Drugačna plat Novaka Đokovića: atipičen srbski šampion

Grand Slam 13. Jan 202219:45 > 23:03 5 komentarjev
Foto: Ben Curtis - AP via Guliverimage

Novak Đoković bo v Melbournu na začetku prihodnjega tedna, kot vse kaže, vendarle začel loviti rekorden 21. turnir velike četverice. Velika večina ga pozna kot izjemnega teniškega igralca, a se za razliko od njegovih največjih pristašev redki poglabljajo v zakulisje izjemnih športnih dosežkov Srba.

Večkrat dnevno raztezanje, primerna prehrana, joga in meditacija. To so po mnenju Novaka Đokovića inkrementalni deli njegovih uspehov.

Srb je že večkrat poudaril, da ni vegan, se pa praviloma drži jedi na rastlinski osnovi. “Jem tudi jajca in ribe, a se držim praviloma zelenjave, saj je to bolje za mojo regeneracijo,” pove zmagovalec 20 turnirjev velike četverice.

Dodaja, da se je mesu odpovedal tudi zaradi tega, ker mu gre na živce ravnanje mesno-predelovalne industrije z živalmi po celem svetu. Vsekakor, milo rečeno, zanimivo za nekoga iz države, sloveče po jedeh na žaru.

Serijski zmagovalec je postal v sezoni 2011, potem ko je upošteval nasvet Dr. Igorja Četojevića, beograjskega specialista nutricistike, ki živi in deluje na Cipru. Ta je s posebno metodo ugotovil, da na Đokovića slabo vplivata mleko in gluten. “Naročil sem mu, naj med jedjo ne uporablja telefona. Naročil sem mu, da med obedovanjem ne telefonira, ne pošilja sporočil … Telefon ne sme biti niti na mizi,” je dejal Četojević.

Poleg tega, da se ogiba glutenu, sladkorju, mlečnim izdelkom in rdečemu mesu, mu je doktor priporočil še čim daljše žvečenje hrane, kar omogoča boljšo prebavo. Đoković kot prvo stvar zjutraj zaužije kozarec mlačne vode. Vse skupaj je dobro opisal v svoji (prvi) knjigi z naslovom “Serviraj za zmago”.

Bipolaren značaj

Za izjemno psihološko stabilnostjo, ki jo kaže na igrišču, se skrivata dva različna Novaka Đokovića.

Eden je očetov. Srđan. Ta nrav proti svojemu strokovnemu štabu na ves glas kriči, naj mu že prinesejo šumeče tablete, prostaško komunicira z gledalci, ali pa se njegova jeza stopnjuje do te ravni, da z žogico stransko sodnico, sicer nenamerno, zadene točno v vrat.

Srđan Đoković. Foto: guliverimage

Drugi je veliko bolj umirjen, skoraj pacifističen. Ta “genski zapis” je bolj po njegovi hrvaški materi Dijani, objema drevesa ter meditira na vznožju bosanskih piramid v Visokem pri prijatelju Semirju Osmanagiću.

Bolj mehko plat je v Novaku uspel okrepiti tudi nekdanji španski teniški igralec Jose “Pepe” Imaz, sedaj pa trener, čigar metoda bazira na filozofiji ljubezni in miru, čim daljših objemov ter meditacije.

Z ženo ustanovila sklad

Aprila 2020 je Srb v enem izmed pogovorov z mediji javno izrazil nasprotovanje cepljenju. Kasneje je glede tega pojasnil, da ni strokovnjak na tem področju in da bo ostal odprt za različne predloge, a da ob tem želi obdržati možnost, da se sam odloči, kaj je najbolje za njegovo telo.

Ob sredinem zapisu, da je pred odhodom v Avstralijo ravnal napak, je Novak priznal, da je narobe presodil, a imel ves čas le dobre namene. Ti so bili čisti tudi z organiziranjem Adria Toura leta 2020, ko je želel s serijo turnirjev na Balkanu zbirati denar za pomoč tistim, ki so med pandemijo utrpeli največje izgube, potem pa se mu je projekt sfižil ob ugotovitvi, da je Grigor Dimitrov pozitiven na covid-19 in je vse skupaj padlo v vodo.

Pa vendarle je namen v večini primerov dosežen. Skupaj z ženo Jeleno sta že pred leti namreč ustanovila sklad, ki pomaga pri gradnji šol in podpori učiteljev v Srbiji. S tem želi Đoković otrokom iz revnih okolij dati možnost za dostop do šolanja v primernem okolju, pri čemer venomer poudarja, da sam ni imel sanjskega otroštva. Odraščal je  namreč v času Natovih napadov na Srbijo konec prejšnjega stoletja.

Za izklop in ponoven zagon

Meditacija, omenjena zgoraj, je poleg prehrane, zelo pomembno vplivala na kariero Srba. V Srbiji, kjer prevladuje pravoslavna vera, so ga nekateri začeli povezovati z budizmom in hinduizmom.

To nima povezave z religiozno usmeritvijo, gre bolj za iskanje zdravja in spokojnosti. Pomaga mi ostati miren v tem sodobnem ritmu življenja. Obdaja nas ogromno informacij, okoli nas je veliko hrupa, zato je meditacija zelo pomemba, da najdeš sebe in se izklopiš ter ponovno zaženeš možgane. Lahko kot teniški igralec, ali pa kot oseba,” je pred leti o meditiranju dejal Đoković.

Omenil je še to, da si pri tenisu vedno sam na igrišču, brez pomoči soigralcev, zato je red v “podstrešju” neobhoden. “Meditiram že deset let, kar mi je več kot očitno zelo pomagalo na teniških igriščih, lahko pa vam zaupam, da tudi v zasebnem življenju. Obstajajo tudi določene dihalne vaje, ki lahko pozitivno vplivajo na duševno stanje, čustva,” je Novak predlani v neposrednem prenosu prek družbenega omrežja Instagram povedal italijanskemu teniškemu nasprotniku Fabiu Fogniniju.

Kot Jezus Kristus

Med nedavnim zapletom z vstopom v državo je Novaka njegov oče Srđan označil za novodobnega Jezusa Kristusa: “Tudi njega so ‘pribili na križ’ in ga poniževali,…”

Še en atribut Đokovića povezuje s Hebrejcem, ki je živel pred približno 2000 leti. V času prvega vala pandemije je Srb z nekdanjim nepremičninskim bogatašem, zdaj pa “wellness” gurujem, Chervinom Jafariehom prek video klica razglabljal o tem, kako lahko umazano vodo s pomočjo pozitivnih misli človek spremeni v čisto.

Kot pomočnik pri doseganju “blaženega” stanja družini Đoković pomaga tudi indijski zdravilec Mohanji, ki se je iz Himalaje preselil v Srbijo, kjer je našel svojo ljubezen Devi (Biljana). S spiritualnima delavcema se je povezala tudi družina nekdanjega košarkarja Vlada Divca.

Nepovabljen na zahodnjaški zabavi

Kljub temu, da je “Nole” v večini statističnih parametrov pred obema glavnima rivaloma, Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem, pa mu v nekaterih koncih sveta veličine ne želijo priznavati.

Delno si je Novak za to kriv sam, ker je na začetku svoje kariere (pred dieto) pogosto predajal dvoboje, zlasti takrat, ko je tekme izgubljal, delno pa tudi zaradi tega, ker se na trenutke ne obnaša nič kaj gosposko, kar bi se spodobilo za tako imeniten šport.

Tu je še argument nekaterih ljubiteljev belega športa, predvsem Federerjevih navijačev, da beograjčanov – nekoliko bolj obrambno naravnan – tenis za oko ni tako zelo privlačen.

Đokovića zahodni svet dojema tudi kot nekoga, ki je prišel nepovabljen na zabavo Nadala in Federerja. Srb je uničil eno izmed največjih rivalstev v svetu športa, z obema omenjenima velikanoma pa ima pozitivno bilanco zmag in porazov (proti Nadalu 30:28, proti Federerju 27:23).

Temu v prid govori tudi dejstvo, da je bil Đoković celotnemu teniškemu svetu še kako zabaven takrat, ko je v začetki fazi svoje kariere oponašal določene teniške igralce in igralke. Takoj, ko je začel nizati (turnirske) zmage, se je odnos spremenil. Kar naenkrat nasprotnikom ni bilo več do smeha.

Mojster kriznih situacij

Tudi v primeru, da Srb letos v Avstraliji ne bi smel nastopiti, ali pa, če v karieri ne odigra niti enega turnirja več, mu je potrebno priznati veličino enega izmed najboljših športnikov vseh časov.

Pri mreži je tudi ob porazih vedno zelo graciozen, s tekmeci celo šaljiv, gledalcem se po zmagah zahvaljuje z imaginarnim pošiljanjem srca na vse štiri strani neba, predvsem pa je nekaj kristalno jasno: med vsemi aktivnimi udeleženci ATP turneje je kontinuirano zmožen igranja (nad)vrhunskega tenisa takrat, ko gre za nohte.

Je to joga, pravilna prehrana, srbska zmagovalna mentaliteta, ali kaj drugega? Kdo bi vedel, vsekakor pa deluje.