Francozi nimajo vzvoda za Đokovićevo kazen

Tenis 30. Maj 202310:44 0 komentarjev
Novak Đoković
Foto: Profimedia

Novak Đoković jo je po zmagi v prvem krogu Rolanda Garrosa, ko je na kamero napisal politično sporočilo "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!", odnesel brez kazni. Organizatorji odprtega prvenstva Francije so za Reuters pojasnili, da ne obstaja pravilo, ki naj bi ga Beograjčan s tem kršil.

Spomnimo, Novak Đoković je v prvem krogu drugega turnirja velike četverice v sezoni premagal ameriškega mladeniča srbskih korenin Aleksandra Kovačevića s 6:3, 6:2 in 7:6 (1). Dvoboj ne bi bil nič posebnega, če ne bi Beograjčan po koncu ob podpisovanju na kamero napisal “Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!”

Poteza je, jasno sploh na Kosovu, dvignila veliko prahu, zmagovalec 22 grand slamov pa je svojo potezo pojasnil z besedami: “Mislim, da sem z napisom povedal vse. Nisem politik in niti nimam namena vstopiti v diskusijo s to tematiko. Kot Srba me jasno boli vse, kar se trenutno dogaja na Kosovu, moje rojake podijo z njihovega ozemlja. To, kar sem naredil, je najmanj, kar lahko storim za njih. Kot javna oseba, neodvisno od oblasti, čutim obvezo, da našim ljudem in nasploh celotni Srbiji izkažem podporo.”

Eden glavnih favoritov za končno slavje v Parizu je dodal: “Sem proti vojni in konfliktom kakršne koli vrste. Seveda sočustvujem z vsemi ljudmi, a položaj na Kosovu je specifično kršenje mednarodnih pravic, vsi vemo za resolucijo 12/44. Žal mi je, da se to dogaja in kot sin nekoga, ki je rojen na Kosovu, čutim odgovornost, da se oglasim. Kosovo je naše ognjišče, trdnjava, središče najpomembnejših dogodkov. Tam se je zgodila najpomembnejša bitka, tam je največ samostanov. Obstaja kar nekaj razlogov za mojo potezo. Mislim, da se številni ljudje ne zavedajo, kaj prihodnost prinaša Kosovu, toda v takšnih trenutkih velja pokazati podporo. Slišal sem, da je bilo kar nekaj odziva prek družbenih omrežij. Ne vem sicer, če bom za to potezo kaznovan, a mi ni žal. Še enkrat bi to napisal …”

V zraku je bilo vprašanje, če bodo organizatorji peščenega spektakla za politično sporočilo kaznovali Đokovića, a kot so dejali za Reuters, nimajo vzvoda za to. “Nobeno uradno pravilo grand slamov ne določa, kaj lahko igralci rečejo in česa ne. Francoska teniška zveza (organizator Roland Garrosa, op. p.) zato glede tega ne bo pripravila nobene izjave za javnost ali pa se na kakršenkoli način opredelila do te zadeve.”

Đokovića v drugem krogu čaka dvoboj z Madžarom Martonom Fucsovicsem, na sporedu bo v sredo.

VIDEO: odziv Novaka Đokovića