Konec je: Novak Đoković ostal pred avstralsko mejo

ATP 5. Jan 202222:20 > 22:43 16 komentarjev
Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Avstralske oblasti so najboljšemu teniškemu igralcu zavrnile vizo in mu preprečile vstop v Avstralijo. Po pristanku letala so Srba več ur zadrževali na letališču, na koncu pa je padla odločitev, da Đoković ne sme stopiti na avstralska tla. Čeprav so bo srbski zvezdnik zagotovo pritožil na odločitev, poznavalci menijo, da je zelo malo možnosti, da bo 17. januarja branil zmago na OP Avstralije.

22:15: Odločitev je padla: rdeča luč za Đokovića

Malce po 22. uri je dokončno odjeknila vest, da Novak Đoković ne sme vstopiti v Avstralijo. Avstralskih oblasti njegovo zdravstveno dovoljenje ni prepričalo in mu zavrnilo vizo, saj so bili dokazi za upravičenost za zdravniško izjemo niso bili dovolj prepričljivi. Srb mora zdaj v najkrajšem možnem času zapustiti Avstralijo. Odvetniki Srba so že napovedali pritožbo na odločitev avstralskih mejnih organov.

21.30: Javil se je tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ob vsej drami okoli Đokovića ni ostal tiho niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je v zapisu na Instagramu povedal, da se je po telefonu slišal s srbskim športnim herojem in mu zagotovil, da bodo naredili vse, da se maltretiranje konča v najkrajšem možnem času. “Našemu Novaku sem povedal, da je za njim stoji celotna Srbija, naša oblast sprejema vse ukrepe, da bi v najkrajšem možnem času ustavili nadlegovanje najboljšega teniškega igralca sveta. Srbija se bo v skladu z vsemi normami mednarodnega javnega prava borila za Novaka Đokovića, za pravičnost in resnico. Novak je močan, tak, kot ga vsi poznamo,” je sporočil predsednik Srbije.

21.10: Odločitev bo padla ob 22.30 ali 23.00

Novinar srbskega Sportkluba Saša Ozmo sporoča, da bo odločitev o tem, ali bo Đoković lahko dokončno stopil na avstralska tla ali bo moral zapustiti državo, padla do 23. ure po srednjeevropskem času. Dopisal je še, da so Đokoviću vendarle vrnili telefon.

20.55: Srbski politik ostro nad Đokovića

Po tem ko srbski mediji ostro obsojajo ravnanje avstralske oblasti proti Đokoviću, je srbski politik Nenad Čanak udaril po teniški številki 1: “Grozna obravnava za Srba? Grozna obravnava ni zato, ker bi bil Srb, ampak zato, ker osel ni cepljen,” je čivknil Čanak.

20.40: Avstralski novinar z novimi informacijami

Avstralski novinar Paul Sakkal je na Twitterju zapisal, da Novaka Đokovića šest ur po pristanku v Melbournu še vedno zadržujejo in zaslišujejo v sobi na letališču. Dodaja še, da dlje, ko bo vse skupaj trajalo, manj je možnosti, da Đokovića spustijo v državo.

20.30: V boj šel tudi srbski veleposlanik

Srbski veleposlanik v Avstraliji je kontaktiral tamkajšnje oblasti in zahteval takojšnjo izpustitev Novaka Đokovića. Izvedel je vse ukrepe, da bi srbskemu zvezdniku zagotovil konzularno zaščito (gre za pomoč državljanom v tujih državah, tudi v primeru pridržanja ali pripora), poroča Informer.

19.50: Javil se je tudi Ivanišević

“Nič kaj običajno potovanje do Avstralije,” je zapisal legendarni hrvaški teniški igralec Goran Ivanišević, ki je v Melbourne prispel kot del Đokovićeve ekipe. Sam in ostali čakajo, kaj se bodo odločile avstralske oblasti.

19.30: Đokovićev oče ogorčen

Še enkrat se je javil oče prvega loparja sveta Srđan Đoković in za Sputnik dejal, da zahteva izpustitev svojega sina, če ne, se bodo zbrali na ulici.

Ob 18.30: V katero kolono sodi Đoković?

Komu se po avstralskih pravilih ni potrebno cepiti:

* Nekomu, ki je prebolel koronavirus v zadnjih šestih mesecih
* če je nekdo resno bolan ali je imel večjo operacijo

* če je imel resne stranske učinke pri preteklem cepljenju proti koronavirusu
* če je v zadnjih treh mesecih imel vnetje srčne mišice
* če zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim

Ob 18.20: Možna dva scenarija

Mediji pišejo, da sta možna le dva scenarija. Prvi je seveda, da Srb prepriča oblasti, da lahko ostane v Avstraliji, drugi pa je, da Srba deportirajo iz države. Odločitev je v rokah migracijskega ministrstva.

Ob 17:25 Oglasil se je Đokovićev oče

Nekaj minut po 3. uri zjutraj (Melbournski čas) je za srbsko spletno stran b92.net Srđan Đoković, oče teniškega igralca, potrdil: “Moj sin se nahaja v zaprti sobi, kjer ga varujeta dva policista.” Srbski teniški igralec nima dostopa do svojega mobilnega telefona.

Ob 17:00 Novak Đoković ima podporo lokalne diaspore

Po vzhodno-avstralskem času je ura že 3. zjutraj. Eden izmed navijačev Novaka Đokovića na letališču v Melbourneu še zmeraj čaka na svojega idola s srbsko zastavo.

Ob 16:30 Oglasil se je znan teniški igralec

Dvakratni četrtfinalist turnirja v deželi “tam spodaj” Tennys Sandgren, ki je v zadnjih dveh letih javno razglašal svoje zadržke do cepljenja, se je oglasil prek družbenih omrežij: “Dva ločena medicinska sveta sta odobrila Novakov prihod in nastop, politiki pa ga želijo ustaviti. Avstralija si ne zasluži tega, da bi gostila turnir velike četverice!”

Ob 16:05 Časnik Herald Sun poroča o dodatnem zapletu

Avstralska spletna stran The Herald Sun poroča o tem, da naj bi Đoković moral celo v imigracijsko pridržanje. Gre za najbolj znan in kredibilen avstralski medij.

Nekdanja št. 1 svetovnega ženskega tenisa, Kim Clijsters je s svojimi Twitter sledilci delila informacijo o tem, da je takšnih primerov, ki so prav tako kot “Nole”, zaprosili za zdravniško opravičilo, menda še 26.

15:55 Novak je v prostorih letališča, kjer ga zaslišujejo

Po poročanju avstralskega novinarja Paula Sakkala, Đokovića z ekipo v prostorih letališča Tullamarine oblasti zaslišujejo, če je bil v zadnjega pol leta resnično okužen. To naj za avstralsko vlado ne bi bil zadosten razlog, da ga spusti v državo, pa čeprav je takšen status eden izmed petih razlogov za zdravniško opravičilo, sodeč po mnenju avstralske tehnične skupine za imunizacijo (ATAGI).

Na letališče je po poročanju srbskih medijev pripotoval ob 13.30 po našem času. Ekipa Novaka Đokovića naj bi zaprosila za vizum, ki ne omogoča zdravstvene izjeme za cepljenje.

Vlada zavrnila prošnjo

13:30 Novak Đoković je priletel na letališče v Melbourne

Mejna kontrola je zato kontaktirala vlado zvezne države Victorie, ki mu je tudi odobrila omenjeno izjemo. Zaprosili so jo za pisno podporo izdanemu vizumu, ki bi Novaku omogočila prehod meje, a je vlada Victorie sporočila, da vizum enega izmed članov ekipe prvega igralca sveta ni primeren za prestop meje.

Ministrica za šport Jaala Pulford je dejala, da vlada Victorie Đokovićeve prošnje za vizo ne bo podprla. “Ves čas smo bili jasni v dveh točkah. Vize so del državne vlade, zdravstvene izjeme pa stvar zdravnikov.”

Ministrica za notranje zadeve Karen Andrews je dodala, da “čeprav vlada Victorie in avstralska zveza za tenis lahko necepljenemu igralcu dovolita nastop na OP Avstralije, je vlada Commonwealtha tista, ki izvršuje zahteve za prehod avstralske meje.”

Srbskemu zvezdniku je predtem z morebitno zavrnitvijo zagrozil tudi predsednik avstralske vlade Scott Morrison.

Ta je odločno dejal, da bo moral srbski teniški igralec ob prihodu na letališče pokazati sprejemljiv dokaz, da cepiva iz zdravstvenih razlogov ne sme prejeti.

12:30 O rigoroznih ukrepih spregovoril premier Avstralije

“Če ti dokazi ne bodo zadostni, ga bomo mirno poslali na naslednji let proti Evropi,” je dejal Morrison.

Spregovoril je tudi prvi mož avstralskega tenisa Craig Tiley, ki pravi, da ga Đoković ni obvestil, zakaj naj bi bil upravičen do zdravstvene izjeme.