Obet stabilnosti: petek, Świątek, sobote in nedelje

Grand Slam 11. Sep 202210:09 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Iga Świątek je z zmago (6:2, 7:6) nad Tunizijko Ons Jabeur v finalu Odprtega prvenstva ZDA postala prva teniška igralka po šestih letih, ki je v eni sezoni osvojila vsaj dva turnirja za Grand Slam. Poljakinja je po številu osvojenih tekmovanj velike četverice prehitela taka imena, kot so Garbiñe Muguruza, Petra Kvitova, Viktorija Azarenka, Simona Halep, Li Na, Amelie Mauresmo in Mary Pierce.

To je nazadnje uspelo Angelique Kerber. Nemka je leta 2016 vzela naslov v Melbournu in Flushing Meadowsu.

Dejstvo je, da ženski tenis ob slovesu Serene Williams potrebuje neko stabilnost, ponoven zagon. Že nekaj časa namreč prevladuje občutek, da jasne favoritinje številka ena za zmago na največjih turnirjih ni. Obstaja širok nabor več kot desetih tekmovalk, ki so na dobra dva tedna dejansko vse sposobne osvojiti turnir velike četverice.

Iga Świątek (izgov.: ŠVJONTEK) s svojim tenisom vsekakor obeta uničenje te melanholije in na naslednja tekmovanja pride kot nesporna kandidatka (stavnic in analitikov) za zmago.

V Flushing Meadowsu je osvojila svoj deseti naslov v karieri, najbolj impresiven podatek pri tem jubileju pa je način uspeha: vseh deset naslov si je zagotovila z zmago brez izgubljenega niza.

Z včerajšnjim uspehom se je Iga le še utrdila na vrhu WTA lestvice, kjer ima sedaj več kot podvojeno število točk najbližje zasledovalke, svoje včerajšnje nasprotnice, Ons Jabeur.

Slovenski strup

Edina igralka, ki je Igo v finalu profesionalnega turnirja višje ravni porazila, ostaja Polona Hercog. Mariborčanka je bila pred tremi leti v Luganu boljša z izidom 6:3, 3:6 in 6:3.

Sladka zmaga – dobesedno!

Świątek so organizatorji na novinarski konferenci po zmagi v Flushingu šokirali. Ko je dvignila pokrov trofeje, jo je notri pričakala njena najljubša razvada, kos tiramisuja. Poljakinja je osvojila že svoj sedmi turnir letos. Saj ne, da bi ji denarja manjkalo, toda čeka 2,6 milijona dolarjev, se zagotovo ne bo branila. “Res sem vesela, da ni v gotovini,” se je pošalila, ko je prejela denarno nagrado za zmagoslavje na turnirju.

“Nisem bila prepričana, ali sem še na ravni, da dejansko osvojim turnir za grand slam, še posebej na odprtem prvenstvu ZDA, kjer je podlaga tako hitra. To je nekaj, česar zagotovo nisem pričakovala. Služi kot potrditev, da je meja samo nebo. Ponosna sem, tudi malo presenečena, vesela, da mi je to uspelo,” je dodala simpatična Iga.

Kot trikratna zmagovalka turnirjev velike četverice in nekdo, ki je vsaj 13 tednov preživel na vrhu WTA lestvice, je Iga izpolnila osnovni pogoj za vstop v hram slavnih, potem ko se seveda upokoji.

Ampak do tja je še daleč. Verjemite, da bo 21-letnica iz vasice Raszyn, predmestja Varšave, še mnoga leta zmagovala na petke, svetke, sobote in nedelje. Mimogrede, v poljskem jeziku bi njen priimek lahko dobesedno prevedli kot “praznik”.

Nesporna kraljica returna

Iga je v minulih dveh tednih dokazala, da je njena dodana vrednost (med drugim) izjemno returniranje. Tudi včeraj v finalu proti Jabeur je recimo osvojila kar 41 od skupno 75 točk na servis nasprotnice (55 odstotkov). Pod mejo polovične uspešnosti dobljenih točk na returnu se ji je delež spustil le na srečanjih drugega (Sloane Stephens) in tretjega kroga (Lauren Davis).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!