Đoković spet v pridržanje, kocka bo padla jutri

Tenis 15. Jan. 20227:08 > 11:325 komentarjev
Delite:
Foto: Guliverimage

Sodni spor med teniškim igralcem Novakom Đokovićem in avstralskim ministrom za priseljence Alexom Hawkom je dobil naslednje poglavje. Oba glavna akterja zgodbe o preklicani vizi sta bila ponoči zaslišana na zveznem sodišču, Srb pa se je moral po koncu vrniti v pridržanje v zloglasni Park Hotel.

Čeprav je bilo med odvetniki obeh strani v petek dogovorjeno, da bo srbski teniški zvezdnik v izogib medijskega cirkusa in zaradi varnosti čas med sobotnim zaslišanjem in nedeljsko obravnavo preživel v pridržanju na neznani lokaciji, pa so si Avstralci očitno čez noč premislili. Po koncu zaslišanja, ki naj bi ga Đoković prestal v istem prostoru kot njegovi odvetniki (na spregled javnosti ga vendarle ni bilo), so ga namreč odpeljali nazaj v imigrantski center Park Hotel, kjer je bival od prihoda v Melbourne minulo sredo pa vse do ponedeljka, do prve obravnave na sodišču.

Glavno obravnavo sicer vodi sodnik David O’Callaghan, ki ob koncu procesnega zaslišanja ni vedel, ali bo v nedeljo odločal sam ali bosta poleg njega še dva sodnika. Kasneje je po posredovanju Đokovićeve pravne ekipe zvezno sodišče v poročilu zapisalo, da bodo prisotni trije sodniki, poleg O’Callaghana še James Allsop in Anthony Besanko, piše avstralska tiskovna agencija AAP. Kot piše v poročilu, po odločitvi treh sodnikov zoper sodbo ni mogoče vložiti pritožbe.

Đokovićevi odvetniki so sicer odvzem vize spodbijali z besedami, da je odločitev ministra Hawka iracionalna in nerazumna, 268-stranski dokument pa je na voljo javnosti.

V njem Srbovi odvetniki pišejo, da je podpora javnosti, da Đoković zaigra na OP Avstralije, velika. Navajajo anketi časnikov The Age in The Herald Sun, kjer naj bi okoli 60 odstotkov bralcev podpiralo nastop Srba v Rod Laver Areni.

Ob tem dodajajo, da je v celotni situaciji več elementov, ki kažejo na to, da odločitev Hawka deluje proti javnemu interesu: da vse skupaj vpliva na globalni ugled Avstralije, tudi v okviru nadaljnjega gostiteljstva velikih športnih dogodkov. Predvsem pa da gre pri celotni situaciji za politično odločitev. “Preklic vize gospoda Đokovića in njegova deportacija bi bila povsem v nasprotju z javnim interesom. In, z vsem spoštovanjem, bi služila predvsem političnim interesom. Minister za priseljence ne more trditi, da obstaja karkšenkoli javni interes za preklic njegove vize,” se glasi eden najpomembnejših odstavkov v dokumentih Đokovićeve pravne službe.

Predstavljena stališča, glavna obravnava ponoči

Na drugi strani se je minister Hawke zagovarjal, da bi kakršnakoli drugačna odločitev lahko močno spodbudila čustva v skupini necepljenih in proticepilcev, kar je želel z odzvemom vize Đokoviću preprečiti. To bi lahko povzročilo povečanje družbenega nemira s protesti, kjer bi bilo močno prisotno širjenje virusa, kar bi predstavljalo grožnjo avstralskemu zdravstvenemu sistemu in prebivalstvu. Podrobne razloge, zakaj se je s posebno diskrecijsko pravico odločil za preklic, si lahko preberete tukaj. 

Obe strani imata do danes čas, da na sodišče predložita dokaze in stališča, vladna stran mora to storiti do poldneva po slovenskem času, Đokovićevi odvetniki pa imajo na voljo še dve uri več.

Zaslišanje se bo začelo ob 23.30 po slovenskem času (9.30 po avstralskem), ogled v živo pa bo na voljo na Youtubu. Đoković bo noč torej preživel v hotelu Park, kamor so ga uslužbenci avstralske obmejne policije (Border Force) že odpeljali.

Pred hotelom se je že zbralo večje število Đokovićevih podpornikov, približno 200 pa se jih je zbralo tudi pred osrednjim igriščem OP Avstralije, Rod Laver Areno. S svojimi transparenti in vzklikanjem so sporočali: “Osvobodite Đokovića!”.

Foto: Guliverimage
Komentari

Vaš komentar