Na takšen uspeh je slovenski tenis čakal kar 38 let

Tamara Zidanšek (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Tamara Zidanšek je na Roland Garrosu poskrbela za enega največjih uspehov slovenskega tenisa. Uspelo ji je nekaj, kar ni še nobeni Slovenki od osamosvojitve naprej - uvrstila se je med najboljših osem na turnirju velike četverice!

Da bo Tamara Zidanšek v Parizu resna konkurentka za visoka mesta, je napovedala že v prvem krogu, ko je prvič v karieri premagala igralko iz prve deseterice lestvice WTA. Izločila je šesto nosilko Bianco Andreescu. Pohod do največjega uspeha v karieri je nadaljevala z zmagami proti Madison Brengle, Katerini Siniakovi in Soriani Cirstea.

Na igrišče sem prišla pripravljena. Bila je dobra borba. Soriana je imela tudi zaključno žogo za zmago v prvem nizu. Vesela sem, da mi je uspel preobrat“, je takoj po dvoboju dejala 23-letna Tamara.

Edina Slovenka s prebojem v osmino finala od osamosvojitve leta 1991 je bila Katarina Srebotnik, ki ji je to uspelo trikrat – na Roland Garrosu v letih 2002 in 2008, ter na OP ZDA leta 2008.

Zidanškova je tako z uvrstitvijo v četrtfinale že presegla najvišjo uvrstitev Srebotnikove na grand slamih. “To mi res veliko pomeni. Res sem vesela, da sem prišla v četrfinale,” je dodala Tamara.

Čakali smo 38 let

Če iščemo zadnjo Slovenko v četrtfinalu turnirja za grand slam, moramo pobrskati še globje v zgodovino. To je uspelo Mimi Jaušovec, ki se je med osem najboljših nazadnje uvrstila prav v Parizu leta 1983 in z nastopi končala v finalu. Torej je slovenski ženski tenis na takšen uspeh čakal kar 38 let!

Tamara Zidanšek navdušuje v Parizu (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Gre za enega največjih uspehov v slovenskem tenisu po Mimi Jaušovec. Seveda imamo tudi zmagovalke WTA turnirjev in ne smemo pozabiti na uspehe Katarine Srebotnik v igri dvojic na turnirjih za GS. Četrtfinale med posameznicami je res poseben rezultat,” je bil presrečen tudi Andrej Kraševec, selektor ženske reprezentance.

Tamara se bo v četrtfinalu sicer pomerila z boljšo iz dvoboja Marketa Vondroušova – Paula Badosa. “Tudi tam ni brez možnosti, vsaka tekma je namreč poglavje zase. Tamara lahko naredi ta korak, saj na igrišču res deluje samozavestno. To je dobila po zmagi v prvem kolu. Verjame vase. Verjame, da je sposobna zmagovati tudi višje postavljene igralke. To je zelo dobro za slovenski tenis, to lahko pripomore tudi ostalim slovenskim igralkam,” je dodal Kraševec.

Mima velja za najboljšo slovensko igralko tenisa v zgodovini, med najboljših osem se je na turnirjih velike četverice uvrstila kar desetkrat. To ji je uspelo na vseh štirih grand slamih, največkrat prav v Parizu – štirikrat, od tega je trikrat prišla vse do velikega finala. Leta 1978 je tudi osvojila Roland Garros, takrat še pod zastavo nekdanje skupne države Jugoslavije.

Legendarna Mima Jaušovec (Foto: Sportida)
Komentari

Vaš komentar