Novak Đoković prvi favorit

Foto: Guliverimage

Kolumna teniškega komentatorja Sportkluba in trenerja Petra Pevca.

Do konca sezone 2022 sta ostala še dva turnirja, ki prinašata točke za lestvico ATP. Masters v Parizu ponuja 1000 točk in zaključni masters najboljše osmerice, ki lahko neporaženemu zmagovalcu prinese do 1500 točk.

V Parizu bomo dobili še zadnja dva nastopajoča na zaključnem turnirju. Zelo bom presenečen, če to ne bosta Andrej Rubljov in Felix Auger-Aliassime. Kdo bo zaključil kot prvi ob koncu sezone (za zdaj so v igri še štirje igralci) in kako bodo postavljeni nosilci na prvem turnirju velike četverice v Avstraliji leta 2023, pa sta glavni vprašanji do konca letošnjega leta.

Calos Alcaraz je imel izjemno uspešno sezono. Osvojil je prvi Grand Slam v New Yorku in postal najmlajši prvi igralec v teniški zgodovini, a v dvoranski del sezone je vstopil utrujen in izpraznjen. Španski mediji so pisali, da naj bi imel težave s kolenom in morda izpustil Pariz, a se to ne bo zgodilo, saj si devetnajstletnik očitno želi zaključiti sezono kot prvi na ATP lestvici. Pred rojakom Nadalom, ki je zame edini pravi tekmec Alcaraza za prestol v sezoni 2023, ima trenutno 830 točk prednosti.

Carlos Alcaraz v Parizu; Foto: Guliverimage

Rafael Nadal še nikoli ni osvojil ne pariškega mastersa, niti zaključnega mastersa najboljše osmerice in iskreno mislim, da mu bo to tudi letos spodletelo. V Parizu ima izjemno težak žreb, res pa je da je njegova forma velika uganka, saj od Laverjevega pokala ni nastopal. Vmes je postal očka. V intervjuju pred začetkom turnirja je bilo mogoče razbrati, da ga v Pariz in Torino zagotovo ne bi bilo, če bi zaključni masters že osvojil. Zaveda se, da potrebuje tekme in če želi osvojiti epilog sezone, je Pariz obvezna postojanka za nabiranje tekem pred njim. Rafo je vedno nehvaležno odpisati, saj je največji borec, ki ga premore ne le tenis, marveč šport v celoti, toda sam menim, da je konkurenca trenutno premočna.

Stefanos Cicipas in Casper Ruud sta še teoretična kandidata za prevzem številke ena ob koncu sezone, toda sam ne verjamem, da bi se s trenutno formo uspela dokopati do izjemnega rezultata, ne na enem, ne na drugem turnirju.

Novak Đoković še nikoli ni bil tako spočit, kot je letos ob koncu sezone. Nenastopanje v Ameriki in pomanjkanje tekem sta ga naredila lačnega tenisa in zmag.

V Izjemni formi je in zame prvi kandidat za zmago na obeh mastersih. Nole ima ob sanjskem razpletu celo možnost priti med najboljše štiri igralce ob koncu sezone, a bolj realno je, da bo zaključil na petem ali šestem mestu, kar je dobro izhodišče pred OP Avstralije.

Srčno upam, da bomo že v novembru dobili odgovor, ali bo Srb sploh lahko vstopil v deželo tam spodaj, saj je njegov nastop še vedno pod vprašajem. Za tenis in šport ne bi bilo dobro, če Novak ne bo mogel nastopati. Res si želim na največjih turnirjih popolno konkurenco.

Danil Medvedev in Auger-Aliassime sta v fantastični formi in zame glavna konkurenta Đokoviću. Felix je nanizal tri turnirske zmage, še pred tem v Laverjevem pokalu premagal Novaka in še nikoli ni igral bolje. Še bolj pa me navdušuje samozavest v mentalno težkih trenutkih, ki je novost pri Kanadčanu. Pariz je njegov četrti turnir v štirih tednih. Prepričan sem, da bi ga izpustil, če bi imel zagotovljen nastop na zaključnem mastersu, a ga še nima. Ne verjamem, da bo osvojil še Pariz, saj je kljub temu, da gre za fizično enega najbolje pripravljenih teniških igralcev, en mesec igranja turnirjev v kosu prevelik izziv. Na zaključnem mastersu bo vsekakor nekdo, ki se mu bodo v skupinskem delu ostali želeli izogniti.

Medvedev je prejšnji teden osvoji turnir na Dunaju. Odigral je izjemno in bil na ravni, ki mu je lani prinesla zmago v New Yorku. Danil proti Novaku je moja napoved pariškega finala.

Čaka nas izjemno razburljiv teniški november. Mislim, da bo Alcarazu uspelo zaključit sezono kot številka ena, ga pa ne vidim med kandidati, ki lahko osvojijo Pariz ali Torino. Kakšne pa so vaše napovedi?