Đoković prekinil molk: To je cena, ki jo bom moral plačati

ATP 15. Feb 20227:23 > 28. Mar 2022 14:028 komentarjev
AP Photo/Darko Vojinovic vio Guliver

Novak Đoković je v ekskluzivnem pogovoru za BBC povedal, da se ne namerava cepiti proti novemu koronavirusu, pa čeprav bi mu to odprlo vrata na nekaterih turnirjih serije ATP oziroma turnirjih velike četverice.

V pogovoru z novinarjem Amolom Rajanom je med drugim spregovoril o tem, da ni proti vsem cepivom, a “ima vsak človek pravico do lastne izbire”.

Na vprašanje, ali ga morebitna določila, da se mora proti novemu koronavirusu cepiti, če želi nastopiti na prihajajočih turnirjih velike četverice (Roland Garros in Wimbledon), vseeno silijo k temu, da bi si premislil, je Srb odgovoril negativno.

“To je cena, ki jo bom moral plačati,” je dejal Srb.

Naj spomnimo, 20-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice je bil v prvi polovici januarja deportiran iz Avstralije, potem ko je tamkajšnji parlament preklical njegov vizum, saj Srb ni bil cepljen proti novemu koronavirusu.

Đoković, še zmeraj 1. teniški igralec sveta, je za nastop na OP Avstralije sicer prejel medicinsko opravičilo, ker naj bi nedavno prebolel omenjeni virus.

Minister za priseljevanje v deželo “tam spodaj” Alex Hawke, je vizum preklical na podlagi tega, ker bi po njegovem subjektivnem mnenju “zelena luč” Đokoviću za igranje na prvem vrhuncu sezone pomenila razdor avstralskega prebivalstva ter v javnost poslala slab zgled.

Principi pomembnejši od trofej

“Nikoli nisem rekel, da sem proti cepljenju samemu,” je Novak povedal BBC-ju ter potrdil, da je bil tudi sam kot otrok cepljen. “Toda vedno sem podpiral svobodo odločanja o tem, kaj vnašaš v svoje telo.”

V svojem prvem pogovoru po deportaciji iz Avstralije, se je Srb navezal na špekuliranje o časovnici prebolevanja v decembru in mnenju o cepljenju proti novemu koronavirusu.

Novak Đoković. AP Photo/Thibault Camus via Guliver

Đoković upa, da bo na večino turnirjev lahko prišel brez cepljenja proti novemu koronavirusu, kar bi pomenilo, da lahko še nekaj let vztraja na ATP turneji.

“Pripravljen sem se odreči statusa statistično najboljšega vseh časov, če bo to potrebno,” je še dodal “Nole”, ki po številu nabranih naslovov na turnirjih za Grand Slam trenutno zaostaja za Rafaelom Nadalom. Španec ima najprestižnejših trofej 21.

Principi v povezavi z mojim telesom so mi bolj pomembni, kot kateri koli naslov. Skušam biti eno s svojim telesom, kolikor pač gre,” je pojasnil Đoković.

Motijo ga obtožbe

Srb je spregovoril tudi o decembrskih dogodkih. “Razumem, da me precej ljudi kritizira in verjamem, da je vzniknilo kar nekaj teorij, kako sem imel srečo, da sem imel možnost nastopa (na OP Avstralije op.a.), toda nihče, ki je staknil virus, nima sreče. Vse skupaj jemljem zelo resno in ne maram kritik, da sem zlorabil položaj v svojo prid, da bi imel pozitiven PCR test in se posledično znašel v Avstraliji.”

Novak Đoković. Foto: Guliverimage.

“Resnično sem bil razočaran z načinom, kako se je vse skupaj zasukalo v Avstraliji. Ni bilo lahko,” je potožil prvi igralec sveta in dodal:

“Iz Avstralije nisem bil izgnan na podlagi tega, ker nisem bil cepljen oziroma naredil napako na obrazcu za vizum. Vse to je sodišče sprejelo. Razlog za moj izgon je bil ta, da je minister za priseljevanje uporabil svojo diskrecijsko pravico in mi ukine vizum zaradi svojega dojemanja, da bi lahko v državi ali v mestu Melbourne ustvaril neko proti-cepilsko mnenje, s čimer se nikakor ne morem strinjati.”

Loading Poll...

Komentari

Vaš komentar