Đoković: Ni enostavno pozabiti, kaj vse se je letos zgodilo

ATP 29. Dec 202212:07 0 komentarjev
REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je v avstralskem mestu Adelaide stopil pred novinarje in dejal, da bo težko pozabil, kaj se je zgodilo v iztekajočem se letu, posebej na začetku ob prihodu v Melbourne, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Petintridesetletni Beograjčan je vnovič poudaril, da je odprto prvenstvo Avstralije, ki se bo začelo 16. januarja, njegov najljubši turnir. V Melbournu je doslej slavil devetkrat.

Na začetku tega leta je tja prišel z željo po desetem naslovu, a so ga zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop v državo iz dežele “tam spodaj” kasneje izgnali. Pred mesecem dni je zdajšnja avstralska vlada ukinila njegovo triletno prepoved vstopa v Avstralijo ter mu dovolila igranje na tamkajšnjih tleh.

“Na te stvari je težko pozabiti, to bo ostalo z mano dokler bom živ. Še nikoli prej nisem kaj podobnega doživel in upam, da tako tudi ostane. Zame je bila to dragocena izkušnja. Moram iti naprej, raje govorim o občutkih, ko igram v tej državi,” je na medijskem druženju v Adelaide, kot ga navaja Tanjug, dejal dobro razpoloženi Đoković.

Topel sprejem

“Upam, da bom prikazal dober tenis in pri ljudeh izzval pozitivna čustva. Tukaj sem sicer šele nekaj dni, a je bil sprejem zelo topel, tako na letališču kot v hotelu ter ob igriščih za trening. Doslej je bilo vse sijajno,” je še poudaril trenutno petouvrščeni na lestvici ATP.

Kin Cheung – AP Photo via Guliverimage

Tekmovalno bo sezono začel naslednji teden v Adelaide, kjer bo na sporedu prvi od dveh pripravljalnih turnirjev pred OP Avstralije.

Ni enostavno pozabiti, kaj vse se je zgodilo v zadnjih 12 mesecih, a kot sem dejal, moram iti naprej. To ne bo spremenilo vsega, kar sem doslej v času svoje kariere v tej državi dosegel. Prevevajo me pozitivna čustva, to je vendarle moj najljubši grand slam, kar dokazujejo tudi rezultati,” je sklenil Beograjčan.

Uradno se je sezona ATP in WTA na najvišji ravni danes v Avstraliji začela z mešanim ekipnim tekmovanjem v pokalu United. Na njem bodo nastopili številni zvezdniki vključno s Špancem Rafaelom Nadalom in Poljakinjo Igo Swiatek.

Rekordna vreča z denarjem

Teniškim igralkam in igralcem se na odprtem prvenstvu Avstralije obeta rekordno visok nagradni sklad. Nagradni sklad na prvem od štirih turnirjev za grand slam v sezoni, ki se bo na igriščih Melbourne Parka začel 16. januarja, bo znašal 76,5 milijona avstralskih dolarjev (48,5 milijona evrov). Kot so napovedali organizatorji turnirja v Melbournu, so zagotovili 3,4-odstotno povečanje nagradnega sklada v primerjavi z letošnjim turnirjem za grand slam v Avstraliji, z velikimi povečanji v uvodnih krogih.

Zmagovalca moškega oziroma ženskega turnirja v posamični konkurenci na prvem turnirju za grand slam v letu 2023 bosta domov odnesla 2,975 milijona avstralskih dolarjev vsak, kar znaša 1,886 milijona v evrih. Vsak, ki bo izpadel v prvem krogu, bo prejel 106.250 avstralskih dolarjev (67.384 evrov), kar je 3,2 odstotka več, medtem ko bodo igralci za udeležbo v drugem krogu prejeli 158.850 avstralskih dolarjev (100.739 evrov).

Foto: Asanka Brendon Ratnayake – Reuters via Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!