V Melbournu pri dekletih vzhodnoevropski finale

Grand Slam 26. Jan 202311:49 > 13:33 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Jelena Ribakina je postala prva finalistka letošnjega OP Avstralije v tenisu med posameznicami, potem ko je s 7:6 (4) in 6:3 odpravila dvakratno zmagovalko tekmovanja, Viktorijo Azarenko. V drugem polfinalu je peta nosilka Arina Sabalenka pričakovano premagala Poljakinjo Magdo Linette. Belorusinja je slavila s 7:6 (1) in 6:2.

V prvem polfinalu je Rusinja, ki nastopa za Kazahstan, povedla s 5:3 imela že zaključno žogico, da povede v nizih z 1 proti 0, a jo zapravila. Vseeno je kasneje podaljšano igro dobila na štiri.

Z osnovne črte je le redko grešila, hkrati pa ves čas vršila pritisk na veteranko, ki je turnir osvojila v letih 2012 in 2013. V drugem je lanska zmagovalka Wimbledona v tretji igri znova vzela servis deset let starejši tekmici.

Azarenka se je borila, a proti močnim servisom Kazahstanke njena igra ni prišla do izraza.

Foto: AP/Guliverimage

Srebrnina se kuje (tudi) pod slovensko roko

Za nameček je v sedmi igri znova oddala svoj začetni udarec, kar je bila dovolj visoka prednost, da je Kazahstanka kljub manjšemu padcu koncentracije v naslednji igri zanesljivo končala delo na Rod Laver Areni.

“Ni bilo ravno lahko, danes so bili pogoji nekoliko drugačni, pogoji so bili precej bolj vlažni kot sicer zadnja dva tedna, žoga ni bila tako zelo hitra. Dobro, da sem se s tem soočila zdaj, tako da bom v finalu lahko pripravljena na vse, ” je po srečanju vesela razlagala varovanka hrvaškega strokovnjaka, Stefana Vukova ter pohvalila priprave s Tomom Kočevar-Dešmanom. S slovenskim teniškim igralcem sta naporno delala skozi celotne priprave decembra v Združenih arabskih Emiratih.

Ribakina je danes zbrala 30 “winnerjev” ter 21 neizsiljenih napak.

Dobro upiranje Poljakinje

V drugem polfinalu si je Arina Sabalenka našla novo žrtev in spet zmagala z 2-0 v nizih. Glede na to, da na turnirju ni oddala niti enega niza, jo v finalu enostavno moramo postaviti v vlogo favoritinje. A nekaj časa je bilo kar tesno!

Linette je na uvodu srečanja povedla z odvzetim servisom, poleg tega pa je kot prva v zadnjih dveh tednih proti Belorusinji izsilila podaljšano igro. V tej se je 30-letna igralka iz Poznana povsem izgubila, ga izgubila z le eno osvojeno točko, drugi niz je bil le še formalnost.

FOTO: Guliverimage

“V drugem nizu sem začela verjeti v svoje udarce, našla ritem in uspela. Veselim se jutrišnjega finala! Čakajte, finale je v soboto? No, potem pa pojutrišnjem,” je v svojem slogu po zmagi nasmejana dejala Sabalenka, za katero je to prvi finale na turnirjih velike četverice.

Danes je saldo “winnerjev” in neizsiljenih napak spet uspela držati v “plusu” (33:25). Če bo tako tudi v finalu, ima zelo dobre možnosti za prvi naslov na turnirjih, ki v svetu tenisa veljajo največ.

Z Ribakino sta se sicer na uradnih pomerili trikrat, vsakič je slavila Belorusinja.

Izida:
Melbourne, grand slam (49,2 milijona evrov):

ženske, polfinale:
Jelena Ribakina (Kaz/22) – Viktorija Azarenka (Blr/24) 7:6 (4), 6:3;
Arina Sabalenka (Blr/5) – Magda Linette (Pol) 7:6 (1), 6:2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!