Ugledni teniški komentator: Šokiran bom, če ‘Nole’ ne pride

ATP 21. Okt 20218:00 > 8:06 1 komentar
Photo by Matt King/Getty Images
Foto: Matt King/Getty Images

Bliža se odločitev o tem, ali bo Novak Đoković januarja lovil svoj jubilejni deseti naslov v Melbourne Parku. Ljubitelji tenisa bodo o razpletu izvedeli v naslednjih dveh mesecih.

Ugibanja o tem, ali bo devetkratni zmagovalec prvega vrhunca sezone nastopil v Melbournu, so se ta teden povečala.

Avstralski parlament na čelu s predsednikom vlade Scott Morrison je za enega izmed tamkajšnjih medijev dejal, da si  “avstralski NIJZ” pravil o dvakratnem cepljenju kot pogoju za vstop v državo ni izmislil zaradi Novaka Đokovića, ampak zato, ker v državo ne želijo spustiti oseb, ki bi povečevale tveganje za nove okužbe.

Precepljena (le) dobra polovica

Izjavo je kasneje podkrepil še minister za priseljevanje v deželo “tam spodaj”, Alex Hawke. Krovni organizaciji za moški oziroma ženski tenis sta morala sporočiti, kolikšen delež igralcev/-lk na turneji ostaja necepljenih, ko počasi zavijamo že proti novembru in je do kvalifikacij za turnir ostalo manj kot tri mesece.

ATP poroča o 35-odstotni neprecepljenosti, medtem ko je pri dekletih (WTA) delež še nekoliko višji in se giblje okoli 40 odstotkov. Kot poročajo tuji mediji, sta obe zvezi teniške igralke in igralce sicer pozvali, naj se cepijo, a jim tega nista naložila kot neobhodno dejanje.

“Za Novaka nimam nobenega posebnega sporočila, imam pa ga za vse obiskovalce Avstralije, ne le teniške igralce ter igralke. Cepite se!” je dejal Hawke.

‘Nolefam’, oddahnite si

Čisto vsi se s takimi pravili ne strinjajo. Senator zvezne države Queensland, Matt Canavan je dejal, da bi morali za nekatere primere narediti izjemo: “Pravila niso smiselna. Kdorkoli je Covid-19 prebolel, bi mu morali odpreti vrata naše države. To ne govorim samo zaradi Novaka, marveč za čisto vse.”

Predsednik avstralske zdravstvene zveze Dr. Roderick McRae ima o tem svoje mnenje: “Imuniteta od cepiva je še zmeraj precej boljša, kot pa, če virus preboliš.”

Za Grka ni dileme, Avstrijec okleva

Ko so Stefanosa Cicipasa prejšnji teden povprašali o avstralskih strogih ukrepih in ali se jih bo držal, je bil tretji igralec sveta jasen: “Igral bom po pravilih, ki so jih organizatorji določili. Menim, da so poštena.”

Zmagovalec OP Združenih držav iz lanske sezone, Dominic Thiem se cepil še ni. “Čakam svojega osebnega zdravnika, da mi odobri primernost cepiva Novavax,” je povedal trenutno 8. lopar sveta.

Svoj “piskerček” pereči temi je pristavil tudi nekdanji direktor tekmovanja, Paul McNamee, ki je dejal, naj bomo vsi trdno prepričani v to, da kani Đoković “storiti, kar je potrebno, da bo na koncu tekmoval. Nič več, nič manj…ob svojem času.”

Z njim se strinja tudi nekdanji južnoafriški teniški igralec, zdaj pa ugledni komentator (med drugim TennisTV in Tennis Channel) Robbie Koenig, ki je dejal, da bo presenečen, če Đoković v Melbournu na začetku leta 2022 ne nastopi.

“Novak je pogosto poudaril, da si želi po številu Slamov prehiteti oba največja tekmeca (op.a. Rafaela Nadala in Rogerja Federerja), glede cepljenja pa nikdar ni trdil, da ga kategorično zavrača, a je previden. Na ostalih treh turnirjih je imel vedno težave, OP Avstralije pa mu je v zadnjem času služil že skoraj kot podarjen naslov,” je povedal petkratni zmagovalec turnirjev ATP med dvojicami.

Novak Đoković. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Koenig je za novozelandsko radijsko postajo Newstalk ZB med drugim dejal, da Srb nastopa v Melbournu ne potrebuje.

“Jaz sem se moral cepiti, če želim potovati in poročati s prizorišč, enaka je situacija z večino prebivalstva, tako stvari v svetu trenutno pač funkcionirajo. Novak? Njemu ni treba v Melbourne, saj ima dovolj denarja. Kar ga zanima, pa je teniška zapuščina. In na to sam da kar veliko,” je zaključil.