Na letošnjem Rolandu Garrosu odzvonilo spletnemu ustrahovanju

Grand Slam 22. Apr 202321:56 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Odprto prvenstvo Francije 2023 bo prvi turnir, na katerem se bo organizator povezal s kriminalisti in aktivno preganjal spletno maltretiranje sodelujočih igralk in igralcev.

Organizatorja OP Francije, Francoska teniška zveza in ITF (Mednarodna teniška zveza) sta danes na novinarski konferenci predstavila številne novosti za letošnjo izvedbo drugega vrhunca sezone.

Med pomembnejše poudarke letošnjega tekmovanja, ki ga bo Pariz gostil od 28. maja do 11. junija, sodi podroben nadzor groženj sodelujočim. Teniški igralci in igralke so praktično vsak teden tarča ustrahovanja. Kadar izgubijo tekmo se na njih usuje plaz kritik in groženj posameznikov, ki so izgubili denar na športnih stavah.

Pariški turnir bo s pomočjo policije poostril nadzor in igralce ter igralke zaščitil na družbenih omrežjih. “Roland Garros je prvi turnir velike četverice, ki zagotavlja orodje za preprečitev zlorab. Poleg tega bomo udeležencem zagotovili dodatno psihološko podporo,” je povedala direktorica turnirja Amelie Mauresmo.

Anonimnost na družbenih omrežjih športnim fanatikom omogoča svobodno komentiranje, žaljenje in v nekaterih primerih celo smrtne grožnje brez posledic. O tem nekateri teniški igralci in igralke spregovorijo, drugi stisko držijo v sebi.

Z zgoraj navedenim orodjem, pri katerem bodo kriminalisti izsledili IP naslove pošiljateljev neprimernih sporočil, želijo organizatorji peščenega Grand slama prestopnikom stopiti na prste. Ena izmed najbolj aktivnih kritikov “trolov” in spletnih nasilnežev je Črnogorka Danka Kovinić.

Nazadnje je grožnje pospremila z veliko mero sarkazma: “Okoli nas so pa res sami prijetni ljudje! Še dobro, da gredo v en ‘čivk’ le štiri slike in lahko poleg tega izberete, kateri jezik vam je ljubši. Ne vem, ali naj se opravičim, ker slabšalnih besed nisem cenzurirala, a to je pač naša realnost.”

Poseben praznik

Letošnje Odprto prvenstvo Francije bo resnično nekaj posebnega. Večerni program se bo začel prej, da se tekme ne bi raztegnile čez polnoč, treninge najboljših igralcev/-lk bodo v prvem tednu tekmovanja gledalci lahko pospremili v živo, poleg tega pa organizator pripravlja posebno slovesnost ob počastitvi Yannicka Noaha, ki je pred 40 leti kot zadnji francoski posameznik osvojil turnir za Grand Slam. Obiskovalci, ki si ne bodo mogli privoščiti nakupa vstopnic za ogled tekem na dveh največjih objektih (Philippe Chartrier in Suzanne Lenglen), bodo pa lahko z zunanjih igrišč dostopali vsaj do tretjega največjega stadiona Simonne Mathieu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!