“Fury in Joshua? Največja borba po Aliju in Fraizerju”

Deontay Wilder v Tyson Fury
Al Bello/Getty Images

Ljubitelji boksa z nestrpnostjo pričakujejo obračun dveh najboljših boksarjev težke kategorije - Tysona Furyja in Anthonyja Joshue, do katerega naj bi prišlo v letošnjem letu. Eden od ljudi, ki skrbi za promocijo borbe, je tudi prvi človek agencije Top Rank, ki zastopa Gypsy Kinga, in je britanski obračun primerjal z legendarnim dvobojem med Muhammadom Alijem in Joeom Fraizerjem iz leta 1971.

Najbližji boksarski obračun v zgodovini težke kategorije je dvoboj med Alijem in Fraizerjem iz marca leta 1971. Takrat je cel svet obstal. Zakaj? Ali se dolgo časa ni mogel boriti, ker se ni želel boriti v Vietnamu, tri in pol leta ni boksal v tistem trenutku in je bil v tistem trenutku neporažen. Takrat so vsi želeli videti dvoboj, toda tehnologija je bila takrat drugačna in se gledanost ni mogla dobro izmeriti. Vseeno je bila tisto največje borba tistega obdobja in mislim, da bi se borba Furyja in Joshue lahko primerjala z njo,” je prepričan 89-letni Bob Arum, ki se dobro spominja 70-let, v katerih je že organiziral boksarske dvoboje.

Omenjenega leta 1971 je Joe Fraizer v New Yorku po enoglasni sodniški odločitvi premagal “Največjega”, a je na koncu Muhammad Ali dobil trilogijo, saj se je za prvi poraz v karieri “Smokin Joeu” oddolžil leta 1974 v New Yorku in leta 1975 v Manili.

“Prepričan sem, da bomo dvoboj organizirali brez težav. Veste, vedno se lahko zgodi, da strela zadane enega od boksarjev, toda razen nekaterih povsem nepredvidenih okoliščin, ne vem, kaj bi lahko preprečilo borbo,” je dodal Arum.

Zmagovalec težko pričakovanega obračuna bo postal prvi absolutni prvak težke kategorije po Lennoxu Lewisu in letu 1999. V 21. stoletju je najbližje statusu nespornega vladarja težke kategorije prišel Vladimir Kličko, vendar nikoli ni napadal naslov po verziji WBC (med največje štiri organizacije štejemo še WBA, IBF in WBO), ki je bil v največjem delu njegov dominacije v lasti njegovega brata Vitalija, danes župana Kijeva.