmočnejši segment slovenskega nasprotnika, ki mu je na parketu zelo očitno primanjkovalo predvsem kvalitete.

“Zelo sem zadovoljen, sploh zaradi okoliščin pred tekmo in številnih pritiskov z vseh strani. Sami pri sebi nismo vedeli, kje smo. Čestitati moram fantom, tekmo so odlično odprli in imeli stvari pod nadzorom. Z rotacijami se nam je nato igra malce zamajala, a na klopi imamo šestnajst igralcev in samo s tem, da vsi igrajo, lahko delamo na dolgi rok. Ne glede na nasprotnika so danes fantje pokazali svojo kvaliteto,” ocenjuje slovenski selektor.

Foto: Jure Banfi

Slovenci so imeli tekmo ves čas pod nadzorom, vodili so od prve do zadnje minute. Že na uvodu so se odlepili na tri zadetke prednosti (3:0) in le poredkoma je razlika v nadaljevanju še padla pod to razliko. Manjši padec ob koncu polčasa je sicer poskrbel za to, da nadaljevanje tekme ni bilo povsem mirno.

“V tistem obdobju smo naredili nekaj napak ter dovolili nasprotniku, da doseže nekaj lahkih zadetkov. A fantje so dokazali, da si želijo, da se borijo in da smo na pravi poti. Zahvalil bi se tudi navijačem,” razmišlja Uroš Zorman.

Reprezentanca pred obračunom s skromnim tekmecem dobiva širino

Slovenijo zdaj čaka obračun s Kosovom, reprezentanco, ki je precejšnja rokometna neznanka in v svoji kratki zgodovini ni premagala še praktično nobene izbrane vrste višjega ranga. V nedeljo Uroš Zorman razumljivo pričakuje novo zmago.

“Po tej zmagi ni čas za evforijo, z obema nogama moramo ostati na tleh. V nedeljo je nova tekma, pristop, borba in želja morajo biti isti,” izpostavlja slovenski selektor, ki za tekmo s Kosovom napoveduje tudi nekatere spremembe v postavi, priložnost naj bi dobili tisti, ki so sinoči igrali manj.

Foto: Jure Banfi

Ko je govora o posameznikih sta proti Bosni in Hercegovini izstopala Primorca Dean Bombač in predvsem Aleks Vlah, ki tudi v reprezentančni majici dokazuje, da v tem obdobju igra rokomet svoje kariere.

“Tekme ne zmagujejo posamezniki, če imamo posameznike, ki lahko povlečejo voz naprej, potem je to dodana vrednost. Zmaga pa ekipa, ekipa in še enkrat ekipa. Sem pa vesel, da imamo nove moči, s katerimi dobivamo širino, v ozadju je še kar nekaj fantov, ki lahko marsikaj dodajo,” zaključuje slovenski selektor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!