Slovenski selektor: Vesel sem za fante, zdaj je vse mogoče

Odbojka 8. Sep 20221:03 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Po zmaga nad Ukrajino (3:1) in zgodovinski uvrstitvi v polfinale odbojkarskega svetovnega prvenstva se je še kako smejalo tudi slovenskemu selektorju Gheorgheju Cretuju. Romun na slovenski klopi je bil navdušen nad odzivom ekipe, ki ji po prvem nizu ni kazalo najbolje.

Ukrajinci so dvoboj v polnih Stožicah začeli v ritmu, ki so ga držali na tekmi proti Nizozemski. Slovenci se niso znašli pri napadu na postavljen blok in prednost je hitro narasla neulovljivo prednost. Ukrajinski odbojkarji so jo brez težav zadržali in zasluženo dobili prvi niz s kar 25:18.

V drugem je selektor Gheorghe Cretu na mesto podajalca zadržal Gregorja Ropreta, ki je ob koncu prvega niza zamenjal Dejana Vinčića. Napad Slovenije je bil bolj odločen, izboljšal se je tudi sprejem in domači so bili ves čas tisti, ki so narekovali ritem. Pri vodstvu s 23:20 se je zdelo, da je vsega konec, ko so se trdoživi Ukrajinci vrnili in zapretili s 22:23. K sreči vse skupaj ni zmedlo Slovencev, ki so na krilih znova izjemne publike slavili s 26:24 in izenačili na 1:1.

Foto: Aleš Fevžer

Možič kot adut s klopi

Cretu se je držal preizkušenega načrta iz drugega niza. V igri je pustil Roka Možiča, ki je zamenjal Tončka Šterna in se Ukrajincev lotil s tremi sprejemalci. Mladi 20-letni Mariborčan je že v prvem nizu dosegel tri pomembne točke, z dobro igro pa je nadaljeval tudi v tretjem. Bil je nezgrešljiv v napadu, a tudi Ukrajinci so igrali vrhunsko. Povedli so tudi s 15:13, nato pa je začel mleti slovenski stroj. Začelo je pokati z vseh strani, Ukrajinci pa slovenski šov le nemočno spremljali. Po odličnih servisih Šterna je bila Slovenija pred zmago v tretjem nizu, ki jo je z asom potrdil Klemen Čebulj (25:19).

Foto: Aleš Fevžer

Tudi v četrtem nizu je vse potekalo po slovenskih notah. Malce so navijače prestrašili le v sami končnici, ki so se Ukrajinci po zaostanku z 19:24 povsem približali, na koncu pa le izkoristili eno izmed zaključnih žog in se s 25:23 uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva.

Kolektivna igra glavno slovensko orožje

“Kot sem v preteklih tednih že večkrat poudaril, je slovenska igra najboljša, ko igra kolektivno. Slovenska igra ni odvisna le od enega. To sem začutil takoj, ko sem stopil pred te fante. Danes smo to ponovno pokazali, odzvali smo se kolektivno. Tudi fantje, ki so vstopili v igro, so svoje delo opravili odlično. A to sem tudi pričakoval, vedno sem bil njihov navijač. Vem, kako so si to želeli, zato sem še toliko bolj vesel, da smo se uvrstili v polfinale,” je takoj uvrstitvi v finale povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki je v nekaj tednih preporodil slovensko reprezentanco.

Foto: Aleš Fevžer

Začeli neučakano, nato pa …

Po razočaranju v Ligi narodov s slovenskimi odbojkarji ponovno diha celotna Slovenija. Po prvem nizu sicer ni kazalo najbolje, a v romunski strokovnjak na slovenski klopi je bil ves čas miren, mirnost pa je prenesel tudi na igralce.

“Kaj lahko narediš, če nekdo tvega z začetnimi udarci in žoge letijo s hitrostjo preko 120 km/h? Na začetku tekme smo bili preveč neučakani, točke smo zaključevali z močjo in ne tako, kot znamo. Prehitevali smo dogodke in Ukrajinci so to izkoristili. Sami so vedeli, da bodo morali tvegati celotno srečanje, na drugi strani pa smo tudi mi vedeli, da imamo kvaliteto, da se vse obrne. Po eni strani sem celo vesel, da so nas prisilili, da pokažemo svojo najboljšo odbojko,” je o zgodovinski tekmi, ki je Slovenija popeljala med štiri najboljše na svetu povedal Cretu.

Miri evforijo: “Nikoli ni bila moj prijateljica”

Pisatelj nove odbojkarske pravljice, to lahko zdaj že mirno rečemo, je po tekmi pokal od ponosa na svoje izbrance. “Fantje vedo, da je zdaj vse mogoče. Govorili smo, da gremo tekmo po tekmo, a zdaj smo tam, kjer smo želeli biti. Zdaj je res vse mogoče,” je ponosno pristavil.

Foto: FIVB

Slovenci se zdaj poslavljajo od izjemnih Stožcih se selijo na Poljsko v Katovice, kjer bodo v soboto igrali polfinalno tekmo proti močni Italiji. “Italijani so že v mojih mislih. Evforija ni moja dobra prijateljica. Nikoli ni bila. Po eni uri, ko se ohladim, bomo že začeli delati načrte za naše naslednje nasprotnike,” odločno pove in odkima, ko ga vprašamo, če bo po takem uspehu priložnost za manjše slavje in pivo.

Veliko slavje v Stožicah po zadnji točki:

Selektorsko povabilo v Katovice

Za konec je Cretu ponovno pohvalil izjemne Stožice in povabil vse, ki lahko potujejo, da se jim pridružijo na Poljskem. Štela bo vsaka glasilka. “Kdor lahko, naj pride pozdravit te fante, saj si to neizmerno zaslužijo. Kot sem že rekel, res sem ena srečna oseba, da sem lahko del tega, del te skupine krasnih igralcev in del teh izjemnih slovenskih navijačev. To je res kot darilo,” ponovno ni mogel prehvaliti vsega, kar se mu dogaja v Sloveniji.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in Ukrajino:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!