Največje teniško presenečenje leta s koprskim pečatom (VIDEO)

Tenis 24. Jul 202310:22 > 10:42 0 komentarjev
Morel s Timofejevo, ko je osvojila svoj prvi profesionalni turnir v Antalji; FOTO: Osebni arhiv

Na turnirju serije 250 v Budimpešti se je zmage razveselila 19-letna Marija Timofejeva. Za Rusinjo je bil to sploh prvi nastop na dogodku pod okriljem krovne teniške organizacije svetovnega tenisa, glavni del tekmovanja si je prislužila po (ne)uspešno opravljenih kvalifikacijah, do naslova je prišla kot srečna poraženka. Njen uspeh pa lahko vsaj delno zadovolji tudi slovenske ljubitelje tenisa, pa čeprav je v četrtfinalu izločila Kajo Juvan.

S Timofejevo sodeluje Primorec Anej Morel. Med pandemijo sta se oddaljila, a je leto in pol nazaj mentor z Obale spet poprijel za delo.

Koprčan je bil po senzacionalnem tednu presrečen, saj se bo zdaj urnik ekipe nekoliko spremenil. Moskovčanka bo na prihajajočem OP Združenih držav Amerike med kvalifikantkami nosilka. “Za take uspehe delava. Včasih se ti posreči kaj več, včasih manj, zdaj se je konkretneje. Z Marijo se poznava od njenega 15. leta starosti. Sodeloval sem s Hrvatom, ki je poznal nekega ukrajinskega mecena. Ta je iskal mlade teniške igralce za sponzoriranje razvoja. S tem Hrvatom sva na turneji juniork spremljala, kdo bi bil lahko zanimiv za finančno podporo in opazila Marijo. Z njenim očetom sem se hitro dogovoril in sodelovanje se je začelo,” pojasnjuje ozadje 40-letnik iz Žusterne.

Timofejevo podpira znana športna agencija Edge, varna perut za okoli 20 teniških igralk in družba, ki je zraven tudi pri organiziranju WTA turnirja v Sloveniji (op. a. letos bo ta potekal v ljubljanskem Tivoliju).

FOTO: Guliverimage

Morel ima s treniranjem teniških igralk bogate izkušnje, sodeloval je z Italijanko Carlotto Orlando, nekdanjo zmagovalko Portoroža, Avstrijko Tamiro Paszek, z eno izmed mladih Indijk, pa z Romunko Paulo Onito ter zamejsko Slovenko iz Trsta Paolo Cigui.

Skok za več kot 100 mest

Timofejeva, ki je v finalu Budimpešte s 6:3, 3:6 in 6:0 ugnala Ukrajinko Katerino Baindl, je v minulem tednu navdušila predvsem z izjemnim “forehand” udarcem.

“Ko sva začela delati, je bil prav ta največja slabost. Njen najbolj naraven udarec je ‘backhand’, tu s timingom nima težav. Marija si je poškodovala zapestje in tri mesece ni mogla igrati ‘backhanda’, zato sva izpilila ‘forehand’. Prej je imela ravnega, žogice so letele vsepovprek. Dodala sva nekaj vrtenja,” razlaga Morel.

Rusko-slovenska naveza komunicira v angleškem jeziku, ko pa se tekma začne, Morel presedla na ruščino: “Za spodbujanje uporabim njen materni jezik (smeh), da jo malo motiviram.” Z zmago na turnirju v Budimpešti se je Timofejeva povzpela na 129. mesto, kar pomeni skok za kar 117 mest navzgor.

Pod okriljem Edge-a ima Timofejeva možnost treniranja na vseh bazah agencije po svetu: Boca Raton, New York (ZDA), Ženeva, Zürich (Švica), Heidelberg (Nemčija), Bordeaux (Francija), … “Pred kratkim sem Mariji omogočil vizum za Slovenijo. S Teniško zvezo in TK Koper smo podpisali pogodbo, da lahko na podlagi tega do konca leta trenira pri nas,” pravi soavtor ene izmed največjih teniških zgodb leta.

Redka vrsta

Marija Timofejeva je prva srečna poraženka z zmago na WTA turnirjih po štirih letih, ko je to uspelo Coco Gauff. Američanka je takrat kot 15-letnica pokorila konkurenco v Linzu (Avstrija).

Primorec dodaja, da bo njegova varovanka nastopila tudi na septembrskem turnirju serije WTA v Ljubljani. “Hvala mojemu trenerju, s katerim sva prestala slaba, še nekoliko slabša obdobja, zdaj pa končno tudi nekaj lepega,” je včeraj skozi smeh po koncu finala povedala Timofejeva, ki bo novembra zapustila najstniška leta.

Za konec pa še en zanimiv statistični “ocvirek”. Da bi našli zadnji tak primer, ko je debitantka na WTA turneji že v prvem poskusu osvojila tekmovanje, je potrebno po teniških arhivih brskati vse do leta 2001. Tedaj je na Baliju podvig uspel Indonezijki Angelique Widjaji.

Timofejevo in Morela lahko ta teden spremljate na turnirju serije 250 v Hamburgu, kjer se mudi tudi Kaja Juvan. Tekme s severa Nemčije si lahko v prenosih ogledate na programih televizije Sportklub.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!