Prihaja domov, tenis prihaja domov

Grand Slam 12. Sep. 20210:19 > 1:31
Delite:
Foto: Guliverimage

Britance poleti sicer niso osrečili njihovi nogometaši, saj so v finalu EP izgubili proti Italiji, jim je pa zato danes zjutraj ogromno veselja prinesla Emma Raducanu. Komaj 18-letna igralka iz Bromleya je v finalu OP Združenih držav z izidom 6:4, 6:3 ugnala Kanadčanko Leylo Annie Fernandez ter postala sploh prva igralka v odprti dobi tenisa, ki je turnir velike četverice dobila v vlogi nepostavljene kvalifikantke.

Glede na to, da se je beli šport v današnji obliki začel igrati prav na Otoku, lahko mirno zapišemo: tenis prihaja domov!

Morda celo najbolj impresiven podatek ob vseh presežnikih je ta, da vključno s kvalifikacijami Raducanujeva do cilja ni oddala niti enega samega niza, torej jih je od začetka tekmovanja osvojila kar 20 zapored, poleg tega pa je niti ena tekmica ni prisilila niti v to, da bi se znašli vsaj v podaljšani igri.

To je prva zmaga za Veliko Britanijo med posameznicami na turnirjih velike četverice po 44 letih, ko je zvezda Wimbledona postala danes 76-letna Virginia Wade. Raducanujeva sicer prihaja iz mešanega zakona – oče je Romun, mati Kitajka. Rojena je v Kanadi, družina pa se je pri njenem 2. letu starosti preselila na obronke Londona.

OP Združenih držav je bil šele njen drugi nastop na turnirjih za Grand Slam med članicami, potem ko jo je na prvem, letos poleti v Wimbledonu, med tekmo osmine finala z Ajlo Tomljanović zagrabil napad panike. Raducanujeva je tedaj sicer redno izkazovala naklonjenost domači nogometni reprezentanci.

Obema finalistkama, ki sta se mimogrede med seboj pomerili tri leta nazaj na mladinski izvedbi Wimbledona (Raducanujeva je tudi takrat slavila z 2-0 v nizih), se obeta konkreten skok po WTA lestvici navzgor.

Mlada Angležinja bo s 150. mesta skočila na 23. pozicijo, Fernandezova pa bo imela ob današnjem porazu za uteho vsaj dejstvo, da jo lestvica vidi kot 27. igralko sveta. Skočila bo za 46 mest navzgor.

Še to: zadnja igralka, ki je Flushing osvojila brez izgubljenega niza, sliši na ime Serena Williams (2014), v tem tisočletju pa je mlajša od Raducanujeve kateri koli Slam osvojila le ena igralka … Maria Šarapova (2004 Wimbledon).

Danes ob 22. uri je na sporedu še moški finale posameznikov, v katerem bo Rus Danil Medvedjev skušal Srbu Novaku Đokoviću preprečiti zmago na vseh štirih Majorsih te sezone.

Če “Nole” potrdi predvidevanja stavnic in upraviči vlogo favorita, bo storil nekaj, kar nikomur ni uspelo že od leta 1969. Takrat je Rod Laver kot edini moški v odprti dobi zmagal na vseh najprestižnejših tekmovanjih belega športa, če pa štejemo še dekleta, je to nazadnje uspelo Steffi Graf (1988).

Komentari

Vaš komentar