Dominantnost Poljakinje z lepotno napako

Kolumna 8. Nov 202216:43 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Alberto Lingria via Guliverimage

Kolumna teniškega komentatorja Sportkluba in trenerja Petra Pevca.

Iga Swiatek je prvo ime sezone 2022. Januarja smo mislili, da bo še naprej vodilna v ženski karavani Ash Barty, a se je ta, na presenečenje vseh, po zmagi na OP Avstralije pri šestindvajsetih letih odločila zaključiti profesionalno pot. Na željo Avstralke so jo umaknili z WTA lestvice in s tem je Iga prišla na prvo mesto.

V tistem trenutku je Poljakinja pokazala svoj pravi značaj in konec februarja začela niz 37 zaporednih zmag ter zaprla usta vsem, ki so ji očitali, da si ne zasluži prvega mesta. Dvignila je trofeje v Dohi, Indian Wellsu, Miamiju, Stuttgartu, Rimu in Roland Garrosu.

V 21. stoletju so do več kot 30 zmag zapored prišle le štiri igralke. Poleg Poljakinje je to leta 2000 uspelo Venus Williams, takrat je Američanka nanizala 35 zmag zapored, leta 2008 Justine Henin, ki je dobila 32 dvobojev v nizu, ter leta 2013 Sereni Williams, ki ni občutila poraza 34 obračunov. Iga je po dolgih letih čakanja pokazala, da je končno prišla igralka, ki lahko večji del sezone igra na najvišji ravni. Leto 2022 je kronala z zmago na OP ZDA in prišla že do tretje Grand Slam trofeje v karieri. Slavila je na kar osmih turnirjih v sezoni in potrdila, da gre za igralko, ki je kos mentalno težkim trenutkom in se ne boji pritiska. Ne prezrimo dejstva, da ima Swiatek komajda enaindvajset let.

Foto: Guliverimage

Temelje za njen uspeh gre iskati v trdem in predanem delu ter jasni viziji sloga tenisa. Tehnika udarcev ima še ogromno prostora za napredek, a njeno gibanje po teniškem igrišču je fantastično. Odlično se zaveda, v kakšnem položaju je in kaj lahko v dani situaciji odigra. Pri izbiri udarcev glede na določen položaj je Poljakinja skorajda popolna. Vse zmage so ji dale prepotrebno samozavest, da je bila v mentalno težkih trenutkih najboljša in disciplinirana. Še nekaj šampionskega je pri Poljakinji. Samo poglejte njeno razmerje zmag in porazov v finalih. Trinajst finalnih nastopov in enajst zmag. Največji igrajo iz tekme v tekmo bolje in to vsekakor velja za Igo. Navdušuje dejstvo, da še nikoli ni izgubila finala na turnirju serije 1000 ali turnirja za Grand Slam (5:0 in 3:0). Iga je profil igralke, ki bo pisala teniško zgodovino.

Ne moremo pa mimo dejstva, da ji je v pomoč tudi zelo skromna konkurenca. Letos se je prvič po letu 1972 zgodilo, da je na zaključnem turnirju najboljše osmerice nastopala le ena igralka, ki je v karieri osvojila turnir za Grand Slam. Za lažje razumevanje preletimo vse tri sezone, v katerih je igralkam uspelo nanizati več kot 30 zmag zapored.

Sezono 2000, ko jih je Venus naniza 35, smo imeli med najboljših osem ob koncu sezone Martino Hingis (5 GS lovorik), Lindsay Davenport (3 GS lovorik), Venus Williams (7 GS lovorik), Moniko Seleš (9 GS lovorik), Conchita Martínez (1 GS lovorika), Sereno Williams (23 GS lovorik), Mary Pierce (2 GS lovorik), Arantxo Sánchez Vicario (4 GS lovorik). Kar šest od osmih pa jih je bilo tekom kariere vsaj za kratek čas na vrhu WTA lestvice.

Leta 2008, ko je Belgijka Henin dobila 32 zaporednih dvobojev, je bila najboljša osmerica videti tako: Jelena Janković (0 GS), Serena Williams (23 GS), Dinara Safina (0 GS), Elena Dementieva (0 GS), Ana Ivanovič (1GS), Venus Willams (7GS) in Svetlana Kuznjecova (2GS).

Leta 2013, ko je Sereni uspel niz 34 zaporednih zmag, pa je bila lestvica ob koncu sezone med najboljših osem videti tako. Serena Williams (23 GS titule), Viktoria Azarenka (2 GS tituli), Li Na (2 GS tituli), Marija Šarapova (5GS titul), Agnieszka Radwanska (0 GS titul), Petra Kvitova (2 GS tituli), Sara Errani (0 GS tutul), Angelique Kerber (3 GS titule). Štiri od navedenih so bile v karieri številka ena.

Igi Swiatek nikakor ne želim odvzeti izjemne sezone, toda dejstvo je, da od leta 1968, odkar se je začela odprta teniška era, slabše konkurence na WTA turneji še nismo imeli. Nazorno to potrjuje tudi obiskanost ženskih turnirjev. Letošnji zaključni masters v Fort Worthu je uspel na najbolj obiskanem obračunu komajda napolniti pol dvorane, kar ni dobro za tenis.

Edina, ki je polnila štadione, je bila Serena Williams. Največja vseh časov je napovedala upokojitev, a ta sedaj še ni povsem potrjena. Tudi prepričanje 41-letne Američanke o konkurenčnosti, priča o šibkosti turneje. Zato bo zanimivo spremljati, ali se bo Serena naslednje leto znova pojavila med aktivnimi.

Ne bojte se, ženski tenis si bo kmalu opomogel, kajti prihaja izjemen val mladih teniških igralk in kmalu bo tudi Iga dobila pravo konkurenco. Kdo so te prihajajoče zvezdnice, pa vam zaupam v eni izmed decembrskih kolumn.

Pogled s slovenskimi očali

Kaj pa naše dame oziroma kar naši dami? Najpomembneje je, da sta zaključili sezono prepričljivo v elitni stoterici in bosta naslednje leto brez težav nastopili v glavnem žrebu OP Avstralije. Tamara je imela ogromno težav s koronavirusom, ki je vplival na njen tenis in tudi samozavest. Odlično je, da lahko sedaj trenira z vso močjo in le upamo lahko, da se v sezoni 2023 približa formi iz nepozabnega leta 2021. Kaja je trenutno pred velikim življenjskim preizkusom, a poznam jo od malega in vem, da jo bo to naredilo močnejšo. Drugi del sezone 2023 bi znal bit za njo izjemen. Vidim ju kot igralki, ki lahko posežeta še po boljših uvrstitvah, kot je zanesljiva uvrstitev med stoterico. Konkurenca to vsekakor omogoča. Vedno imam v glavi tudi Polono Hercog, ki je zame izjemna teniška igralka, ne vemo pa, kaj se dogaja z njo in ali še namerava igrati. Le upamo lahko, da (še) ni rekla zadnje besede.