Slovenski odbojkarji niso ponovili napake košarkarjev

Odbojka 30. Avg 202221:53 3 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na domačem svetovnem prvenstvu na svoji tretji tekmi vpisala še drugo zmago. V sijajnem vzdušju znova razprodanih ljubljanskih Stožic je bila s 3:0 (16, 22, 17) od Nemčije in si tako zagotovila nastop v osmini finala.

Če so se Nemci še pred nekaj dnevi veselili zmage nad slovenskimi košarkarji, so se jim za nenadejan poraz Luke Dončića in druščine danes vsaj delno oddolžili slovenski odbojkarji in dokazali, da jim nedeljski neuspeh proti Francozom ni prišel do živega. Pred znova izjemno navijaško kuliso v Stožicah so prikazali nemara celo najboljšo predstavo na letošnjem prvenstvu in evropske prvake izpred petih let nadigrali s kar 3:0 (16, 22, 17) ter si zagotovili nastop v osmini finala šampionata. Ta bo na sporedu v soboto, ob 17.30, nasprotnik še ni znan.

Selektor Slovenije Gheorge Cretu ni spreminjal začetne postave, s katero je zmagal proti Kamerunu in tesno izgubil proti olimpijski prvakinji Franciji. Tekmo je začel z Alenom Pajenkom, Tončkom Šternom Klemnom Čebuljem, Dejanom Vinčićem, Janom Kozamernikom, Tinetom Urnautom in Janijem Kovačičem na mestu prostega igralca.

Udarna slovenska zasedba si boljšega vstopa v tekmo skoraj ne bi mogla zaželeti. V znova do zadnjega kotička razprodanih Stožicah so na krilih navijačev, predvsem pa dobrega začetnega udarca poleteli do vodstva 4:1, do sredine niza pa je njihova prednost narasla na plus sedem (13:6). Nemci, nevajeni peklenskega vzdušja stožiške dvorane, so se v nadaljevanju le uspeli izviti iz krča, se približali na štiri točke, a igra Slovencev je bila predobra, da bi lahko nadoknadili visok zaostanek. V končnici so znova močno popustili in Slovenci so uvodni niz po le 23 minutah dobili s kar 25:16.

Vrhunci prvega niza:

Boljši odpor so Nemci pokazali v naslednjem nizu, pa čeprav le na začetku. Po nekaj izmenjavah vodstva so domači svojo igro ponovno dvignili na višjo raven in s štirimi zaporednimi točkami pobegnili na 12:8. V igri Slovencev skoraj ni bilo napak, ko se je kakšna občasno le pritajila, pa so se iz navidez že izgubljenega položaja nemalokrat rešili na račun izjemne borbenosti. Ko je nato na drugi strani mreže žogo izven igrišča poslal še Linus Weber in se je na semaforju izpisal rezultat 20:14 za gostitelje, se je zdelo, da je niz praktično že odločen. Nemci so v zaključku sicer znova pokazali zobe, prišli le na točko zaostanka (20:21), a na koncu tekmecu le morali priznati premoč.

Vrhunci 2. niza:

Ob tako izjemni igri Slovenije ne čudi, da je bil tretji niz še najmanj izenačen in tudi zadnji na tekmi. Vsi dvomi o zmagovalcu so se praktično razblinili že povsem na začetku, ko so domači povedli s 7:1. Prednost je v nadaljevanju nato le še naraščala, znašala tudi plus osem (18:10), kar je Slovencem omogočilo, da so lahko dvoboj ob navijaških vzklikih “Mi Slovenci” in “Kdor ne skače ni Slovenec” zaključili povsem mirno.

Vrhunci 3. niza:

Slovenija – Nemčija 3:0 (16, 22, 17)

Dvorana Stožice, gledalcev 11.100, sodnika: Maroszek (Poljska), Ortiz (Portoriko).

Slovenija: T. Štern 15, Pajenk 6, Kozamernik 11, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 6, Čebulj 15, Možič, selektor: Cretu.

Nemčija: Fromm 1, Schott, Reichert 5, Sossenheimer, Zenger, Kampa 1, Karlitzek 7, Zimmermann, Krage 4, Weber 8, Krick 6, Brand 5, Maase 1, Günthör, selektor: Winiarski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje