Đoković in več kot sedem dni skomin

Grand Slam 14. Jan 202217:48 > 20:15 2 komentarja
Foto: Mark Baker - AP Photo via Guliver

Novak Đoković in saga z vstopom v Avstralijo in igranjem na prvem turnirju za grand slam sezone še vedno nima epiloga. Tako ni presenetljivo, da bo vse zakulisje drame dodatno razkrito v dokumentarcu, ki ga pripravlja Netflix. Če bo sodišče dokončno potrdilo preklic vize in deportacijo, Srbu grozi tudi prepoved vstopa v deželo tam spodaj za naslednja tri leta. Kako je sploh prišlo do trenutne situacije in kaj vse še sledi?

Petek je bil v Melbournu poln dogajanja. Sprva je Novak Đoković predčasno zapustil trening. Nato se je zdelo da dokončne odločitve sploh še ne bo, vendar je imigracijski minister Alex Hawke preklical vizo Srbu.

Đoković bi moral v ponedeljek začeti lov na deseti naslov na odprtem prvenstvu Avstralije. Toda za sedaj se prvi lopar teniškega sveta sooča z deportacijo.

Najnovejši preobrat v sagi o tem, ali bi moral 34-letnik, kljub temu da ni bil cepljen, ostati v Avstraliji, se vrti okoli razkritja, da je v obrazec ob prihodu navedel napačne podatke.

Đoković pravoslavno novo leto začel s slabimi novicami:

Ob 2. uri zjutraj po slovenskem času je Đoković sprva nadaljeval s treningi v pripravi na prvi turnir za grand slam. Toda igrišče Rod Laver je zapustil po vsega 30 minutah.

Nato je sledilo zatišje pred neurjem in nekaj minut čez 8. uro zjutraj je imigracijski minister Hawke preklical vizo Đokoviću.

Sledili so prvi odzivi vlade Avstralije in ob 11. uri se je že začelo zaslišanje. Sodnik Anthony Kelly je najprej razložil celotno zgodovino primera.

Za sedaj je znano, da bo Srb ostal v Avstraliji do končne odločitve sodišča. Ob 14. uri so potrdili, da se bo 15 minut čez polnoč po slovenskem času začelo zaslišanje obeh strani (10.15 lokalni čas). Epilog celotnega dogajanja pa naj bi dobili šele v nedeljo.

Ljubezen Đokovića do Melbourna, kjer je do zdaj slavil že devetkrat, se je zagotovo močno ohladila. Foto: Guliverimage

Ne glede na vso dramo okoli Srba, se bo 17. januarja začelo odprto prvenstvo Avstralije. Letos je tako na sporedu že 110. izvedba tekmovanja. V deželi tam spodaj bomo lahko spremljali tudi tri slovenske nastope: Tamaro Zidanšek, Kajo Juvan in Andrejo Klepač.

Na drugi strani, v moški konkurenci, je zmagovalec že znan. No, vsaj če vprašate srbsko stavno hišo Mozzartbet.

Dogodki, ki so se zgodili pred tem:

četrtek, 16. december: Kot 8. januarja razkrijejo sodni dokumenti, je Đoković na ta dan dobil pozitiven izvid na PCR testiranju. Kljub temu je dan zatem na slovesnosti svoje akademije podeljeval nagrade mladim teniškim igralcem.

torek, 4. januar: Đoković se oglasi na družbenih omrežjih in sporoči sledilcem, da odhaja v Avstralijo s posebnim dovoljenjem zdravniške izjeme. To ni ostalo neopaženo niti v političnih krogih. 

sreda, 5. januar: Po prihodu na letališče v Melbourne se situacija začne zapletati. Vizum ni ustrezen, začne se dolgo zasliševanje Srba, ki je trajalo kar osem ur. A bilo neuspešno, avstralske oblasti sklenejo, da mora v najkrajšem možnem času zapustiti državo. A njegovi odvetniki napovedo pritožbo, zato Đokovića brez osebnih stvari namestijo v imigrantski center blizu letališča. Odzove se njegov oče Srđan, ki ljudi pozove na ulice. 

četrtek, 6. januar: O situaciji svojega rivala se oglasi Španec Rafael Nadal. Ta izpostavi, da spoštuje Srbovo odločitev, a pravila so pravila. O celotnem dogajanju se na veliko razpišejo tudi srbski mediji.  Srb sicer ni edina izjema, ki je v Avstralijo vstopila z medicinsko izjemo. Čehinja Renata Voračova razkrije svojo zgodbo.

petek, 7. januar: Oče Srđan in ostala družina se v vse večjem številu poda na ulice. Novak preko nadzorovanega telefona svojim sledilcem na družbenih omrežjih zaželi vesel pravoslavni božič. 

sobota, 8. januar: Sodni dokumenti razkrijejo, da naj bi Đokovića decembra prebolel koronavirus. To v svetovni javnosti sproža dvoma, saj je še dan zatem brez maske hodil naokrog. 

nedelja, 9. januar: V trditve Srba podvomi tudi avstralska vlada. 

ponedeljek, 10. januar: Sodišče je odločilo, da je preklic vizuma zavrnjen. Đoković se lahko giblje.

petek, 14. januar: Po večdnevni sagi in čakanju na odločitev avstralski minister za imigracije Alex Hawke vendarle poda svoje mnenje. S posebnim pooblastilom in diskrecijsko pravico prekliče vizo Đokoviću. Njegova ekipa razmišlja o pritožbi, odločitev sodišča pa želi do nedelje, le dan pred začetkom OP Avstralije.