Objokani Đoković se je spomnil pokojnega prijatelja

Grand Slam 11. Sep 20232:20 1 komentar
FOTO: Profimedia

Novak Đoković je v finalu teniškega Odprtega prvenstva ZDA s 3-0 v nizih odpravil Danila Medvedjeva in se mu na tak način vsaj delno oddolžil za tisti newyorški poraz predlani, ko je Rus preprečil edinstven dosežek, koledarski Slam, torej četvorček zmag na vseh štirih turnirjih velike četverice v eni sezoni. Rekord po osvojenih Grand Slamih posamično je Srb pomaknil na 24!

V dvoboju dolgih izmenjav je Srb slavil s 6:3, 7:6, 6:3 ter za to porabil tri ure in 17 minut.

Po koncu srečanja je Beograjčan padel na kolena in zajokal, nato stekel na tribune slavit s svojimi najbližjimi, sledila pa je gesta, ki mu je v glavo šinila med turnirjem – ob klopi je oblekel majico, ki je počastila njegovega pokojnega prijatelja Kobeja Bryanta. Slednji je včasih prišel pogledat njegove tekme, Đoković pa je ob helikopterski nesreči in smrti košarkarja (januar 2020) dejal, da je bil Američan tudi njegov mentor oziroma psiholog.

Nekdanjega zvezdnika LA Lakers “Nole” seveda ni izpostavil po naključju. Kobe je pri jezernikih nosil številko 24 in zato se je ob dopolnitvi drugega ducata zmag na Grand Slam tekmovanjih Đoković spomnil prav nanj.

“Nekako se že ponavljam, a vseeno: živim otroške sanje, ko počnem točno tisto, kar sem si vedno želel. V moji družini predhodno nihče ni igral tenisa, zato je bila odločitev za ta šport kar posebna, saj si ga vsak v državi ni mogel privoščiti. Hvala družini in mojemu štabu, ta trofeja je ravno toliko vaša, kot moja,” je po zmagi med drugim povedal Đoković in z nasmeškom Medvedjevu ter njegovi ženi čestital za obletnico poroke.

Z zmago je Đoković zaslužil 2,8 milijona evrov.

V taboru Đoković so si družinski člani in trenerji med podelitvijo vsi nadeli bel zgornji del trenirke opremljevalca, ki je na prsih nosila izvezeno številko 24 in logotip krokodila.

FOTO: Profimedia

To je Đokovićev četrti naslov v Flushing Meadowsu, ima jih še 10 iz OP Avstralije, 7 v Wimbledonu in 3 iz OP Francije. Danes se bo na osveženi lestvici ATP zopet znašel na prvem mestu ATP lestvice.

S 24. naslovom na grand slamih se je v absolutni konkurenci “Nole” izenačil z Avstralko Margaret Court, v moški konkurenci pa z dvema naslovoma več beži Špancu Rafaelu Nadalu.

Do konca sezone bo Srbu, ki je danes postal najstarejši zmagovalec Odprtega prvenstva ZDA, zelo težko preprečiti, da koledarskega leta ne bi končal na vrhu. Carlos Alcaraz zaostaja več kot 3000 točk.