Širši kontekst primera Đoković: Največjo škodo bo plačal on

Tenis 6. Jan 202215:07 > 16:00 9 komentarjev
Novak Đoković
REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Odločitev Novaka Đokovića, da odpotuje v Avstralijo, kjer mu sedaj grozi izgon iz države, odmeva po vsem svetu. Kot je v pogovoru za Sportklub dejal strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič, verjetno še noben športnik ni bil v položaju, ki bi zaradi nešportnih okoliščin tako razdelil svetovno javnost. "To je slaba reklama za celoten tenis," pa dodaja teniški poznavalec in športni komentator Peter Pevc.

Primer Novaka Đokovića, ki je v sredo na povabilo organizatorjev pripotoval na odprto prvenstvo Avstralije, a zaradi neustrezne vize sprva obtičal na letališču v Melbournu, pozneje pa bil premeščen v hotel za migrante, še naprej polni časopisne stolpce svetovnih medijev in dviga prah. Po številnih burnih odzivih je zadeva prerasla športne okvire in postala politična tema, ki je že tako polarizirano javnost še dodatno razdvojila.

Peter Pevc. Foto: MaPa

“Primer ne odmeva le v tenisu, temveč celotnem športnem svetu. Gre za veliko farso organizatorjev odprtega prvenstva Avstralije, ki so dopustili, da je Novak sploh odšel na pot. To meče slabo luč na tenis. Videti je, kot da želijo Novaka ustaviti, da bi postavljal rekorde, kar pa sploh ni res. Zgodba je na popolnoma drugi ravni,” meni teniški poznavalec in komentator na Sportklubu Peter Pevc.

Prvemu teniškemu loparju sveta, ki mu zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja proti covidu-19 sedaj grozi izgon iz države, sicer še vedno ni izgubil upanja za nastop na turnirju, a so njegove možnosti za to tudi po burnih odzivih vrha avstralske politike zdijo izredno majhne.

Novak Đoković
Novak Đoković (Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

“Po eni strani je razumljivo, da se je vmešala politika. Ljudje eno leto niso mogli priti domov in obiskati svojcev, ker bi morali 14 dni ostati v karanteni. Jasno je, da javnost zaradi tega primera jezna, saj je videti, kot da so nekateri privilegirani in lahko vstopijo v državo, kadarkoli se jim zahoče, čeprav ne izpolnjujejo strogih pogojev, ki so jih postavili Avstralci ,” pravi Pevc, prepričan, da celoten zaplet ne pomeni nič dobrega za prihodnost Đokovića, tenisa in športa na splošno.

“Težko je verjeti, da ima človek, ki je videti tako vzdržljiv, tako velike zdravstvene težave, da se ne sme cepiti. Na Novakovem mestu si ne bi želel odpotovati na turnir. Kaj pa je en grand slam v primerjavi s celotno kariero? To je slaba reklama za celoten tenis. Čeprav se v njem vrti ogromno denarja, vsak piha v svoj rog. Če so na ostalih turnirjih sedaj še veljale izjeme, tega odslej verjetno ne bo več,” še trdi teniški poznavalec.

Đoković je stopil na spolzek teren

Na daljnosežne posledice, ki bi jih srbski teniški as lahko občutil zaradi svoje odločitve, da odpotuje v Melbourne, opozarja tudi strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič. Ob tem povleče vzporednice z njegovima največjima tekmecema Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, ki v očeh navijačev veljata za vzorna športnika.

Tomaž Ambrožič
Tomaž Ambrožič (Foto: Društvo za marketing Slovenije)

“Oba imata velik krog podpornikov, a relativno majhen krog tistih, ki ju ne mara. Đoković je bil ves čas nekoliko drugačen. V preteklosti ga morda kdo ni imel rad in ni navijal zanj, vendar pa mu nihče ni nasprotoval. Vsi so mu priznavali veličino, spoštovali njegove dosežke. To se je zdaj spremenilo in predvidevam, da bo pustilo posledice.”

Kot pripomni Ambrožič, verjetno še noben športnik ni bil v položaju, ki bi zaradi drugih, nešportnih okoliščin tako razdelil javnost, kot je sedaj to uspelo prav 34-letnemu Beograjčanu.

“Đoković je stopil na spolzek teren, saj se je vedelo, da se cel svet deli na za in proti. Če se izpostavljaš in skušaš vznemirjati javnost, da se ti omogoči izjema, je tvegano. Četudi ima argumente na svoji strani, javnost ne reagira racionalno, temveč emocionalno, kar se je tudi zgodilo,” pojasni strokovnjak za športni marketing.

Več o dogajanju iz Melbourna

Ambrožič dodaja, da se je teniškemu igralcu zgodil zanimiv paradoks, saj je s svojimi dejanji nenadejano postal obraz proticepilcev, pa čeprav cepljenju nikoli ni javno nasprotoval, temveč zgolj zagovarjal pravico posameznika, da se sam odloči, ali se želi cepiti.

“Na nobenega športnika, ki v svojem športu velja za enega najboljših vseh časov, takšna situacija ne vpliva pozitivno. Seveda je primer sedaj vrgel senco nanj. Na dolgi rok športniki razmišljajo tudi na obdobje po karieri, saj tudi po njej ostanejo znamke. To bo pustilo posledice, vprašanje je le, kakšne. Pokrovitelji bodo za kratek čas verjetno stopili korak nazaj, čeprav mu težko očitajo, da je ravnal napačno, saj je zgolj prosil za izjemo, ki so mu jo sprva odobrili. A javnost reagira, kot reagira.”

Srbski navijači
Foto: Mark Baker/AP/Guliverimage

Kot je še pristavil marketinški poznavalec, tenis svojih navdušencev zaradi tega ne bo izgubil, saj prihajajo novi obrazi. Gotovo pa bi bilo veliko slabše, če bi bila izjema Đokoviću odobrena in bi nastopil na turnirju, saj bi obstajala nevarnost, da bi se javnost začela polarizirati na samih tekmah. “Glede na to, da so bile stvari dorečene in se je vedelo, da se lahko zgodi, kar se je, sem bil presenečen, da je pri nastopu sploh vztrajal,” je še sklenil Ambrožič.

Največjo škodo bo plačal Đoković

Da o celotnem zapletu ne moremo soditi, saj veliko vprašanj nima svojih odgovorov poudarja prvi slovenski veleposlanik v Srbiji in Črni gori po razpadu Jugoslavije, Borut Šuklje. “Predvsem tisto ključno, ali so velikemu teniškemu igralcu izdali avstralsko vizo pred odhodom v Melbournu ali pa mu je bila ta zgolj obljubljena,” je dejal za N1 in izpostavil dve ključni težavi težavi.

“Vsi, ki organizirajo njegove poti, očitno  z ustreznimi avstralskimi službami niso predhodno preverili ali Đokovićevi papirji ustrezajo. Druga, večja težava, pa je, da je Đoković bodisi dobil avstralsko vstopno vizo bodisi mu je nekdo dal povsem nedvoumna jamstva, da bo v državo lahko vstopil tudi brez cepljenja.”

Šuklje je sicer še prepričan, da za politične ali gospodarske odnose med Avstralijo in Srbijo dogodek ne bo imel resnih posledic. “Srbska državna politika lahko sedaj le prosi avstralske oblasti, da Đokoviću dovoli selitev iz emigracijskega hotela  v vilo, ki so jo najeli v Melbournu. V nasprotnem primeru bo moral počakati v hotelu do dokončne odločitve sodišča v ponedeljek popoldan. Od tega bo odvisno, ali bo lahko ostal na turnirju ali se bo moral takoj vrniti domov,” je povedal in še pristavil, da da bo v vsakem primeru največjo škodo plačal prav Đoković.