Riera o Vipotniku: Naj vam povem zgodbo o Fernandu Torresu

Nogomet 2. Nov 202310:00 > 11:04 0 komentarjev
Žan Vipotnik. Foto: Profimedia

V današnjem Sportklubovem intervjuju smo po slovesu od Slovenije in prevzemu trenerske funkcije pri Bordeauxu gostili nekdanjega trenerja Celja in Olimpije Alberta Riero. Slednji je tudi po odhodom v Francijo ostal povezan s slovenskim nogometom, saj pod njegovim okriljem zdaj igra naš reprezentant Žan Vipotnik. Nekdanjega nogometaša Maribora njegov nekdanji rival očitno še kako ceni.

Slovenski reprezentant Žan Vipotnik je poleti zamenjal delodajalca. V najbolj odmevnem poslu slovenskega nogometnega poletja je 21-letnik v zameno za približno 3 milijone evrov odškodnine slekel dres Maribora in oblekel majico padlega francoskega velikana Bordeauxa.

Začetno obdobje Vipotnika v zasedbi žirondincev ni bilo ravno sanjsko. Na enajstih tekmah je Konjičan dosegel en sam zadetek v Ligue 2, rezultati moštva pa so bili vse prej kot navdušujoči in posledica je bila trenerska menjava. Davida Guiona je zamenjal Albert Riera.

Albert Riera na klopi Bordeauxa. Foto: Profimedia

“V Sloveniji se je dokazal kot dober trener. Z dobrim značajem in zmagovalno mentaliteto. Kar se mene tiče, je res dober trener,” je precej zadržano o Špancu, ko ta še ni bil uradno potrjen kot novi trener Bordeauxa, na enem izmed reprezentančnih medijskih druženj razmišljal Vipotnik.

Vipotnik ima ta občutek, ki ga iščejo trenerji

A če se je Konjičan morda bal, da bo pod novim vodstvom ostal brez pomembnejše vloge v ekipi, je bil očitno njegov strah odveč. V intervjuju za Sportklub je namreč Albert Riera o svojem slovenskem varovancu govoril z zares, zares izbranimi besedami.

“Poudariti moram, da name ne gleda kot na španskega trenerja, ampak kot na slovenskega. To je povsem normalno, seveda se poznava, čeprav sva lani igrala na nasprotnih straneh. O njem lahko povem samo najboljše. Je zelo marljiv delavec, vlaga ogromno energije na treningih. Mora pa se naučiti francosko, temu se bo pač treba prilagoditi,” začenja Riera.

In dodaja.

“A v prvi vrsti je izjemen napadalec. Uh, ima ta občutek, ki ga iščemo trenerji. Vedno pravim, da lahko napadalec zgreši gol, ampak ta občutek za gol, za te nogometne trenutke, da prihaja v pravo situacijo oziroma priložnost, to pa ima ali nima. Podobno sem opažal pri Admirju Bristriću v Olimpiji. To željo, lakoto po doseganju zadetkov. Ko si tako lačen zadetkov, potem bo žoga prišla do tebe. Če ne pride, je to odgovornost trenerja in soigralcev v zvezni vrsti. Rad imam ta profil napadalcev.”

Žan Vipotnik
Žan Vipotnik FOTO: Guliverimages.

Vipotnik igra in bo igral tudi v prihodnje

Razmislek o Vipotniku nekdanji trener Celja in Olimpije zaključuje z anekdoto iz svojih igralskih časov, ko je med drugim nosil majico angleškega velikana Liverpoola.

“Velikokrat uporabim primer Stevena Gerrarda in Fernanda Torresa. Ko je na začetku kariere pri Liverpoolu Torres prihajal po žogo globoko v zvezno vrsto, mu je Steven dejal, da mu ne bo podajal žog. Naročil mu je naj s svojo hitrostjo išče globino in podaja bo že prišla. To je bila njegova odgovornost. In goli so prišli. ‘Vipi’ ima v sebi ta občutek in zagotovo bo dosegel veliko golov. Je napadalec, kakršnega želim. Zato igra in bo v moji ekipi igral še naprej, ker ima prave karakteristike.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!