Kapetan Kraševec: Še nikoli s tako močno zasedbo, bela zastava ostala doma

Kapetan Andrej Kraševec; FOTO: Uroš Kokol

Slovenska ženska teniška reprezentanca je pred največjim izzivom generacije. Ekipo v Sevilli prihodnji teden čaka zaključni turnir 12 najboljših reprezentanc sveta, predtekmovanje Slovenija odpre v torek proti Avstraliji (ob 10. uri). Pred odhodom v Španijo smo obiskali zbor reprezentance in se o največjem teniškem dogodku leta iz slovenske perspektive pogovarjali s kapetanom Andrejem Kraševcem.

Naj spomnimo, Slovenija je lani v Velenju presenetljivo izločila Kitajsko in si prislužila kvalifikacije za zaključni turnir. Sanje so se Kraševcu uresničile aprila, ko je v Kopru “padla” še Romunija.

Skoraj vedno nasmejani “Kraši” je ta projekt skupaj s predsednikom Strokovnega sveta pri Tenis Sloveniji Markom Porom gradil vse od leta 2017. Načrt je bil zgraditi ogrodje reprezentance s Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek, okoli njiju pa nabrati čim več mladih obetavnih deklet, ki bi dodajala svoj delež in se hkrati učila.

V Sevillo, kot pravi Kraševec, nikakor ne odhajajo le na izlet in kdo bi “šefu” stroke optimizem zameril. Ko ti grejo stvari po planu, si težko kaj drugega, kot pozitivno nastrojen.

Foto galerija z zbora reprezentance:

Celotna odprava; FOTO: Uroš Kokol
Dobro razpoloženje ob zboru reprezentance; FOTO: Uroš Kokol
Prvi lopar Slovenije, Tamara Zidanšek; FOTO: Uroš Kokol
Junakinja zmage proti Kitajkam, Nina Potočnik; FOTO: Uroš Kokol
Najmlajša v postavi, Ela Nala Milić; FOTO: Uroš Kokol
Kapetan Kraševec v pogovoru za Sportklub; FOTO: Uroš Kokol
Dobrega razpoloženja pred reprezentančno akcijo ne manjka; FOTO: Uroš Kokol

Slovenija bo elitno tekmovanje začela v torek ob 10. uri proti Avstraliji, v petek je ob enakem času na sporedu še reprezentanca Kazahstana z lansko zmagovalko Wimbledona Jeleno Ribakino na čelu.

Kakšna ekipa odhaja v Sevillo?

Smo v popolni postavi, mislim da celo v najmočnejši, odkar sem selektor te reprezentance. Tu so Kaja, Tamara, Veronika, Nina in najboljša mladinka Ela Nala. Z nami potujeta tudi trenerja od Juvan, Nik Razboršek in Miran Kotnik. Člani odprave so še fizioterapevt Anže Kunavar, moja pomočnika bosta Daniel Šantl in Blaž Kavčič. Del odprave sta še vodja marketinga pri Tenis Slovenija Tea Starc in vodja družbenih omrežij Alja Uranjek, ki bosta skrbeli, da vse poteka nemoteno. Da, številčna reprezentanca, to je sedaj že tako, kot mora izgledati resna ekipa.

FOTO: Uroš Kokol

Skoraj kot spremljevalna ekipa Novaka Đokovića.

Pred nekaj leti smo gostovali pri Britankah v Bathu. Njih je bilo v ekipi poleg igralk 20, nas pa le pet. Takrat smo se iz tega šalili, zdaj smo skoraj že mi pri teh številkah.

Ugoden razpored

Na kaj v Sevilli realno ciljate? Govorimo o tekmovanju, kamor enostavno ne moreš iti samo na izlet. Glede konkurenco bo verjetno zelo težko napredovati v polfinale. Govorimo o ekipah, proti katerim težko kar zlahka računaš na zmago.

Tja vsekakor ne gremo z belo zastavo. Prepričan sem, da bodo dala dekleta na vsaki tekmi ne 100, ampak 200 odstotkov od sebe. Imamo neke tihe želje, ki pa naj ostanejo skrivnost. Vse je možno, nekatere ekipe so se morale soočiti tudi že z odpovedmi. Dobili smo dober razpored, v prvo tekmo gremo z Avstralijo. Pomembno je poudariti, da so pri njih vse igralke na WTA lestvici uvrščene nižje od naših najboljših deklet.

Bosta Kazahstan in Avstralija pripotovala v enaki postavi, kot so jo prvotno prijavili?

Pri Avstralkah je Ajla Tomljanović menda zraven, a vprašanje, koliko in če sploh bo igrala. Ne vem, bomo videli, ko pridemo v Sevillo.

FOTO: Uroš Kokol

Zakaj razpored vidite kot ugoden?

Igramo v torek, Kazahstan in Avstralija pa potem med seboj že v četrtek. Tako bomo imeli več počitka, poleg tega lahko v petek že pred zadnjo tekmo točno vidimo, kje smo. Kaja je po virozi zelo razpoložena, edino gleženj si pred vsako tekmo povija …

Kaja nas toliko niti ne sme skrbeti, a kaj se dogaja s Tamaro? Je poškodba rame tako zelo nadležna?

Bo šlo počasi na bolje. V minulem tednu je trenirala po prilagojenem programu. Predvsem pri servisu je imela težave, a do prve tekme, bi morala poškodbo dokončno sanirati.

Ste se kot kapetan bali, da bi katero dekle tik pred zdajci odpovedalo nastop? Kaja in Tamara sta na robu uvrstitve v glavni del OP Avstralije, Veronika za lovi kvalifikacije …

Ni možno. Toliko časa smo že skupaj, veliko stvari je dogovorjenih, drug do drugega smo korektni, tako da ni nobene bojazni. Tako ali tako sta po BJK Pokalu še dva tedna do reza za nastop v Avstraliji. Tudi po tem lahko punce še igrajo na močnejših ITF turnirjih. Nekaj se je govorilo, da se bodo na zaključnem turnirju delile celo točke za WTA lestvico, a potem je vse skupaj potihnilo.

Kapetan Kraševec se šali z Nino Potočnik; FOTO: Aleš Fevžer

Hipotetično. Če bi slučajno prišlo do kakšne poškodbe v zadnjem trenutku. Imate morda pripravljeno rezervo, ali bi odšli v Španijo pač s štirimi dekleti?

O tem nismo razmišljali, je pa kakovostna lestvica vnaprej začrtana. Držimo se zastavljenih stvari pred šestimi leti.

Kdaj tudi izven koridorja: “Tak pač sem”

Dvojice so izjemno pomemben segment nastopa, ki včasih odloča zmagovalca srečanja. Imate v mislih, koga postaviti na teren, ali boste udaren par določili po treningih v Sevilli?

Preizkusili bomo vse kombinacije, Veronika je letos pokazala, da je zelo dobra igralka med pari. Videli bomo tudi, kako se bo obnašala rama od Tamare.

Tekmici Slovenije

Postava Avstralije: Kimberly Birrell (102. na WTA lestvici), Storm Hunter (2. med dvojicami), Daria Saville (202.), Ajla Tomljanović (427.), Ellen Perez (24. med dvojicami).

Postava Kazahstana: Jelena Ribakina (5.), Julija Putinceva (66.), Ana Danilina (32. med dvojicami), Žibek Kulumbajeva (157. med dvojicami), Aružan Sagandikova (747.).

BJK Cup

Kako se pripravljate na tekmece? Poleg treninga obdelujete tudi video analize, se pogovorjate?

Blaž in Daniel sta mi tu v veliko pomoč, tudi ostali trenerji in navsezadnje igralke pomagajo izdelati taktiko. Tako smo delali do zdaj in uspevali in tako bo tudi v bodoče.

Znani ste kot energičen kapetan, ki pred klopjo gestikulira, navija, celo skače … ste kdaj dobili že kakšno opozorilo, da se morate umiriti, bodisi od nasprotne reprezentance ali pa sodnika/-ce?

Zdi se mi, da sem opozorilo dobil samo enkrat, se pa ne spomnim, ali je bilo v Kopru proti Romuniji, ali pa morda že lani tak čas v Velenju, ko smo igrali proti Kitajkam, rekoč: ‘Vse v redu, navijajte, spodbujajte, a imate nek svoj teritorij, ki ni na teniškem igrišču in se ga prosim držite.’ Kaj hočemo, tak je pač moj slog vodenja reprezentance.

Kapetan Kraševec bo lahko računal na vsa najboljša dekleta; FOTO: Guliverimage

Šestletni plan, obdobje dveh mladih moči v reprezentanci prihaja h koncu. Pia Lovrič in Živa Falkner se v ekipi nekako nista obdržali, vsaj nista v ospredju. Imate v mislih za novo obdobje kakšno novo ime?

Moramo se zavedati, da vsaka generacija v Sloveniji na površje pač ne bo prinesla nekih – v svetovnem merilu – vrhunskih igralk. Za status Tamare in Kaje bo potrebno garati, nekaj pokazati. Končuje se obdobje, ko smo omenjenima dekletoma dali priložnost, a stvari niso šle v pravo smer. Saj imata še zmeraj priložnost, vse se lahko še spremeni, a če smo pošteni, nista napredovali po naših pričakovanjih. Več časa sta že na istem mestu. Bomo videli, kaj pokažejo mlajše.

Sami poleg kapetanske funkcije v reprezentanci trenirate tudi Štajerko, Elo Plošnik, drži?

Res je, začela sva, trenutno sva v poskusnem obdobju.

FOTO: Uroš Kokol

Ste se pred reprezentančno akcijo kaj slišali z Dalilo Jakupović, ki je trenutno med najboljših 100 na WTA lestvici v konkurenci parov?

Ne.

“Takega vzdušja nima nihče”

Ali ekipi pred vsako tekmo vrtite pesem ‘Na nebo’ izvajalca Mirana Rudana?

Da. Vsaka reprezentanca je morala pred prihodom izbrati svojo bojno pesem oziroma t.i. ‘walk-in’ song, ki se potem vrti ob prihodu na stadion. Pri nas smo pogovor o tem, katero pesem izbrati, zelo hitro zaključili (smeh). Samo upam, da nas Miran tudi kdaj obišče in vidi, kako mu delamo promocijo. To ostaja naša reprezentančna himna.

Kapetan “Kraši”; FOTO: Uroš Kokol

Lahko bi ga povabili v Sevillo.

Res je (smeh). Naj to velja kot vabilo.

Kdo je favorit za naslov na zaključnem turnirju?

Najprej mi, potem pa vsi ostali. Malo heca mora biti. Vse reprezentance so dokaj močne, čaka nas kar nekaj tekem, zgoditi se utegne marsikaj. Radi smo v vlogi tihih favoritov, dali bomo svoj maksimum.

Torej, kot je že v vaši navadi reči, so možnosti deklet proti Avstraliji in Kazahstanu – po ’Krašijevem’ načelu – 51 proti 49 v odstotkih izraženo?

Točno tako! Vedno smo favoriti.

Kapetan in njegova “orožja”; FOTO: Uroš Kokol

No, zdaj pa še nekoliko bolj v resnem tonu. Kaj bi bil za vas uspeh? Glede na to, da ste prišli na zaključni turnir in je že sam nastop velikanski uspeh, namreč težko govorimo o neuspehu.

Vsekakor bi bil uspeh uvrstitev naprej iz skupine, med najboljše štiri reprezentance sveta. Potem bi lahko govorili o največjem uspehu slovenskega reprezentančnega tenisa, ali pa celo slovenskega tenisa nasploh. S tem bi bili zadovoljni, a če smo že tako daleč, zakaj ne bi potem razmišljali še o večjih stvareh? Takega vzdušja in spremljevalne ekipe, kot ga imamo mi, nima nihče.