Za pariško krono izjemna Poljakinja in ameriška najstnica

Grand Slam 2. Jun 202218:22 > 18:29 0 komentarjev
Foto: Rob Prange - Zuma via Guliverimage

Iga Swiatek je potrdila pričakovanja pred začetkom turnirja in s 34. zaporedno zmago postala prva finalistka Rolanda Garrosa med posameznicami. V polfinalu je lekcijo odčitala Rusinji, Darji Kasatkini, jo premagala s suverenih 6:2, 6:1. V finalu se bo merila z najstnico Cori Gauff, ki je s precej več težavami ugnala Italijanko, Martino Trevisan, čeprav rezultat 6:3, 6:1 tega ne kaže.

Poljakinja, ki poraza ne pozna že vse od 16. februarja, se je v finale “sprehodila” po uri in štirih minutah.

S tem se je uvrstila v svoj drugi finale na turnirjih velike četverice, v prvem je predlani slavila prav na igriščih 16. pariškega okrožja. “Nisem popolna. Tudi jaz imam dvome v svoji igri,” je publiko na stadionu Philippe Chatrier po zmagi prepričevala Iga.

Ogrožen 22 let star rekord

Dejstvo je, da na pesku letos še ne pozna poraza (15:0) z morebitno zmago v finalu pa bi dohitela Venus Williams, ki drži rekord v zaporednih tekmah brez poraza. Američanki je v drugi polovici sezone 2000 uspela serija kar 35 tekem, ko je k mreži pritekla kot zmagovalka.

Świątek je nazadnje izgubila sredi februarja, ko jo je v osmini finala porazila Latvijka, Jelena Ostapenko.

V sobotnem finalu Swiatek čaka obračun z zmagovalko pozno-popoldanskega srečanja drugega polfinala, Cori Gauff.

Skrivnost v jutranjih sprehodih

Ameriška najstnica se je proti presenečenju turnirja, Italijanki Martini Trevisan precej bolj potila. Strla jo je šele v drugem nizu, potem, ko sta si dekleti v prvem vse do 3:3 v prvem delu srečanja kar štirikrat “ukradli” servisno igro.

Gauff je od takrat dalje delala precej manj napak in uprizorila delni izid 9:1 ter se uvrstila v svoj prvi finale na turnirjih velike četverice. Pri vsega 18 letih!

“Malce sem šokirana, hvala občinstvu za spodbudo. Nisem čisto nič živčna, že cel teden sem mirna, kar tudi mene preseneča. Vsako jutro grem na sprehod, to mi pomaga,” je dejala mladenka iz Atlante.

Medsebojna srečanja med Świątek in Gauff

Rim 2021: Świątek 7:6 6:3
Miami 2022: Świątek 6:3 6:1

Gauff je s tem postala najmlajša finalistka na turnirju velike četverice po Mariji Šarapovi (Wimbledon 2004) in hkrati najmlajša finalistka Roland Garrosa po Kim Clijsters (sezona 2001).

Roland Garros, 21.256.800 evrov:

Ženske, četrtfinale:

Iga Świątek (Pol/1) – Darja Kasatkina (Rus/20) 6:2, 6:1;
Cori Gauff (ZDA/18) – Martina Trevisan (Ita) 6:3, 6:1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!