Je Đoković lagal? Avstralski vladni organi že v akciji

ATP 11. Jan 20228:03 > 9:19 5 komentarjev
REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville

Avstralska vlada je sprožila preiskavo o tem, ali je srbski teniški zvezdnik Novak Đoković na obrazcu pred odhodom v Avstralijo navedel napačen podatek. Vsekakor srbski športni ponos še ne more biti povsem miren.

Novaku Đokoviću, ki je bil po prihodu v Avstralijo pridržan in za več dni nameščen v hotel za migrante, je v ponedeljek sodišče obnovilo vizum. Sodišče je oblastem očitalo, da Srbu niso dali dovolj časa, da razjasni vse podrobnosti o njegovih zdravstvenih izjemah, ki mu dovoljujejo potovanje v Avstralijo, a sage še nikakor ni konec.

Kdo je obkrožil “ne”?

Vladni možje po pisanju spletnih strani The Age in The Guardian preučujejo podatke, ki jih je obrazcu pred vstopom v državo izpolnil Srb. Na njem je tudi vprašanje, “ali ste v zadnjih 14 dneh pred odhodom v Avstralijo potovali”. Obkrožil je “ne”, a znano dejstvo je, da je srbski zvezdnik pred letom v Melbourne treniral v španskem letovišču, Marbelli, pred tem pa je bil v Beogradu.

Đokovićeva potovalna deklaracija:

Potovalna deklaracija z napačnim podatkom.

Že na deklaraciji piše, da je navajanje napačnih podatkov huda kršitev in da v tem primeru primeru lahko sledi  tožba, zagrožena je tudi zaporna kazen do enega leta.

Đoković že trenira:

Po drugi strani naj bi Đoković mejnim policistom dejal, da je ta obrazec v njegovem imenu izpolnila avstralska teniška zveza. Preiskave o tem, kdo se je “zmotil” oziroma namerno lagal, že poteka.

Srb že zavihal rokave

Đoković je sicer že nekaj ur po odločitvi sodnika treniral in se začel pripravljati, kot da se ni nič zgodilo, medtem pa svet čaka, kako se bo odločil imigracijski minister Alex Hawke. Ima namreč moč, da jo kljub odločitvi sodišča ponovno prekliče.

V sredo dan d?

Kdaj bo padla odločitev, še ni jasno. Po novem se govori, da bo to v sredo. Vsekakor zgodbe še ni konec, pričakuje se vsaj še en napad na Đokovića. V vsakem primeru nekdo ne bo zadovoljen. Predsednik avstralske vlade Scott Morrison se bo moral soočiti s hudimi očitki svojega ljudstva, saj je še pred kratkim govoril o tem, da je pravilo pač pravilo, ki se ga mora spoštovati, ne glede na družbeni status posameznika.

Pravilo je, da so vsi tujci, ki pridejo “na obisk” v deželo tam spodaj morajo biti cepljeni, Đoković, zdaj je to že povsem jasno, ni. Ob tem kar nekaj prahu dvigujejo tudi aktivnosti po 16. 12., ko naj bi bil drugič okužen.

Video iz Avstralije: trening Đokovićeve ekipe

Loading Poll...


Preberite še: