Novak Đoković: Dogajanje na Kosovu me boli, to sem moral storiti

Grand Slam 30. Maj 202315:03 > 15:05 1 komentar
FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Novak Đoković je po zmagi nad Američanom Aleksandrom Kovačevićem v 1. krogu Rolanda Garrosa na kamero napisal "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!" in dvignil kar nekaj prahu.

Đoković je ameriškega mladeniča s srbskimi koreninami porazil 6:3, 6:2, 7:6 (1) in si priigral “zmenek” z Madžarom Martonom Fucsovicsem.

“Mislim, da sem z napisom povedal vse. Nisem politik in niti nimam namena vstopiti v diskusijo s to tematiko. Kot Srba me jasno boli vse, kar se trenutno dogaja na Kosovu, moje rojake podijo z njihovega ozemlja. To, kar sem naredil, je najmanj, kar lahko storim za njih. Kot javna oseba, neodvisno od oblasti, čutim obvezo, da našim ljudem in nasploh celotni Srbiji izkažem podporo,” je o sporočilu, ki ga je poslal v “orbito”, povedal trenutno tretji igralec sveta.

Dodal je: “Mislim, da se številni ljudje ne zavedajo, kaj prihodnost prinaša Kosovu, toda v takšnih trenutkih velja pokazati podporo. Slišal sem, da je bilo kar nekaj odziva prek družbenih omrežij. Ne vem sicer, če bom za to potezo kaznovan, a mi ni žal. Še enkrat bi to napisal …”

“Naše ognjišče, naša trdnjava”

Đoković je na turnirjih velike četverice v 1. krogu nazadnje izgubil leta 2006, ko ga je v Melbournu na uvodu izločil Američan Paul Goldstein. V Parizu lovi rekorden 23. naslov na turnirjih za Grand Slam, svojega tretjega na Rolandu Garrosu (po 2016 in 2021). Če se mu vse skupaj v naslednjega pol meseca sestavi, bi se Srb lahko vrnil na 1. mesto ATP lestvice.

Dogajanje na Kosovu je v zadnjih dneh postalo vse bolj napeto.

“Sem proti vojni in konfliktom kakršne koli vrste. Seveda sočustvujem z vsemi ljudmi, a položaj na Kosovu je specifično kršenje mednarodnih pravic, vsi vemo za resolucijo 12/44. Žal mi je, da se to dogaja in kot sin nekoga, ki je rojen na Kosovu, čutim odgovornost, da se oglasim,” je o napisu še povedal Đoković ter zaključil: “Kosovo je naše ognjišče, trdnjava, središče najpomembnejših dogodkov. Tam se je zgodila najpomembnejša bitka, tam je največ samostanov. Obstaja kar nekaj razlogov za mojo potezo.

Novak bi se prvič v težavah lahko znašel v 3. krogu, ko se bo publika zagotovo obrnila proti njemu, če se – tako kot v Banjaluki – sreča s francoskim najstnikom Luco Van Asscheom. V njegovi četrtini so najbolj neugodni nasprotniki še Andrej Rubljov, Karen Hačanov in Ugo Humbert, a vseeno je najbolj realen scenarij, da Beograjčan na pravi test naleti šele v polfinalu, ko trčita s Carlosom Alcarazom.

Težko pričakovani obračun bi bil šele njun drugi medsebojni. Lani je v polfinalu madridskega mastersa Carlitos slavil z izidom 6:7, 7:5, 7:6. Stavnice oba vidijo kot edina realna favorita za končno zmago.