Nov velik uspeh slovenskega juda

SK Fight 10. Maj 202317:28 > 17:37 0 komentarjev
Andreja Leški
Foto: Guliver Images

Judoistka Andreja Leški je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila srebrno kolajno. V ponovitvi finala s SP 2021 v Budimpešti je bila vnovič boljša Francozinja Clarisse Agbegnenou.

Članica Bežigrada je bila srebrna že na svetovnem prvenstvu 2021 v Budimpešti, slovenska zbirka odličij na tovrstnih tekmovanjih pa se je povečala na 15.

Dvakrat je bila Primorka v težkem položaju, a se rešila, si je pa pridelala kazen (opozorilo), kazalo je na podaljšek, nato pa je 18 sekund pred koncem Agbegbenou slovensko reprezentantko spravila na hrbet in v tem položaju dovolj dolgo vztrajala za ippon. Bronasti odličji sta osvojili Madžarka Szofi Özbas in Nizozemka Joanne van Lieshout.

Vseeno je lahko Leški s prikazanim na SP zadovoljna. To je njena druga na velikih tekmovanjih, navdušuje pa dejstvo, da se je kljub ne najboljši formi zbrala ravno za SP. To je tudi lep obet pred OI, ki jih prihodnje leto gosti Pariz.

Do finala po nadurah

V medsebojnih dvobojih z Agbegnenou je Slovenka doslej izgubila že četrtič, tudi v finalu SP 2021 v Budimpešti. Tokrat se je Francozinja vrnila po 18-mesečnem premoru in porodniškem dopustu, zato je bil boj nekoliko bolj izenačen.

Kljub napaki srečna

“Sem nazaj, a vseskozi sem bila tukaj. Po polfinalu se še nisem hotela sprijazniti z drugim mestom. Šla sem gor, pokazala vse, kar sem imela v rokavu. Napakica me je stala rdečega našitka, ki ga nosijo svetovni prvaki, a sem presrečna,” je po tekmi povedala Koprčanka.

V polfinalu je Andreja Leški ugnala 20-letno Nizozemko Van Lieshout po 3:39 minute podaljška. Slovenska tekmovalka je vseskozi nadzirala borbo, posebej v dodatnem delu, ko je pri dveh metih le nekaj centimetrov zmanjkalo za odločilno točko, enkrat pa je imela nastavljen vzvod, a akcije ni dokončala.