Dalmatinska senzacija: Raje sem favorit, kot pa avtsajder (VIDEO)

ATP 6. Avg 20236:00 0 komentarjev
Vzhajajoča zvezda svetovnega tenisa, Dino Prižmić; FOTO: Denis Sadiković

Na minulem turnirju v serije ATP 250 v Umagu je najlepše presenečenje pripravil hrvaški najstnik Dino Prižmić. Dalmatinec ima za 17-letnika izjemen rezime sezone 2023: slavje na mladinskem OP Francije, zmaga na profesionalnem turnirju serije futures v Poreču in zdaj še četrtfinale Umaga, kar ga je pripeljalo okoli 250. mesta na ATP lestvici. Skromni fantič iz Splita, ki je včeraj postal polnoleten, si je med turnirjem v Umagu na prost dan vzel čas za ekipo Sportkluba.

Kljub temu, da ima sladke skrbi z izbiro vzornika med rojaki, se Dino Prižmić zgleduje po Srbu Novaku Đokoviću.

Da bi izboljšal trening in svoje teniške sposobnosti, se je preselil v Zagreb. Večje uspehe za zdaj niza na svoji priljubljeni podlagi pesku, a je ob determiniranosti hrvaškega “wunderkinda” v Umagu minuli teden vsem jasno, da od njega velike stvari lahko pričakujemo na vseh podlagah. Bo morda veliki ljubitelj videoiger postal prvi Splitčan po Goranu Ivaniševiću, ki se bo razveselil zmage med posamezniki na turnirjih velike četverice?

Nad kariero Prižmića bdi oko nekoč člana najboljše stoterice med dvojicami Dina Marcana ki opravlja vlogo agenta. Njegovega varovanca smo pocukali za rokav potem, ko je v teniškem klubu Stella Maris opravil druženje z otroki.

Foto galerija:

FOTO: Denis Sadiković
Prižmić; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić v pogovoru med otroškim dopoldnevom; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić se igra z otroki v Umagu; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić v pogovoru za Sportklub; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić v pogovoru za Sportklub; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić s svojim loparjem; FOTO: Denis Sadiković
Že pri 17 letih zvezda; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić se druži z mladimi ljubitelji tenisa; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić trenira v Umagu; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić v pogovoru za Sportklub; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić prost dan v Umagu izkoristil za druženje z otroki; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić na prost dan v Umagu; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić trenira pred intervjujem za N1; FOTO: Denis Sadiković
Zadnji Splitčan z zmago med posamezniki na turnirjih za Grand Slam; FOTO: Denis Sadiković
Prižmić v pogovoru za Sportklub; FOTO: Denis Sadiković

Dino, dobrodošli v Sportklubov pogovor. V preteklosti so vašo mlado kariero nekoliko ustavile poškodbe, kako ste se odzvali?

Drži, za dolžino kariere sem imel resnično veliko število poškodb, tudi preden sem se začel s tenisom ukvarjati profesionalno in vsaka me je psihološko potolkla, me ustavila. Vsako sem skušal čim prej pozdraviti in zdaj, ko sem brez težav močno upam, da tako ostane.

Bili ste odlični mladinec. Vsaka poškodba ima tudi pozitivno plat, saj lahko treniraš ostale stvari. Za primerjavo: od lani smo pri vas opazili kakšnih 25 odstotkov hitrejši začetni udarec.

Vse poškodbe dojemam kot nekaj, kar se zgodi z razlogom. Vse te prisilne počitke izkoristim za napredek, napredoval sem tudi pri raztezanju mišic, vadim boljšo gibljivost, pa tudi servis, kot ste že sami opazili.

Prva zmaga na ATP turneji:

Na Odprto prvenstvo Francije ste letos prišli kot favorit. Kakšna je razlika med pristopom tam in pristopom, ko pridete na ATP turnir, med člane, v Umag? Kje je bilo za vas lažje?

Vsekakor v Parizu, ker sem proti večini tam nastopajočih igralcev že igral, zavedal sem se vloge favorita. Vsi tukaj v Umagu so igrali precej bolj resen tenis in moram odigrati na najvišji ravni, če želim imeti sploh kaj možnosti za zmago. Tako da, na Roland Garrosu je bilo lažje, ker nisem rad v vlogi avtsajderja.

Vzornik tudi po dieti

V katerih segmentih igre imate največ rezerv?

Moja trenerja, ki me opazujeta s strani, to vidita boljše od mene, na vseh področjih obstaja prostor za dodelavo, si pa po vsakem turnirju povemo stvari, ki bi jih lahko še dvignil. Vez s trenerjema je izjemnega pomena.

Lahko poveste kdo vse je del ekipe Dina Prižmića?

Teniška trenerja sta Darko Klaić in Luka Kutanjac, kondicijski trener je Marko Škomrlj. Trenutno še nimam nekega uradnega fizioterapevta ali nutricionista.

Prižmić v pogovoru za Sportklub; FOTO: Denis Sadiković

Vaš vzornik, to ni nobena skrivnost, je Novak Đoković. Ali se tudi vi držite tako stroge diete?

Drži, je moj idol. Odkar sem začel spremljati tenis. In res je, dejansko se močno trudim pri prehrani. Nekatere stvari sem že izločil iz jedilnega lista.

Kaj je najbolj pomembno za preskok od mladinske ravni ali pa vsaj iz futures turnirjev na višji nivo?

Ko sem izgubljal med mladinci, sem se pogosto vprašal: “Kako se bom lahko bodel s člani, če še tukaj ne zmorem?” Enostavno ni pravih napotkov, še naprej sem garal, trdo treniral in verjel v to, da se bodo boljši rezultati vendarle pojavili. Dobil sem občutek, da futures raven tekmovanj niti ni toliko zahtevnejša od ITF turneje juniorjev.

Ko vas gledamo med tekmami, dobimo občutek, da se nikogar ne ustrašite, tudi rezultati govorijo zase. Pa vendarle, ali obstaja kakšen tekmec, ki ga ne vidite ravno najraje ob svojem priimku, ko izide žreb?

Na to ne želim polagati preveč pozornosti. Ko sem na igrišču in se začne ogrevanje, imam v mislih samo to, da odigram svoj najboljši tenis.

Hibrid Federerja, Đokovića, Isnerja in Alcaraza

Zdaj, ko imate izkušnje s turnirjem v Umagu in ATP ravnijo tenisa…bi rekli, da s svojo igro že sodite med najboljše na svetu?

Blizu. Hkrati vseeno priznavam, da sem imel do četrtfinala v Umagu tudi kar nekaj sreče z žrebom, kar sem izkoristil na najboljši možen način.

Med tekmo osmine finala v Umagu; FOTO: Guliverimage

Kakšen je deloven in kakšen prost dan Dina Prižmića?

Prost dan preživim ob računalniških igricah, sproščam se. Delovni dan se začne zjutraj ob 8. uri – igrišče, fitnes, spet igrišče – in se zaključi nekako tam ob 18. uri.

Zdaj pa poseben izziv. Izdelajte za naše bralce idealnega teniškega igralca. Čigav forehand, čigav bekhend bi vzeli? Od katerega bi si denimo “sposodili” volej, …

Forehand bi “ukradel” Carlosu Alcarazu, bekhend seveda Đokoviću. Pri začetnem udarcu bi bilo lepo imeti predispozicije Johna Isnerja, potem pa bi vzel še gibanje Đokovića ter igro pri mreži Rogerja Federerja. Smo pokrili vse?

Skrivnost v jogurtu?

Ok, kaj pa bekhend “slice” ali pa psihološka moč?

Prvo tudi od Federerja, drugo pa spet Đoković (smeh).

Doma ste iz Splita. Ali morda veste, koliko teniških igralcev iz glavnega dalmatinskega mesta se lahko pohvali s tem, da je bilo uvrščenih med najboljših 10 na svetu?

Kar nekaj. Mario Ančić, Goran Ivanišević … pogosto dobivam taka vprašanja, vam pa priznam, da vseh ne vem na pamet.

Še Željko Franulović in Nikola Pilić … torej kar štirje igralci skupno! Kaj tam doli jeste, kaj tako dobro počnete?

Ne vem kaj naj vam rečem … (menedžer Marcan je tu iz ozadja v smehu dodal, da pijejo veliko jogurta.)

Gremo dalje z rubriko “deset hitrih”. Mi vam damo kratko vprašanje, vi na hitro odgovorite. Glede na to, da smo seznanjeni s tem, kdo je po vašem mnenju najboljši teniški igralec vseh časov, jih bo le devet. Najljubši turnir?

Roland Garros.

Če ne bi bil teniški igralec …

Pravilo v tenisu, ki bi se ga najraje znebili?

Umaknil bi stranske sodnike in sodnice ter uvedel sistem “hawkeye live”.

To je bilo naslednje vprašanje (smeh). Ali se strinjate z uvedbo te tehnologije?

Da, absolutno.

Najboljši film?

Hitri in drzni.

Prižmić na prost dan v Umagu; FOTO: Denis Sadiković

Udarna pesem pred začetkom tekme?

Mamma Mia od izvajalca Grše.

Na koliko napenjate loparje in s katero struno?

Na 21 prečno in 20 kilogramov vzdolžno. Uporabljam strune RPM Blast.

Kakšen je vaš najbolj uveljavljen vzdevek?

Dinče.

Fortnight ali Fifa? 

Fortnight.

Kaj bi bili, če se ne bi ukvarjali s tenisom?

Bodybuilder.

Torej veliko časa preživite v telovadnici?

Da, kakšni dve uri dnevno vsaj, kadar treniram v Zagrebu.

S trofejo na Rolandu Garrosu za mladince; FOTO: Profimedia

Povejte nam še to, kdo bi bil vaš sodelavec, če bi lahko izbirali med vsemi teniškimi trenerji na svetu. Koga bi želeli povabiti v ekipo, v primeru neomejenega proračuna?

Izbral bi si raje kar kakšnega kakovostnega fizioterapevta, saj sem največ poškodb v preteklosti utrpel medtem, ko sem igral turnirje. Tenis je postal fizično zahteven šport.

Smo iz Slovenije, tako da vam glede odgovora ni treba skrbeti, saj so naši bralci na to malce manj občutljivi. Hajduk ali Dinamo?

(smeh) Prihajam iz Splita, tako da …

Messi ali Ronaldo?

Messi. Ko sem še nekoliko bolj podrobno spremljal nogomet, sem pesti stiskal za Barcelono.

Ne le hrvaška, temveč svetovna zvezda

Prižmić je na ATP lestvici med vsemi igralci, ki še niso dopolnili 18. leta starosti, na drugem mestu. Pred njim je le Čeh Jakub Menšik, ki zaseda 186. mesto na svetu.

Za konec pa še to. Ste morda vraževerni tako kot Goran Ivanišević?

Tako ekstremno, kot je bil on, sicer nisem, a priznam, da sem.