Klavrn konec: Teniško sonce v Portorožu zahaja

Tenis 3. Feb 202315:51 4 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Vse kaže, da je teniškega dogajanja v Portorožu do nadaljnjega konec. Potem ko je mesto rož v Marini dolga leta gostilo renomirana imena belega športa, se bo zdaj elitni turnir na slovenskih tleh moral preseliti v neko drugo mesto. Slabo se bržkone piše tudi igriščem, saj se lastniki, povezani s turizmom, vse pogosteje odločajo za preureditev športnih površin v objekte, ki so še bolj izrazito namenjene počitniškim dejavnostim.

Usoda turnirja je postala znana, potem ko lastnik zemljišča TC Marina, podjetje Terme Čatež d. d., in mestna občina Piran nista našla skupnega jezika glede prodaje območja, kjer je potekal turnir.

Po naših informacijah je lastnik zahteval kar 4,8 milijona evrov – trikratnik zneska, ki ga je v skrajnem primeru s pomočjo hotelske verige LifeClass želela nuditi občina – zato se TC Marina zapira. Njena usoda je negotova, a poleti se vrhunski ali rekreativni tenis tam zagotovo ne bo igral. Ker ima Teniška zveza Slovenije (TZS) veljavno pogodbo z WTA turnejo za organizacijo tekmovanja serije 125, so morali vodilni pri krovni teniški organizaciji hitro ukrepati.

“Na občine smo naslovili ponudbe za organizacijo tekmovanja v septembru. Prednost imajo seveda večja mesta, kontaktirali smo Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto … zdaj čakamo na odziv. Obstaja tudi možnost organiziranja tekmovanja s peščeno podlago,” nam je reševanje zagate pojasnil direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Tudi Katarina Srebotnik je v Portorožu pustila pečat; Foto: Tenis Slovenija

Skoraj 20 let stara pravljica

TC Marina je bil zgrajen leta 1976, gre za največji teniški center v Sloveniji. Prvič se je z visoko ravnjo profesionalnega tenisa srečal leta 2005, ko je tam zaživel WTA turnir. Po šestih letih se je licenca za organizacijo preselila v Baku. Po dveh letih premora je na lokaciji zaživel dobro zaseden turnir za moške ranga challenger in popestril obalno dogajanje vse do 2019, pandemija pa je poskrbela za osip organizacijskih kandidatov na WTA turneji in spet so priložnost za dokazovanje dobila dekleta. Po dveh letih (2021 in 2022) je pravljice zdaj očitno konec.

V zadnjih dvajsetih letih so na Obalo prišla igrat številna zveneča imena. Nepozaben je bil obisk ženske reprezentance ZDA v sklopu Pokala Federacij aprila 2004, ko sta tedaj za Američanke nastopali Martina Navratilova in Venus Williams.

Na WTA turnirju so se zvrstile zvezdnice svetovnega kova, kot denimo Katarina Srebortnik, Marion Bartoli, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Dinara Safina, Jelena Janković, Emma Raducanu in Jelena Ribakina, večina naštetih ima vsaj en naslov na turnirjih velike četverice, za časa turnirja serije challenger pa so dogajanje med drugim začinili Danil Medvedjev, Matteo Berrettini in Stefanos Cicipas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje