Najlepši poraz v njihovih življenjih: Kot otrok, ki ga vidiš odraščati

Pokal Billie Jean King 10. Nov 202315:57 0 komentarjev
FOTO: ITF

Slovenska ženska teniška reprezentanca se je uvrstila v polfinale pokala BJK. Slovenija je danes v Sevilli sicer z 1:2 izgubila proti ekipi Kazahstana, a se je vseeno uvrstila med zadnje štiri reprezentance turnirja.

Najprej je Kaja Juvan premagala Ano Danilino. Tamara Zidanšek je dvoboj z Julijo Putincevo pri 1:1 predala, Kazahstanke pa so drugo točko dobile v igri dvojic. Slovenija bo jutri v polfinalu ob 10. uri igrala z Italijo.

“Vesela sem, da mi je uspelo zmagati tako mirno. Moja raven igre ni bila najboljša, ampak sem bila konstantna, še posebej, če se primerjam z njo. Proti koncu pa sem vseeno odigrala zelo dobro. Pomembno je bilo, da v določenih delih igre zdržim daljše izmenjave in tudi to, da sem bila napadalna, saj je igrala zelo počasi,” je rekla Juvan, ki je v dveh dvobojih oddala le 6 iger.

“Lahko rečem, da igram solidno, še posebej, ker to ni moja najljubša podlaga. Žoga se tukaj odbija precej nizko. Po navadi se lahko na trdi podlagi tudi zadrsam, tukaj pa je to težko, saj je votlo. Bolj kot karkoli pa sem zadovoljna, da smo Slovenci tu kot ekipa. Saj jaz tako vidim, da nobena od ekip ni povezana tako, kot je naša,” je pogoje pokomentirala 23-letna igralka iz Kosez.

Voz vlekli iz 2. evro-afriške skupine

Juvanova tudi tokrat odlično igra v reprezentančnem dresu, na zadnjih 13 tekmah je izgubila le 1-krat, aprila na dvoboju z Romunijo. Ob Tamari Zidanšek pa je tudi najbolj zaslužna, da je Slovenija prehodila težko pot iz II. evro-afriške skupine do polfinala svetovnega prvenstva.

“To pomeni, da sem odigrala že veliko reprezentančnih dvobojev. Nisem pa še toliko stara. Nikoli nismo gledali nazaj, vedno smo gledali naprej. To je posebna zgodba. Zraven sem od začetka. Poleg si in spremljaš, kaj se dogaja. S Tamaro veva, kako se je ta ekipa razvijala. Vemo, kdo je bil zraven, kdo je pomagal, kako smo se spoznavali. Skupaj smo odraščali, tudi kot ekipa. To je res velik dosežek. Že zmaga nad Romunijo je bila velik uspeh. Še posebej zato, ker sva bolj ali manj igrali le Tamara in jaz. Prihajajo pa tudi nove punce, ki so kakovostne, načeloma pa sva le midve trenutno na tem nivoju,” je dodala Kaja.

FOTO: ITF

“Super, da je prišla tudi Veronika Erjavec. A midve s Tamaro sva odraščala v tej zgodbi in ne vem, to je tako, kot, da je to tvoj otrok in gledaš, kako odrašča in res je nastala lepa zgodba iz tega,” je bila po fantastičnem uspehu presrečna Ljubljančanka. Skupaj s Tamaro sta sicer za reprezentanco prvič zaigrali leta 2017.

Jutri v enakem slogu

Drugi dvoboj sta odigrali Zidanšek (100. WTA) in Julija Putinceva (69. WTA). Tamara je začela odlično in dobila prvi niz s 6:2. Takrat je že postalo jasno, da bo to zadostovalo za napredovanje v polfinale, saj Kazahstan po osvojenih setih naše reprezentance ne bi mogel več ujeti ali prehiteti. Drugi niz se je končal s 6:2 za Putincevo, potem pa je Konjičanka dvoboj predala.

“Nimamo takšnega luksuza, kot na primer Čehinje, ki imajo 5 igralk med najboljšimi 50. Jutri moramo biti namreč pripravljeni in mislim, da smo ustrezno reagirali. Jutri moram biti stoodstotno pripravljena. Imela sem nekaj težav. Zakaj bi tvegali, če smo se predčasno uvrstili v polfinale. Ko sem dobila prvi niz sem bila res vesela in ponosna. Zdaj sledi regeneracija in komaj čakam na jutrišnjo tekmo,” je dejala Zidanšek. Iz slovenskega tabora smo dobili potrditev, da bo jutri zagotovo nared za boj proti zahodnim sosedam. “Boste videli, igrala bo, kot danes prvi niz,” je sporočil pomočnik trenerja Blaž Kavčič.

FOTO: ITF

Svoje vtise je predstavil tudi kapetan Andrej Kraševec: “Vrhunsko. Danes smo naredili tisto, kar smo morali. Bilo je kar malce čudno. A tak je sistem tekmovanja, da lahko v skupinskem delu, kar sredi dvoboja slaviš napredovanje. Že med tekmo sem imel solzne oči. Kaja je odigrala suvereno tekmo, Tamara pa je prvi niz odigrala izjemno. Nisem je še videl igrati tako dobro. Jutri nas čaka nova tekma. Ne gremo z belo zastavo. Danes se bomo umirili in regenerirali. Še enkrat poudarjam, naše možnosti v odstotkih so 51 proti 49.”

V igri dvojic sta zaigrali Veronika Erjavec in Ela Nala Milič.izgubili po super podaljšani igri (7-10) Tekmici sta bili Danilina in Žibek Kulambajeva.

Navijat je prišla tudi legenda

Slovenska reprezentanca je z uvrstitvijo v polfinale izboljšala najboljšo slovensko uvrstitev v tem tekmovanju. Natanko pred 20 leti so Katarina Srebotnik, Maja Matevžič, Tina Pisnik in Tina Križan igrale v četrtfinalu pokala Federacij. Kapetanka je bila Mima Jaušovec, ki je tokrat v Sevilli v vlogi navijačice.

“To je izjemen uspeh. Ponosna sem, da sem zraven. Malo sem razmišljala, ali naj sploh pridem v Sevillo. Potem pa sem si rekla, da je to prevelik dogodek, da bi manjkala. Rada imam tenis. To je pomembno tako za slovenski tenis, kot tudi slovenski šport. Mislim, da so tukaj vsi malce šokirani, vsaj tuje reprezentance. Nihče ni računal na nas. Vse reprezentance imajo danes v VIP prostoru svoje mize. Jaz sem slovensko iskala deset minut, pa je nisem našla. Nato sem povprašala Ivo Majoli in vse je bilo urejeno v nekaj minutah. Poklon. Dekleta dokazujejo, da se lahko soočijo tudi s takšnim pritiskom. So mlade, niso sicer med tistimi najboljšimi na svetu, ampak v reprezentanci vedno igrajo na visokem nivoju. Zdaj jih čakajo Italijanke. Verjamem, da bodo Italijanke pod večjim pritiskom in zaupam našim dekletom.”

Jasmine Paolini; FOTO: ITF

Polfinalni tekmec Slovenije je Italija, ki je zmagala na obeh tekmah skupine D. Najprej je z 2:1 premagala Francijo, nato pa še Nemčijo s 3:0. Kapetanka Italije je nekdanja igralka Tathiana Garbin.

Med članicami ekipe je tudi zmagovalka turnirja Zavarovalnica Sava Portorož leta 2021 Jasmine Paolini (30. WTA). V reprezentanci so še tri igralke prve stoterice. Martina Trevisan (43. WTA), Elisabetta Cocciaretto (52. WTA), Lucia Bronzetti (64. WTA). Peta članica ekipe je Lucrezia Stefanini (119. WTA). Italija je v tem tekmovanju zmagala štirikrat (2006, 2009, 2010, 2013).

Prvo srečanje posameznic je na sporedu ob 10. uri na osrednjem igrišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!