Tiho slovo barbike sodobnega športa

Tenis 12. Maj 20246:00 3 komentarji
Camila Giorgi
FOTO: Guliverimage

Teniška smetana se mudi v Rimu, sredi tedna pa je kot strela z jasnega udarila novica, da se ena izmed najboljših italijanskih igralk tega tisočletja 32-letna Camila Giorgi poslavlja od profesionalnega športa. Tega gospodična, ki je navduševala predvsem s svojo pojavo, sicer nikjer ni obelodanila, a se je njeno ime pojavilo na seznamu sveže upokojenih.

Še dobro, da kdo izmed teniških navdušencev sem ter tja preveri spletno stran Agencije za integriteto tenisa (ITIA), saj bi šla novica o koncu športne poti Giorgi drugače kar mimo oči javnosti.

Bilo bi škoda, kajti enostavno gre za prevelik biser sodobnega športa. Poleg golega dejstva, da si je Camila kot kakšna barbika praktično celotno kariero sama kreirala teniške oprave, je imela tekom kariere številne trenutke, pri katerih človek zavije z očmi, izpljune pijačo, ali pa se do solz nasmeji.

Pa pojdimo po vrsti. V Eastbournu leta 2018 je na tekmi proti Caroline Wozniacki zahtevala pregled s tehnologijo sokoljega očesa, ki je pokazala, da je bila žogica nasprotnice za skoraj cel meter v igrišču.

Camila Giorgi
FOTO: Guliverimage

Na OP Avstralije so jo novinarji nekoč vprašali, kaj zna povedati o potencialnih tekmicah, pa je odvrnila: “Vem le to, da ena igra z levo in druga z desno roko, nisem strokovnjakinja za tenis,” Ni kaj, odličen skavting!

Pred tremi leti je med karanteno kar tri dni odgovarjala na vprašanja svojih sledilcev na Instagramu. Ko ji je nekdo napisal, kaj meni o kritikah ljudi, češ da po žogici udarja brez kakršne koli logike, je bil njen odgovor: “Brez neke logike sem dosegla 26. mesto na WTA lestvici.”

Dosežki

  • četrtfinale OI v Tokiu 2021
  • četrtfinale Wimbledona 2018
  • zmaga na WTA turnirju serije 1000 v Montrealu 2021
  • 6 milijonov evrov iz naslova denarnih nagrad

“Ne spremljam tenisa”

Pred tremi leti je na najdaljši tekmi svoje kariere (3 ure in 51 minut) proti Španki Sari Sorribes Tormo iz jeze “orodje” zalučala v dno mreže in šla v torbo iskat nov lopar. Ko se je vrnila k osnovni črti, jo je sodnica prijazno opomnila, naj najprej pobere odvržen lopar.

Posluha za njene kaprice pa ni bilo istega leta na Tenerifu, ko je v 1. krogu zaradi neprimernega obnašanja prejela najprej opozorilo, nato odvzem točke, kasneje pa celo dva odvzema igre. Eden, ko je servirala za zmago!

Tekmo proti naturalizirani domačinki Aljoni Bolšovi je potem vseeno dobila (7:6, 3:6, 6:4).

Predlani je na Roland Garrosu dobila drugi niz, čustva so jo tako ponesla, da je želela kar takoj servirati, potem pa – šele ko je opazila nasprotnico počivati na klopi in škropljenje igrišča ter zaslišala glasbo – vendarle dojela, da je čas za premor.

Verjetno ji je za okras naslovnic tabloidov – poleg (jasno) njenega stasa in kontroverznega očeta/trenerja Sergia – še najbolj pomagala izjava med Wimbledonom 2018, ko je enemu izmed novinarjev po zmagi v osmini finala odgovorila, da ne gleda ženskega tenisa oziroma nasploh ne spremlja tenisa. Resno?!

Izgubljena v Bradavičarki

Na njeno upokojitev temno senco meče le informacija o njenem nenadnem izginotju iz Italije, ki jo je prvi v javnost posredoval časnik Corriere della Sera. Giorgi naj bi bežala pred roko pravice zaradi ponarejenih potrdil o cepljenju proti covidu.

Giorgi
Girogi z najpomembnejšo trofejo v Montrealu; FOTO: Profimedia

Svojo zadnjo uradno tekmo je Camila v Miamiju izgubila proti Igi Swiatek, kar je ni pretirano potrlo. “Bom imela vsaj dovolj časa za obisk Orlanda in tamkajšnjega tematskega parka o Harryju Potterju,” je takrat dejala.

Kljub temu, da Italijanka, ki je mimogrede na teniška prizorišča zmeraj prišla skrbno naličena, s tenisom neke ljubezni ni razvila, jo bo šport zagotovo pogrešal.

Če ne drugače, vsaj 729.000 sledilcev na Instagramu. Morda pa se je izgubila v čarobnem svetu Bradavičarke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje