Đokovićeva saga se bo zavlekla v konec tedna

ATP 14. Jan. 202214:20 > 14:2914 komentarjev
Delite:
Novak Đoković. Foto: Guliverimage.

V Melbournu je saga okoli vize Novaka Đokovića dobila nadaljevanje. Imigracijski minister Alex Hawke se je po večdnevnem premisleku odločil za preklic vizuma srbskega zveznika, a Srbovi odvetniki so takoj oddali pritožbo. Sodišče pod vodstvom Anthonyja Kellyja je s "spoznavno" fazo že zasedalo, ključne obravnave na zveznem (in ne več okrožnem) sodišču pa še prihajajo. Že v soboto ob 10.15 po avstralskem času (ob 00.15 po slovenskem) bosta Đoković in Hawke zaslišana. Dokončna odločitev sodišča, ki bo Đokoviću o(ne)mogočila nastop v Melbournu, pa naj bi bila znana v nedeljo.

Dogajanje iz Melbourna:

Ob 14.20: Zaslišanje 15 minut čez polnočjo

Časovnica za soboto je vendarle potrjena. Pred zveznega sodnika Johna O’Callaghana bo Novak Đoković stopil v soboto ob 10.15 po avstralskem času, torej ob 00.15 po našem. Bo pa Đoković že od 8. ure naprej po avstralski uri na voljo za pogovor avstralski obmejni policiji, od 10. do 14. ure bo nato v pisarnah svojih odvetnikov in v nedeljo od 9. ure naprej spet na zaslišanju. V vmesnem času bo v pridržanju na neznani lokaciji.

Ob 13.15: Ob uspešni pritožbi na igrišče že v ponedeljek

Med sodnim dogajanjem pa so organizatorji OP Avstralije na družbenih omrežjih sporočili, da bodo pari iz zgornje polovice žreba tako pri moških kot pri ženskah nastopili že v ponedeljek, na prvi dan turnirja. To pomeni, da če bo Đoković s pritožbo uspešen, bo moral po sodni bitki že naslednji dan začeti z obrambo naslova v Melbournu.

Ob 13.12: Zasedanje končano

Kelly je po kratkem premoru sprejel obvestilo obeh strani, da sta se dogovorili, da bo Novak Đoković pridržan drugje kot v imigracijskem centru Park Hotel. Nato se je obema stranema zahvalil za sodelovanje in zaključil z zaslišanjem. Nadaljevanje sodnega spora pa torej sledi ob 22. uri po slovenskem času, ko bo na sodišču besedo dobil tudi Đoković sam.

Ob 12.52: Spet na zvezno sodišče

Sodnik Kelly je po odmoru razkril svoje odločitve. Primer se, kljub drugačni želji Đokovićevih odvetnikov, seli na zvezno sodišče, kar pomeni, da končne besede v nedeljo ne bo imel on. Sprejel je tudi odločbo, da mora Novak po koncu jutrišnjega zaslišanja in pripravi z odvetniki za nedeljsko obravnavo spet v migracijsko pridržanje. Odvetniki Srba so zaradi medijskega cirkusa in vprašanja varnosti predlagali, da to ne bi bil Park Hotel, temveč nepoznana in med obema stranema dogovorjena lokacija. Kelly je nato znova prekinil obravnavo.

Ob 12.28: Jutri vendarle nazaj v pripor

Če gre torej razumeti “ponudbo” odvetnika Lloyda, lahko Đoković do zaslišanja ostane izven pripora, po zaslišanju pa ga bosta dva uslužbenca obmejne policije (Border Force) sredi dneva pospremila v pridržanje (ni jasno kam) do nedeljske obravnave.

Ob 12.06: Srbov odločitev ne moti

Ena najbolj uveljavljenih srbskih stavnic Mozzartbet kljub vsej drami iz Melbourna na OP Avstralije v vlogo prvega favorita  postavlja prvega igralca sveta.

Ob 12.04: Ima prav ali pretirava?

Srbski odvetnik Vladimir Đukanović meni, da celotna situacija pomeni konec izjemne situacije Novaka Đokovića. 

Ob 11.58: Kam pa po zaslišanju?

Med obema stranema zdaj poteka “pogajanje”, kje bo Đoković po sobotnem zaslišanju. Ali bo v priporu ali ne? Zastopnik vlade Llyod je ponudil možnost, da po zaslišanju v soboto in pred obravnavo v nedeljo ostane pod njihovim nadzorom, a vseeno mora v pripor. Časovnica je zaenkrat še neuradna, a vendarle naj bi torej Nole pred zasliševalce stopil že danes ob 22. uri.

Ob 11.45: Do konca postopka lahko ostane v Avstraliji

Odvetnik avstralske vlade je zatrdil, da Đoković do konca sodnih postopkov lahko ostane na avstralskih tleh. Ob tem je poudaril, da se strinja z urnikom glede nadaljnjih obravnav na sojenju. V soboto ob 8. uri zjutraj po avstralskem času – danes ob 22. uri po našem, bo zaslišan srbski teniški igralec. Nato naj bi svoje opravil še minister Hawke. Celotna obravnava pa naj bi potekala v nedeljo.

Ob 11.25: Bo odločitev padla dovolj hitro?

Đokovićevi odvetniki so potrdili, da se Novak ni vrnil v imigracijski center in se mu čez noč niti ne bo treba. Nicholas Wood je predlagal, da obe strani svoje dokaze in stališča sodišču predložita v soboto, celotno zaslišanje pa bi potekalo v nedeljo.

Ob 11.17: Odvetniki Đokovića želijo pohitriti postopek

Nick Wood je pripravljen, da pisno prošnjo odda že danes takoj po zaslišanju. Čas je za Srba in njegove zastopnike zelo pomemben, saj se začetek turnirja v Melburnu nezadržno bliža. Zato je Wood zaprosil, da primer ostane na okrožnem sodišču in se ne prenaša na zvezno, saj bi to postopek le še podaljšalo.

Ob 11.02: Še vedno pri besedi le sodnik.

Sodnik Anthony Kelly je najprej razložil celotno zgodovino primera. Pravni strokovnjaki iz Avstralije sicer opozarjajo, da obe strani verjetno ne bosta dobili besede. Vladno stran zastopata Christopher Tran in Stephen Lloyd, Đokovičevo pa Nick Wood in Paul Holdenson.

Ob 10.52: Zaslišanje se je začelo

Prenos v živo si lahko ogledate TUKAJ. 

Ob 10.45: Predviden začetek zaslišanja

Avstralci z začetkom zamujajo. Medtem Rothenberg piše, da naj bi šlo le za usmeritveno zaslišanje.

Ob 10.28: Zasedanje sodišča že danes?!

Dobro obveščeni teniški novinar Ben Rothenberg poroča, da naj bi primer Novaka Đokovića pred sodnika Anthonyja Kellyja romal že čez 20 minut!

Ob 10.05: Kaj bo z Đokovićem v prihodnjih letih?

Če bo preklic vize s strani Hawka tudi dokončen, Đokoviću grozi triletna prepoved za vstop v Avstralijo. A kot smo na naši spletni strani opozorili že v začetku tedna, ta prepoved ni avtomatska. Minister Hawke ima namreč poleg preklica vize moč tudi, da jo posamezniku izjemoma podeli.

Ob 9.42: Zanima nas vaše mnenje.

Kaj pa vi menite? Se bo športno-politično-pravna saga vendarle končala do ponedeljka?

Loading Poll...

 

Ob 9.30: Noč na soboto bo lahko preživel na “svobodi”

Kot piše britanski BBC, bo Novak Đoković noč na soboto lahko preživel v nastanitvi, kjer je bival zadnje dni.

Ob 9.18: Zbiranje protestnikov pred imigracijskim centrom

Pred imigracijskem hotelom Park Hotel, kjer pričakujejo Đokovića, so se že začeli zbirati protestniki. Približno deset ljudi z napisi in transparenti pozivajo k izpustitvi vseh ljudi, ki so trenutno v centru. Po poročanju portala The Age, je mogoče slišati vzklike “Izpustite begunce!” in “Končajte z mučenjem!”. Pozvali naj bi tudi Đokovića, da spregovori v podporo vsem pridržanim.

Ob 8.58: Prvi odziv avstralskega predsednika vlade

Oglasil se je tudi premier Avstralije Scott Morrison. “Kot veste, je minister za imigracije Alex Hawke sprejel odločitev glede vize Novaka Đokovića. Ta je bila sprejeta upoštevajoč vse podrobnosti na podlagi javnega interesa. Ta pandemija je bila za vse Avstralce zelo zahtevna, a držali smo skupaj in rešili številna življenja. Dosegli smo, da imamo eno najnižjih stopenj smrti, eno najvišjih stopenj cepljenja in eno najmočnejših ekonomij v tej pandemiji na svetu. Avstralci so se v tem času velikokrat žrtvovali, zato upravičeno pričakujejo, da bo rezultati teh “žrtev” zaščiteni. To je zdaj minister Hawke s svojo odločitvijo tudi storil. Naša močna in jasna politika glede meje je naše državljane pred in med pandemijo ohranjala zdrave,” je izpostavil Morrison in dodal, da dokler sodni postopek traja, celotne situacije ne bo več komentiral.

Ob 8.54: Bo na zaslišanju fizično prisoten?

Ministrstvo za notranje zadeve (Home Affairs) je v pogovorih z Đokovićevimi odvetniki zaprosilo, da bi bil 34-letni Beograjčan na zaslišanju v soboto fizično prisoten. Še vedno pa ni jasno, kje bo Srb v tem času bival. Zaenkrat lahko ostane, kjer je, a vse več medijev (vključno z The Age) poroča, da naj bi ga oblasti kmalu odpeljale nazaj v imigracijski center (Park Hotel), kjer je bival že minuli konec tedna.

Ob 8.41: Đokovićevi odvetniki preučujejo možnosti

Če se bo Đoković odločil za pritožbo, dokumente za preklic vize je prejel tri minute čez 18. uro po avstralskem času, zahtevajo pospešen postopek, ki bo končan do nedelje, za The Age poroča novinar Paul Sakkal. Pritožba naj bi bila zelo verjetna.

Ob 8.03: Đokoviću so preklicali vizo

Avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke je preklical vizo Novaka Đokovića. Svojo odločitev je temeljil na tem, da je to v javnem interesu, je sporočil v obrazložitvi.

“Danes sem izkoristil svojo moč, ki mi jo daje migracijski zakon, da sem preklical vizo Novaku Đokoviću na osnovi zdravja in dobrega dela, ker je bilo to v javnem interesu,” je sporočil v obrazložitvi.

Ob 2.00: Đoković predčasno zapusti trening

Medtem ko je svet čakal na odločitev ministra za imigracije Alexa Hawka glede potencialne deportacije, je Srb nadaljeval s treningi v pripravi na prvi turnir za grand slam sezone, a igrišče Rod Laver je tokrat zapustil zelo hitro.

Čeprav je imel rezerviranega za dve uri, je s treningom zaključil po 30 minutah. Pred odhodom Noleta z igrišča naj bi mu kondicijski trener Marco Panichi pokazal sporočilo na mobilnem telefonu.

Komentari

Vaš komentar