Slovenski selektor: Srečo imam, da sem lahko del tega

Odbojka 30. Avg 202222:48 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski odbojkarji so se po fantastični predstavi proti Nemčiji zanesljivo uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva, ki ga ob poljski gosti tudi Slovenija. Na zadnji tekmi v skupinskem delu so pohrustali Nemce in jih odpravili z gladkih 3:0. Izločilni boji se začenjajo v soboto, Slovenci bodo na delu ob 17.30, nasprotnik pa še ni znan.

Slovenci so v standardni postavi (Urnaut, Čebulj, Pajenk, Kozamernik, Vinčić, T. Štern in Kovačič) začeli vrhunsko. Začetni servis je bil kot iz učbenika, nemške vrste pa so se razpadle že po nekaj napadih. Nemški selektor Michal Winiarski je že do polovice niza zamenjal celotno postavo, a poteka srečanja ni spremenil. Organizator igre Dejan Vinčić je žogo pošiljal na vse strani, napadalci pa so rešetali nemške odbojkarje. Ponovno je bil izjemen Tonček Štern, prav tako Klemen Čebulj in Tine Urnaut, svoje pa sta dodala tudi oba centra Jan Kozamernik in Alen Pajenk. Slovenci so s kar 67-odstotnim napadom prvi niz dobili s 25:16.

Nemški selektor pred drugim nizom skušal nekaj spremeniti. V igro je poslal korektorja Linusa Webra, a če odštejmo vodstvo z 2:0, so gostje tudi v drugem nizu igrali povsem podrejeno vlogo. Po 20:13 se je zdelo, da se bodo Slovenci sprehodili tudi do drugega niza, a visoko vodstvo jih je uspavalo, padla je koncentracija, Nemci so se z delnim izidom 7:1 približali le na točko (20:21). K sreči je bilo to tudi vse, Slovenci so v nadaljevanju strnili vrste in v svoj žep pospravili tudi drugi niz.

Foto: Aleš Fevžer

Statistika:

Slovenija: T. Štern 15, Pajenk 6, Kozamernik 11, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 6, Čebulj 15, Možič.

Nemčija: Fromm 1, Schott, Reichert 5, Sossenheimer, Zenger, Kampa 1, Karlitzek 7, Zimmermann, Krage 4, Weber 8, Krick 6, Brand 5, Maase 1, Günthör.

Cretu: Ohranili smo trezno glavo

Visoko vodstvo Slovencev ni uspavalo. Nadaljevali so v visokem ritmu tudi v tretjem nizu in mirno brez drame dokončno pokopali nemške odbojkarje. Zdelo se je, kot da je šlo za popolno tekmo, a slovenski selektor Gheorghe Cretu je mnenja, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše.

Foto: Aleš Fevžer

“Vedeli smo, da moramo vseskozi igrati na visokem nivoju. Ne samo fizično, ampak tudi tehnično. Nemčija je zelo fizična ekipa, videli ste v drugem nizu, da imajo fante, ki lahko prevesijo tekmo. Takrat moraš ohraniti trezno glavo, stopiti korak ali dva nazaj ter se zateči osnovam. Mogoče nam to ni najbolj uspevalo v prejšnjih tekmah, danes pa smo vse naredili prav. Za trenerja ni nobena tekma popolna, saj nikoli ni lepo videti, ko tvoji igralci poklanjajo točke nasprotniku, kot je bilo to v drugem nizu,” je po izjemni predstavi slovenski selektor našel tudi nekaj negativnega.

Poljski navijači super, a slovenski …

Cretu je v minuli klubski sezoni vodil poljsko Zakso, z njo osvojil vse najpomembnejše lovorike, navajen je glasnih poljskih navijačev, a to, kar se dogaja v Stožicah … “Nimam besed za to izjemno publiko, srečo imam, da sem lahko del tega. Na Poljskem so navijači izjemni, a to, kar se dogaja tukaj, presega vse meje,” je glasne slovenske navijače, ki so ponovno pustili glasilke v Stožicah, pohvalil romunski strateg na slovenski klopi.

Foto: Aleš Fevžer

Po zmagi nad Nemci so Slovenci potrdili nastop v izločilnih bojih, ki se začenjajo v soboto. Slovenski selektor nima posebnih želj z morebitnimi nasprotniki, si pa želi nekaj drugega: “Želim si le, da si fantje v teh prostih dneh spočijejo, da ostanejo zdravi, o nasprotniku v osmini finala pa bomo razmišljali, ko bo za to čas.”

Zaradi košarke že ob 17.30

Slovenski odbojkarji bodo ponovno na delu že v soboto (3. september), ko bo šlo na svetovnem prvenstvu že na izločanje. Nasprotnik v osmini finala še ni znan, je pa jasno, da bo slovenska odbojkarska tekma v Stožicah že ob 17.30, da se termina tekem ne bi prekrivala s košarkarji. Ti čez dva dni začenjajo EuroBasket. Luka Dončić in druščina se bodo v soboto ob 20.30 merili z Madžarsko.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in Nemčijo:

1. niz:
2. niz:
3. niz: