Čez eno leto med deset ali pa bo globoko razočarana

Tenis 19. Nov 202211:00
Qinwen Zheng; Foto: Sportida

Ob zmagoslavju slovenske teniške reprezentance nad Kitajsko smo se v Velenju pogovarjali s trenutno najboljšo azijsko igralko. Qinwen Zheng je zvezda v nastajanju, ki utegne naslednje leto prebiti čarobno mejo najboljših desetih igralk na WTA lestvici.

Ujeli smo jo po zmagi nad Nino Potočnik, ko je bila relativno dobro razpoložena. Njena novinarska konferenca je bila načrtovana za 18. uro, a ker se je medtem dvoboj Kaje Juvan proti Xinyu Wang že začel, (velike večine) slovenske sedme sile niti malo ni zanimalo, kaj ima za povedati 25. igralka sveta. Pozor, govorimo o dekletu, ki je letos zabeležila zmage nad Sloane Stephens, Simono Halep, Ons Jabeur, Bianco Andreescu, Jeleno Ostapenko, Paulo Badoso in odvzela dva niza Igi Swiatek. Za ilustracijo: vsota naslovov na Grand Slam turnirjih njenih letošnjih žrtev znaša 8.

Dobro, Zheng resda še vedno čaka na dokončen preboj med teniško smetano, pri 20 letih še nima WTA naslova, letos v Tokiu je bila denimo finalistka, toda ob prizoru na povsem prazne sedeže v improvizirani sobici za novinarske konference, je bila vidno razočarana, da ne rečemo užaljena. Morda celo bolj kot ob sobotnem porazu proti Kaji Juvan. Vseeno si je odtegnila deset minut za Sportklub.

Ob začetku pandemije ste bili okoli 650. mesta na WTA lestvice. Kaj je botrovalo skokovitemu napredku?

Nekaj mesecev sem naporno trenirala v Španiji, kjer imam pripravljalno bazo. Ko se je stvar s covidom umirila sem komaj čakala turnirje in v drugi polovici sezone 2020 odigrala izvrstno, moj ranking se je izstrelil v višave. Lani sem imela nato dovolj dobro uvrstitev za nastop v kvalifikacijah zadnjih treh turnirjev velike četverice, a se mi je to izmuznilo zaradi strogih pravil karantene na Kitajskem. Dvakrat sem morala ostati doma po 14 dni, kar je ogromno izgubljenega treninga.

Ali trenirate le v Španiji. Vidim, da ste tudi del akademije IMG.

Oboje. Na Floridi treniram na betonski podlagi, na razpolago so mi njihova igrišča. Je pa Pere (op. a. Pere Riba, nekdanji španski igralec) moj stalni trener. Tudi kondicijski trener in fizioterapevt sta oba Španca.

Qinwen Zheng v družbi svojega reprezentančnega štaba; Foto: Sportida

Za letošnjo sezono ste si zadali cilj, da leto končate med najboljših 30. Uspelo vam je.

Drži. Leto sem začela na 120. mestu, tam nekje. S trenerjem sva naredila velik napredek, vsi smo zadovoljni. Zavedam se, da bi na številnih turnirjih lahko naredila še več. Bo pa, upajmo, prihodnje leto bolje.

Ok, cilj za letos je dosežen. Kaj pa sezona 2023? Boste razočarani, če, recimo, v tem času prihodnje leto ne boste članica elitne deseterice?

Oh, seveda! Zelo bom razočarana, ker bo to pomenilo, da sem bila poškodovana ali pa nekaj ne delam prav. Recept za to je ponižnost, naporen trening, primeren pristop na igrišču in potem bomo videli. Upam, da mi spet uspe doseči zastavljen cilj. Verjamem v to.

V nekem letošnjem pogovoru za kitajske medije je bilo možno zaznati to vašo samozavest. Povezovalec vas je vprašal, kam merite na prihajajočem OP Združenih držav, pa ste mu odgovorili: “Zakaj ne bi že kar letos zmagala?” Počutite se sposobni za velike stvari.

Da, absolutno verjamem v to. Toda na Grand Slam turnirjih smo vsi pod veliko mero pritiska, vse se lahko zgodi, še posebej na ženskem delu tekmovanja, sem pa resnično šla tja z mentaliteto, da grem do konca.

Qinwen Zheng ob zmagi nad Nino Potočnik; Foto: Sportida

Tudi v Velenju ste zlasti na prvem dvoboju v petek pokazali, da prav veliko prostora za napredek sploh ni. Igrate brezhibno, toda če bi morali sami s prstom pokazati na določene pomanjkljivosti, bi to bilo … kaj?

No ja, v prvem nizu sem kar nekaj žog zgrešila. Morda bi lahko bila še nekoliko bolj napadalno usmerjena, stopila v igrišče, prav tako imam rezerve ob prihodu na mrežo. No, pa tudi začetni udarec je goden dodelave. Saj veste, najboljše igralke se ves čas izboljšujejo.

Kaj je sploh vaša najljubša podlaga? V Barceloni ogromno ur preživite na pesku, tudi po rezultatih sodeč je človek kar v zadregi, kaj bi vam dodelil kot najbolj priljubljen teren.

Najraje imam beton in pesek, na travo pa se vsako poletje počasi privajam. Letos sem prvič igrala na njej, gibanje je povsem drugačno. Na vsako podlago se skušam čim prej prilagoditi.

Kolega je pred kratkim sestavil kolumno, v kateri med drugim trdi, da trenutno stanje na WTA turneji ni niti približno primerljivo s tistim izpred 15 let, kjer se je točno vedelo, kdo so najboljše protagonistke turneje. Lahko torej govorimo o šibki eri svetovnega ženskega tenisa? Se strinjate, da Iga Swiatek recimo takrat ne bi bila pol tako dominantna, kot je danes?

Govorim lahko iz lastnih izkušenj. Proti Igi sem igrala dvakrat in v obeh primerih nisem bila na 100 odstotkih svojih zmožnosti. Na Rolandu Garrosu sem imela “ženske težave” (op.a.: po porazu je med vrsticami okrivila menstruacijo), na drugem srečanju v San Diegu pa sem skozi bolečino dokončala dvoboj z zvitim gležnjem. Poškodba se mi je pojavila že v kvalifikacijah proti Camili Osorio. Rekla sem si, da grem vseeno poskusit, saj ne igraš vsak dan proti številki 1 na WTA lestvici, poleg tega je kar nekaj gledalcev čakalo na ta obračun in jih nisem želela razočarati. Izkazalo se je, da to ni bila ravno najbolj pametna odločitev, saj sem morala potem zavoljo dolgega dvoboja počivati dober teden. No, to je še ena lekcija, ki jo s seboj nosim v novo sezono.

Kaj bi torej dejali glede Ige? Se vam zdi premagljiva?

Sama nisem naklonjena primerjanju različnih generacij. Najlažje je iz skupine potegniti eno igralko, jo vreči v neko drugo obdobje in potem komentirati, kako bi se takrat in takrat “obnesla”. Nikoli ne bomo izvedeli.

Pa postaviva vprašanje drugače. Se vam zdi, da bo Swiatek prihodnje leto tako dominantna kot je bila to praksa letos?

Letos je bila res izjemna. Ima zelo dober spin na pesku, tam jo je težko ugnati, toda na trdih podlagah se mi zdi, da jo dekleta z drugačnim pristopom lahko premagamo. Veselim se tega, da bom naslednje leto zavzela mesto kakšne izmed igralk pri vrhu. Temu sem resnično pripravljena podrediti vse.

Qinwen Zheng na novinarski konferenci v Velenju; Foto: Sportida

Pravite, da je Roger Federer vaš vzornik. Kakšna je situacija pri dekletih? Najbolj logično bi bilo, da se zgledujete po najboljši kitajski igralki vseh časov, Li Na.

Seveda, poskrbela je za pisanje zgodovine azijskega tenisa, saj je bila prva z zmago na turnirjih velike četverice. Pa vseeno, ko sem bila majhna sem se zgledovala po Sereni Williams. Všeč mi je bil njen slog igranja, agresivni udarci, karizma, njen izjemen začetni udarec. Ko ima dekle takšno moč v igri, je vse toliko lažje. Ne škodi, če imaš tudi hitre noge, sem se pa poleg nje zgledovala tudi po Kim Clijsters.

Trenirali ste menda kar nekaj športov. Kaj vas je, poleg tenisa, še okupiralo v vaši mladosti?

Dve leti, morda nekaj več, sem prakticirala namizni tenis, a sem imela takrat le 4 leta, morda 5. Potem sem se lotila še košarke, a pristala v tenisu.

Še eno bolj trivialno vprašanje za konec. Kaj je vaša priljubljena hrana?

Kitajska, težko izberem le eno jed. Rada imam govedino z rezanci.

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Qinwen Zheng

Uvrstitev na WTA lestvici: 25. mesto

Datum rojstva: 8. oktober 2002

Kraj rojstva: Shiyan, provinca Hubei, Kitajska

Prebivališče: Barcelona, Španija

Največji uspeh na Grand Slamih: 4. krog Rolanda Garrosa (letos)

Največji uspeh v karieri: Zmaga na turnirju serije WTA 125 v Valencii (letos)