Slovenke po nov reprezentančni mejnik, v Sevilli tudi glasni navijači

Odprava za Sevillo: Tamara Zidanšek, Kaja Juvan, Veronika Erjavec, Nina Potočnik, Ela Nala Milić in kapetan Kraševec; FOTO: MaHr

Slovenska ženska reprezentanca je tik pred odhodom na zaključni turnir pokala Billie Jean King odlično razpoložena. Kapetan Andrej Kraševec je dejal, da so vsa dekleta pripravljena na boj in zato odprto ciljajo na preboj v polfinale, kar bi bil najboljši rezultat slovenskega reprezentančnega tenisa. Najvišje so leta 2003 posegle Katarina Srebotnik, Maja Matevžič, Tina Pisnik in Tina Križan, ki so se v bojih na izločanje prebile med najboljših osem ekip sveta, potem pa v Portorožu klonile z Rusinjami.

Tamara Zidanšek (98. na WTA lestvici) se je v zadnjih tednih mučila z bolečinami v rami, Kajo Juvan (102.) je v Aziji zdelal virus.

Toda po izjavah in razpoloženju sodeč, je oboje preteklost. “Zadnji teden po določenih spremembah ter prilagoditvah z opremo, sem lahko trenirala brez bolečin. Zadnje tri treninge mi gre super, zato upam, da ramena ne bo več potrebno omenjati,” je za začetek povedala najbolje uvrščena Slovenka na WTA lestvici, Zidanšek.

Za reprezentanco vedno najboljše

“Vedno, kadar pridem na reprezentančno akcijo, se imamo odlično. Tenis je individualen šport, vsem nam manjka druženja: da se skupaj smejimo, gremo na skupno večerjo, je vse skupaj bolj sproščeno. Na vsakem koraku je poskrbljeno za nas. Odzovemo se pa zato, ker bi se vsaka odpoved še kako poznala. Dajem za primer Čehinje – doživeli so odpoved in naslednja igralka je 40. na WTA lestvici, kar se jim bistveno ne pozna,” je dodala Konjičanka.

Po virusni okužbi v Aziji je tudi Juvan blizu 100 odstotkov pripravljenosti. “Skupinski duh, družni treningi, vse to nam celo leto manjka. To je tisti dejavnik, ki iz mene vedno izvabi najboljše predstave. Veselim se prihodnjega tedna,” je nasmejana razlagala Ljubljančanka.

Foto: Sportida

Novinka v postavi za to akcijo je Veronika Erjavec, 24-letna igralka, ki je v tej sezoni naredila velik napredek in se trenutno nahaja na 199. mestu WTA lestvice. “V Ljubljani sem imela nekaj težav s poškodbo, ki sem jo sproti pozdravila. Na zadnjem turnirju sem našla formo, preklopila na trdo podlago, na igrišču se počutim dobro, tudi dekleta so me odlično sprejela,” pravi Ljubljančanka, ki so ji soigralke priskočile na pomoč, da krsta v reprezentanci (z javnim prepevanjem) ni opravila kar na današnjem druženju.

Prva v torek

Nina Potočnik (529.), junakinja lanskoletne zmage proti Kitajski, ima za seboj ravno obratno zgodbo: “V Mariboru  na ITF turnirju sem staknila hudo poškodbo levega stopala. Zadeva se je počasi vračala v normalno stanje, zdaj spet lahko treniram normalno.” Sloveniji bo pomagala tudi najboljša slovenska mladinka tačas, Ela Nala Milić (1035.). “Za nami je dober teden treninga, najbolj pomembno pa je, da se dekleta med seboj res dobro razumemo,” je dejala najmlajša članica odprave v Andaluzijo.

Tamara Zidanšek
Tamara Zidanšek (Foto: AP Photo/Christophe Ena)

Slovenija nastopa v skupini B s Kazahstanom in Avstralijo. Najprej jih čakajo nasprotnice iz dežele “tam spodaj”, in sicer v torek na osrednjem igrišču (7. november) ob 10. uri, obračun s Kazahstanom je na sporedu v petek ob enakem času na igrišču številka ena (10. november). V sobotni polfinale dekleta vodi le prvo mesto.

“Tako, ko je to že v moji navadi, sem optimist in dajem Sloveniji za napredovanje iz skupine možnosti v odstotkih 51 proti 49. Katera je v najboljši formi? Bi rekel, da je od vseh najboljši moj pomočnik Blaž Kavčič (smeh),” je pred odhodom v Španijo šale stresal Kraševec. Tekme elitne dvanajsterice bo gostil stadion La Cartuja, ki so ga leta 1999 zgradili za atletsko svetovno prvenstvo.

BJK Cup

Montažno osrednje igrišče s streho bo sprejelo 4000 gledalcev, pomožni teren 1500 gledalcev. Na voljo bodo tudi tri igrišča za trening, podlaga na tekmovanju bo beotnska “rebound ace”, žogice enake, kot na OP Združenih držav Amerike (Wilson US Open).

V Sevilli bo tudi odprava približno stotih slovenskih ljubiteljev tenisa.

V nedeljo si na naši strani preberite še pogovor s kapetanom reprezentance Kraševcem.

Andrej Kraševec
Kapetan reprezentance, Andrej Kraševec; Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!