ATP na koledarček dodaja deseti turnir serije masters

ATP 25. Apr 202413:22 0 komentarjev
Alcaraz in Đoković
Alcaraz in Đoković; FOTO: Profimedia

Šport se spreminja, tudi svet tenisa! Sodeč po poročanju italijanske spletne strani Tennis Magazine, naj bi krovna organizacija moškega tenisa na koledar tekmovanj z letom 2027 dodala nov masters.

To bi bil deseti turnir take sorte v koledarskem letu, gostila ga bo Saudova Arabija.

Tekmovanje naj bi po poročanju omenjene spletne strani Bližnji vzhod gostil že v prvem tednu sezone 2027 in s tem Avstraliji “ukradel” pozornost, ki jo je ta država tradicionalno imela na začetku vsake sezone kot stopnjevanje napetosti pred OP Avstralije v Melbournu. To pomeni tudi velik poraz predsednika Avstralske teniške zveze Craiga Tileya, ki se je zavzemal za obvod ATP turneje z imenom Premium Tour.

Po sestanku v Madridu ta teden slavi predsednik ATP, Italijan Andrea Gaudenzi, ki se je zavzemal za razširitev masters tekmovanj na številko 10. Obstoječa najmočnejša tekmovanja za moške pod turnirji velike četverice so Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Rim, Toronto/Montreal, Cincinnati, Šanghaj in Pariz.

Jannik Sinner
Jannik Sinner je letos dobil masters v Miamiju; Foto: Profimedia

Za izvedbo mastersa je kandidirala tudi Doha (Katar), a so bili očitno v Saudovi Arabiji še nekoliko bolj prepričljivi s svojim novim projektom. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo čez tri leta zgodilo z reprezentančnim tekmovanjem United Cup. Na sestanku v Madridu je padla tudi odločitev, da se ATP in WTA kot krovni organizaciji moškega oziroma ženskega tenisa pravno-formalno ne bosta združili, bosta pa tesno začeli sodelovati na komercialni in operativni ravni.

Saudova Arabija, oziroma investicijski sklad PIF, ima na razvoj sodobnega tenisa vse večji vpliv. Lani je Rijad gostil ekshibicijsko tekmo med Novakom Đokovićem in Carlosom Alcarazom, še pred tem je Džida premierno gostila turnir vzhajajočih zvezdnikov do 21. leta, pred mesecem dni pa je WTA z omenjeno državo podpisala pogodbo o organizaciji zaključnega turnirja elitne osmerice vsaj do leta 2027.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!